Τα μάτια στραμμένα στις κινήσεις της Γερμανίας θα έχει στο εξής η Ρωσία, για την παρακολούθηση της διερεύνησης των εκρήξεων που διέλυσαν τους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 τον Σεπτέμβριο του 2022, αφότου η Σουηδία παρέδωσε τα στοιχεία που συνέλεξε στο Βερολίνο.

Nord Stream: Η Σουηδία σταματά τις έρευνες για τη δολιοφθορά – Στη Γερμανία ο φάκελος

Ξεχωριστά, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι η Ρωσία θα είναι διαφανής στη δική της έρευνα για τις εκρήξεις.

Η δολιοφθορά

Οι εκρήξεις στους αγωγούς, οι οποίοι μετέφεραν ρωσικό φυσικό αέριο στη Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας μετά από επιχείρηση δολιοφθοράς, αποτέλεσαν μεγάλο πλήγμα για τα ενεργειακά έσοδα του Κρεμλίνου.

Η Ρωσία έχει κατηγορήσει ποικιλοτρόπως τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Ουκρανία για τη δολιοφθορά. Όλες αυτές οι χώρες αρνούνται την εμπλοκή τους.

Οι Σουηδοί εισαγγελείς ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι θα εγκαταλείψουν τη δική τους έρευνα για τις εκρήξεις στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 και θα παραδώσουν τα στοιχεία που αποκαλύφθηκαν στο πλαίσιο της έρευνάς τους στους Γερμανούς ερευνητές.

Η Σουηδία, η Δανία και η Γερμανία ξεκίνησαν ξεχωριστές έρευνες για τις εκρήξεις του Nord Stream, ελέγχοντας αυστηρά η καθεμία τις πληροφορίες. Οι έρευνες της Δανίας και της Γερμανίας βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη.

«Φυσικά, τώρα πρέπει να δούμε πώς αντιδρά η ίδια η Γερμανία σε αυτό [στην έρευνα], ως μια χώρα που έχει χάσει πολλά σε σχέση με αυτή την τρομοκρατική επίθεση», δήλωσε ο Πεσκόφ. «Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε πόσο διεξοδικές θα είναι οι γερμανικές αρχές όσον αφορά αυτή την έρευνα», πρόσθεσε.

Η στάση της Ρωσίας

Η Ρωσία έχει επανειλημμένα παραπονεθεί ότι η Δύση δεν έχει μοιραστεί πληροφορίες από τις έρευνές της.

Η Ζαχάροβα του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε αργότερα την Τετάρτη ότι η Μόσχα δεν θα αποκρύψει τα συμπεράσματα της δικής της έρευνας για τις εκρήξεις του Nord Stream.

«Όλοι θα είναι ευτυχείς να μάθουν τι πραγματικά συνέβη εκεί, επειδή επενδύθηκε τόση δουλειά και ελπίδες για γόνιμη συνεργασία (με την Ευρώπη)», δήλωσε η ίδια σε εβδομαδιαία ενημέρωση δημοσιογράφων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
TikTok: Φλερτάρει και η Ευρώπη με την απαγόρευσή του
Διεθνή |

Ακόλουθος των ΗΠΑ και στο TikTok η Ευρώπη; – Στο «τραπέζι» η απαγόρευσή του

«Γνωρίζουμε ακριβώς τον κίνδυνο του TikTok», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχεδόν μια εβδομάδα αφότου ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την αμερικανική νομοθεσία που απειλεί με πανεθνική απαγόρευση