Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να αποκλείσει την ανανέωση μιας βασικής συμφωνίας για αναφορικά με τον αγωγό φυσικού αερίου της Ουκρανίας με τη Ρωσία, η οποία αναμένεται να λήξει στο τέλος του έτους, σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται το Bloomberg.

Οι πηγές αναφέρουν ότι το σκεπτικό του εκτελεστικού βραχίονα της ΕΕ είναι ότι ακόμη και οι χώρες που εξαρτώνται περισσότερο από τις ρωσικές προμήθειες – συμπεριλαμβανομένης της Αυστρίας και της Σλοβακίας – θα είναι σε θέση να βρουν εναλλακτικές προμήθειες σε περίπτωση διακοπής.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διεξήγαγε μια προκαταρκτική ανάλυση των πιθανών σεναρίων που προκύπτουν από το τέλος της συμφωνίας διαμετακόμισης, συμπεριλαμβανομένης της μοντελοποίησης των δυνατοτήτων άλλων διασυνδέσεων, όπως η TurkStream, για να συμβάλει στην κάλυψη τυχόν ελλείψεων.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Κομισιόν αναμένεται συζητήσει το θέμα με τα κράτη μέλη τον Φεβρουάριο πριν παρουσιάσει επίσημα το σχέδιο στους υπουργούς Ενέργειας σε μια συνάντηση στις Βρυξέλλες στις 4 Μαρτίου.

Εναλλακτικές

Μία πηγή ανέφερε στο Bloomberg, ότι μπορεί να υπάρχουν ακόμα τρόποι για χώρες και εταιρείες με συμβόλαια που εκτείνονται πέραν του 2024 να εξασφαλίσουν φυσικό αέριο μέσω της Ουκρανίας. Μια μέθοδος θα ήταν να παραδώσει η Ρωσία φυσικό αέριο στα ουκρανικά σύνορα και στη συνέχεια μια οντότητα της ΕΕ να συνάψει συμφωνία με τον διαχειριστή συστήματος μεταφοράς του Κιέβου για να το μεταφέρει είτε στην Αυστρία, είτε στη Σλοβακία ή την Τσεχική Δημοκρατία — τις τρεις χώρες που εξαρτώνται περισσότερο από τον εφοδιασμό από τη Μόσχα.

Μάλιστα ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίκο άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο η Ουκρανία να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία διαμετακόμισης με τη Ρωσία,  κάτι που το Κίεβο αρνήθηκε.

Η Ευρώπη εξακολουθεί να λαμβάνει ρωσικό αέριο μέσω Ουκρανίας και μέσω Τουρκίας. Η περιοχή σημείωσε επιτυχία στην αντικατάσταση των χαμένων ροών από το Nord Stream. Αν και δεν επιβλήθηκαν κυρώσεις, η ΕΕ ήταν σαφής ότι το μπλοκ θα πρέπει να επιδιώξει να μειώσει την εξάρτησή του από τη Μόσχα για φυσικό αέριο. Η Ρωσία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής υγροποιημένου φυσικού αερίου στην περιοχή μετά τις ΗΠΑ.

Η Αυστρία, για παράδειγμα, συνεχίζει να λαμβάνει περισσότερο από το ήμισυ του φυσικού αερίου της από τη Ρωσία, με τις πληρωμές προς την Gazprom να αυξάνονται στο πλαίσιο της μακροπρόθεσμης σύμβασης λόγω των υψηλότερων τιμών των καυσίμων από την έναρξη του πολέμου, σύμφωνα με ρυθμιστικά στοιχεία.

Η Ουκρανία εξακολουθεί να είναι μια βασική οδός, παρόλο που οι πραγματικές ροές στον αγωγό διέλευσης ήταν μικρότερες από το 40% των συμβατικών όγκων από τον Μάιο του 2022. Η Ουκρανία έχασε τον έλεγχο ενός βασικού σημείου διασυνοριακής εισόδου εξαιτίας των ρωσικών δυνάμεων κατοχής στα ανατολικά της χώρας.

Ακόμη και χωρίς νέα συμφωνία, υπάρχει η πιθανότητα η Gazprom να διατηρήσει την προσφορά σε πρόθυμους αγοραστές της ΕΕ κάνοντας κράτηση για βραχυπρόθεσμη δυναμικότητα στην Ουκρανία – μια επιλογή που μπορεί να χρησιμοποιήσει η ρωσική εταιρεία μέσω δημοπρασιών χωρητικότητας, έγραψαν νωρίτερα αυτό το μήνα αναλυτές της συμβούλου Energy Aspects Ltd.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια