Η παγκόσμια ζήτηση αργύρου προβλέπεται να φτάσει τα 1,2 δισεκατομμύρια ουγκιές το 2024, το οποίο θα σηματοδοτήσει το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Silver Institute.

«Πιστεύουμε ότι το ασήμι θα έχει μια καταπληκτική χρονιά, ειδικά όσον αφορά τη ζήτηση», δήλωσε στο CNBC ο εκτελεστικός διευθυντής του Silver Institute.

Αυτό θα μπορούσε να είναι μια χρονιά ρεκόρ για το ασήμι, με τις τιμές να αγγίζουν δυνητικά ένα υψηλό δεκαετίας.

Χρυσός: Άνοδος πάνω από 1% – Άλμα 7,42% καταγράφει το ασήμι

«Η ισχυρότερη βιομηχανική ζήτηση είναι ο κύριος καταλύτης για την αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση για το λευκό μέταλλο και ο κλάδος θα πρέπει να φτάσει σε νέο ετήσιο υψηλό φέτος», δήλωσε το Silver Institute, μια μη κερδοσκοπική διεθνής ένωση που περιλαμβάνει διάφορα μέλη σε όλη τη βιομηχανία αργύρου. Το ασήμι χρησιμοποιείται κυρίως για βιομηχανικούς σκοπούς και συνήθως ενσωματώνεται στην κατασκευή αυτοκινήτων, ηλιακών συλλεκτών, κοσμημάτων και ηλεκτρονικών.

«Πιστεύουμε ότι το ασήμι θα έχει μια καταπληκτική χρονιά, ειδικά όσον αφορά τη ζήτηση», δήλωσε στο CNBC ο Μάικλ ΝτιΡιέντζο, εκτελεστικός διευθυντής του Silver Institute. Αναμένει ότι οι τιμές του ασημιού θα φτάσουν τα 30 δολάρια ανά ουγκιά, που θα ήταν υψηλό 10 ετών, σύμφωνα με στοιχεία της LSEG.

Σε πορεία για ρεκόρ

Το ασήμι, το οποίο διαπραγματευόταν στα 22,4 δολάρια ανά ουγκιά, έφτασε τα 30 δολάρια για τελευταία φορά τον Φεβρουάριο του 2013.

Το ινστιτούτο βλέπει άνοδο 9% στη ζήτηση για ασημικά και 6% αύξηση στη ζήτηση κοσμημάτων φέτος, με την Ινδία να αναμένεται να οδηγήσει το άλμα στις αγορές κοσμημάτων. Μια προβλεπόμενη ανάκαμψη στα ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης είναι επίσης έτοιμη να δώσει στην αγορά ασημιού μια πρόσθετη ώθηση, ανέφερε η έκθεση.

Τούτου λεχθέντος, το ινστιτούτο σημείωσε ότι βραχυπρόθεσμα, η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας και οι μειωμένες πιθανότητες για μειώσεις επιτοκίων στις ΗΠΑ στις αρχές του έτους θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντίθετο άνεμο για τις θεσμικές επενδύσεις σε ασήμι.

Ωστόσο, η παλίρροια μπορεί να αλλάξει κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2024, όταν οι περισσότεροι παρατηρητές της αγοράς πιστεύουν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια.

Οι τιμές του ασημιού, όπως ο χρυσός, τείνουν να έχουν αντίστροφη σχέση με τα επιτόκια. Ένα περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων βλάπτει τη ζήτηση για ασήμι και χρυσό, καθώς τα πολύτιμα μέταλλα δεν πληρώνουν καθόλου τόκους, καθιστώντας τα λιγότερο ελκυστικά σε σύγκριση με εναλλακτικές επενδύσεις όπως τα ομόλογα.

Θα ξεπεράσει σε απόδοση τον χρυσό;

Το ασήμι φέρει τον άδοξο τίτλο του φτωχότερου συγγενή του χρυσού, αλλά και τα δύο μοιράζονται μια θετική συσχέτιση όσον αφορά τις τιμές, αν και το ασήμι με υστέρηση.

«Να τι συμβαίνει συνήθως με το ασήμι: κινείται με τον χρυσό, αλλά κινείται αργότερα», δήλωσε στο CNBC ο Ράντι Σμόλγουντ, Διευθύνων Σύμβουλος της Wheaton Precious Metals.

Λόγω των εκτεταμένων βιομηχανικών εφαρμογών του ασημιού, η απόδοσή του συνδέεται στενά με την υγεία της συνολικής οικονομίας ή του επιχειρηματικού κύκλου. Αντίθετα, οι τιμές του χρυσού συνήθως αυξάνονται σε περιόδους οικονομικής αδυναμίας ή αβεβαιότητας.

Σε αυτό το πνεύμα, το ασήμι είναι πιο ευαίσθητο στις οικονομικές αλλαγές και πιο πτητικό από τον χρυσό. Τείνει να ξεπερνά τις επιδόσεις του κίτρινου μετάλλου σε περιόδους ισχυρής οικονομικής επέκτασης, αλλά υπολειτουργεί όταν υπάρχει οικονομική πίεση.

Η σχέση μπορεί να παρακολουθηθεί μέσω της αναλογίας χρυσού-αργύρου, η οποία παρακολουθεί πόσες ουγκιές αργύρου χρειάζονται για να αγοράσει κανείς μία ουγκιά χρυσού. Επί του παρόντος, χρειάζονται 90 ουγκιές ασήμι για την αγορά μιας ουγκιάς χρυσού.

«Ο χρυσός θα ανέβει πρώτα και μετά θα δείτε το ασήμι να απογειώνεται γρήγορα. Και το ασήμι πάντα υπερτερεί. Απλώς είναι αργά», είπε ο Σμόλγουντd, προσθέτοντας ότι είναι δυνατό το ασήμι να φτάσει $50  για, αλλά μόνο αφού ο χρυσός περάσει στα $2.200. Οι τιμές χρυσού  είναι επί του παρόντος στα 2.034 δολάρια ανά ουγκιά.

Ο ΝτιΡιένζο του Silver Institute επανέλαβε παρόμοια συναισθήματα: «Το ασήμι θα μπορούσε πράγματι να ξεπεράσει τον χρυσό, ειδικά όταν η Fed αρχίσει να χαλαρώνει τα επιτόκια».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities