Σε σταθερά επίπεδα παραμένουν οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές την Τρίτη, καθώς οι επενδυτές περιμένουν να δουν εάν το νέο ταξίδι του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, στη Μέση Ανατολή, θα αποφέρει ως καρπό την εκεχειρία στον φονικό πόλεμο που διεξάγει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας με σχεδόν 28.000 νεκρούς, και ο οποίος έχει εγείρει ανησυχίες για τις προμήθειες πετρελαίου από την ευρύτερη περιοχή.

Πετρέλαιο: Σταθεροποιητικές τάσεις

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Brent υποχώρησαν 8 σεντς στα 77,91 δολάρια το βαρέλι έως τις 09:00 ώρα Ελλάδας, ενώ τα αντίστοιχα συμβόλαια του αργού πετρελαίου των ΗΠΑ, WTI, υποχώρησαν 13 σεντς στα 72,65 δολάρια. Και τα δύο συμβόλαια κέρδισαν σχεδόν 1% τη Δευτέρα, σημειώνοντας άνοδο για πρώτη φορά σε τέσσερις συνεδριάσεις.

«Τα σημάδια αποκλιμάκωσης στην κρίση της Μέσης Ανατολής λείπουν και συνεχίζουν να τροφοδοτούν τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου», δήλωσε ο Phillip Nova, ανώτερος αναλυτής αγοράς Priyanka Sachdeva.

Ο Μπλίνκεν συνάντησε τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν τη Δευτέρα. Από τη μεριά τους, οι Παλαιστίνιοι ελπίζουν ότι η επίσκεψη του κορυφαίου αμερικανού διπλωμάτη θα καταλήξει σε εκεχειρία πριν από μια επαπειλούμενη ισραηλινή επίθεση στη Ράφα, τη συνοριακή πόλη όπου βρίσκει αυτή τη στιγμή καταφύγιο περίπου ο μισός πληθυσμός της Λωρίδας της Γάζας.

Η προσφορά κατάπαυσης του πυρός, που παραδόθηκε στη Χαμάς την περασμένη εβδομάδα από μεσολαβητές του Κατάρ και της Αιγύπτου, περιμένει απάντηση από τους μαχητές που λένε ότι ζητούν περισσότερες εγγυήσεις ότι το Ισραήλ θα τερματίσει τον πόλεμο που διαρκεί τέσσερις μήνες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επίσης συνέχισαν τους βομβαρδισμούς εναντίον των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούθι στην Υεμένη, των οποίων οι επιθέσεις σε πλοία έχουν διαταράξει τις παγκόσμιες οδούς εμπορίας πετρελαίου.

Ωστόσο, οι προοπτικές ζήτησης αφορούν περιορισμένα κέρδη τιμών.

Ενδείξεις για περιορισμό της κατανάλωσης

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι προσδοκίες για «υψηλότερα επιτόκια επί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα» στις ΗΠΑ και αλλού θα μπορούσαν να περιορίσουν την κατανάλωση, μαζί με ενδείξεις ότι η οικονομία της Κίνας συνεχίζει να δέχεται πιέσεις.

Ο αναλυτής της CMC Markets, Λέον Λι είπε επίσης ότι θα ήταν «δύσκολο να επιστρέψουμε στα προηγούμενα υψηλά» δεδομένου ότι η πορεία των ισχυρών οικονομικών δεικτών από τις ΗΠΑ πιθανότατα θα επιβραδυνθεί.

“Οι απολύσεις εξακολουθούν να αυξάνονται. Αυτό σημαίνει ότι μακροπρόθεσμα, η ζήτηση (πετρελαίου) θα μειωθεί”, είπε ο Λι.

Από την πλευρά της προσφοράς, οι συμμετέχοντες στην αγορά αναμένουν στοιχεία του κλάδου που θα ανακοινωθούν αργότερα την Τρίτη για τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ. Πέντε αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters εκτίμησαν κατά μέσο όρο ότι τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά περίπου 2,1 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα έως τις 2 Φεβρουαρίου.

Οι αναλυτές του BMI αναμένουν ότι η αγορά θα παραμείνει σε γενικές γραμμές ισορροπημένη κατά τη διάρκεια του έτους και οι τιμές του πετρελαίου θα αυξηθούν μέτρια κατά 3,4%.

«Ωστόσο, βλέπουμε κινδύνους για τις προοπτικές τόσο προς τα πάνω όσο και προς τα κάτω, λόγω των σημαντικών αβεβαιοτήτων γύρω από την ισχύ της παγκόσμιας οικονομίας, τις συνέπειες από την εξελισσόμενη κρίση της Ερυθράς Θάλασσας και την εξέλιξη της πολιτικής του ΟΠΕΚ+, μεταξύ άλλων», κατέληξαν οι αναλυτές της ΒΜΙ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities