Σταθεροποιητικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, μετά από μια εβδομάδα έντονων υποχωρήσεων καθώς οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα αυξήσει τα πλήγματα σε ομάδες που υποστηρίζουν το Ιράν, ενώ τα τελευταία στοιχεία από την αγορά εργασίας συρρικνώνουν τις προσδοκίες για άμεση μείωση των επιτοκίων.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Brent υποχώρησαν κατά 18 σεντς ή 0,2% στα 77,15 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού West Texas Intermediate διαμορφώνονταν στα 72,04 δολάρια το βαρέλι, μειωμένα κατά 24 σεντς ή 0,3%.

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Στη σκιά του Powell τα οριακά κέρδη

Και οι δύο δείκτες αναφοράς έκλεισαν την περασμένη εβδομάδα με πτώση περίπου 7%, αφού τα ισχυρότερα του αναμενόμενου στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ έδειξαν ότι οι μειώσεις των επιτοκίων θα μπορούσαν να είναι πιο μακρινές από ό,τι αναμενόταν.

Η Μέση Ανατολή

Εν τω μεταξύ, οι διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς έχουν βαλτώσει, υποδεικνύοντας ότι οι εντάσεις στην πετρελαιοπαραγωγό περιοχή θα παραμείνουν.

«Οι ελπίδες για κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς οδήγησαν σε μέρος αυτής της αδυναμίας», ανέφεραν οι αναλυτές της ING σε σημείωμά τους. «Ωστόσο, προς το παρόν, μια κατάπαυση του πυρός δεν φαίνεται επικείμενη».

Οι επενδυτές παρέμειναν επιφυλακτικοί για οποιαδήποτε κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, αφού οι ΗΠΑ σηματοδότησαν περαιτέρω πλήγματα σε ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν στη Μέση Ανατολή, ως απάντηση στη θανατηφόρα επίθεση εναντίον αμερικανικών στρατευμάτων στην Ιορδανία.

Οι ΗΠΑ συνέχισαν επίσης την εκστρατεία τους κατά των Χούθι στην Υεμένη, οι επιθέσεις των οποίων σε πλοία έχουν διαταράξει τις παγκόσμιες εμπορικές διαδρομές του πετρελαίου, αν και ο εφοδιασμός δεν έχει επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό.

«Οι πετρελαϊκές αγορές πιθανότατα θα αντιδράσουν συνεχίζοντας να προεξοφλούν τους κινδύνους διαταραχής της προσφοράς στη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο αναλυτής εμπορευμάτων της Commonwealth Bank, Vivek Dhar, σε σημείωμά του, προσθέτοντας ότι αυτό πιθανότατα θα κρατήσει τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι.

Στη Ρωσία, δύο ουκρανικά επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπληξαν το Σάββατο το μεγαλύτερο διυλιστήριο πετρελαίου στα νότια της χώρας, σύμφωνα με ανώνυμη πηγή που μίλησε στο Reuters, η τελευταία από μια σειρά επιθέσεων μακράς εμβέλειας σε ρωσικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, η οποία έχει μειώσει τις ρωσικές εξαγωγές νάφθας, μιας πρώτης ύλης για πετροχημικά προϊόντα.
Η Lukoil (LKOH.MM), στην οποία ανήκει το διυλιστήριο του Βόλγκογκραντ δυναμικότητας 300.000 bpd, ανακοίνωσε ότι η μονάδα λειτουργεί κανονικά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities