Η έκρηξη τιμών που παρατηρείται στην prime αγορά των οικιστικών ακινήτων της Αθηναϊκής Ριβιέρας δημιουργεί συνθήκες υψηλότερων εισπράξεων για τη Lamda Development, με το επιπλέον ποσό να φθάνει το 1 δισ. ευρώ.

Lamda Development: Τα milestones του 2024 για κατοικίες και malls στο Ελληνικό

Κι ο λόγος είναι πως τα νέα οικιστικά projects της πρώτης κατασκευαστικής φάσης στο Ελληνικό, όπως η νέα γειτονιά «Little Athens» (Μικρή Αθήνα), πωλούνται σε χαμηλότερες τιμές σε σχέση με άλλες prime κατοικίες στην ευρύτερη περιοχή (Βούλα, Γλυφάδα κ.λπ.).

Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος πώλησης για τα οικιστικά ακίνητα στο Ελληνικό, σύμφωνα με την τελευταία παρουσίαση της Lamda Develοpment, διαμορφώθηκε στα 7.500 ευρώ ανά τ.μ. το 2023.

Επιπλέον η εταιρεία παραθέτει και την πρόσφατη μελέτη της Savills, σύμφωνα με την οποία η μέση τιμή ανά τ.μ. για prime κατοικίες στην Αθήνα έφθασαν τον Δεκέμβριο του 2023 στις 11.200 ευρώ ανά τ.μ., με την ελληνική πρωτεύουσα να είναι η 5η φθηνότερη μεταξύ των 23 πόλεων που εξετάζονται από τη διεθνή εταιρεία συμβούλων ακινήτων. Για παράδειγμα στη Λισαβόνα οι τιμές των prime κατοικιών ανέρχονται σε 13.100 ευρώ ανά τ.μ.

Όπως επισημαίνει λοιπόν η εισηγμένη, η αύξηση της μέσης τιμής πώλησης των νέων οικιστικών αναπτύξεών της κατά 1.000 ευρώ ανά τ.μ. θα αποφέρει πέριξ του 1 δισ. ευρώ επιπλέον έσοδα έως το 2026.

Σύμφωνα με όσα είχε αναφέρει τον περασμένο Νοέμβριο ο Οδυσσέας Αθανασίου, διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development, το μέσο κόστος ανά τετραγωνικό μέτρο όσον αφορά την κατασκευή ανέρχεται σε 4.500 ευρώ, ενώ οι τιμές πώλησης στο πρώτο πιλοτικό λανσάρισμα ξεκινούσαν από τα 6.500 ανά τ.μ.

Με βάση την παρουσίαση της Lamda το συνολικό μεικτό έσοδο που αναμένεται από τις 1.230 νέες κατοικίες (περιλαμβάνονται και 115 καταστήματα στο ισόγειο των οικιστικών μονάδων που θα αναπτυχθούν πάνω από τη λεωφόρο Ποσειδώνος, στα σύνορα με τον Άλιμο) φθάνει τα 1,171 δισ. ευρώ. Το μεικτό κέρδος από τις εν λόγω αναπτύξεις εκτιμάται σε 447 εκατ. ευρώ, με μεικτό περιθώριο 38%.

Όπως αναφέρεται, η εταιρεία αναμένεται να έχει συνολικές εισπράξεις 600 εκατ. ευρώ στο κλείσιμο της χρήσης του 2023.

Μικρή Αθήνα

Το Park Rise ύψους 50 μέτρων αναμένεται να αποτελέσει το επίκεντρο της «Μικρής Αθήνας». Σχεδιασμένο από την αρχιτεκτονική εταιρεία Bjarke Ingels Group (BIG ), η ανάπτυξη θα φιλοξενήσει 88 πολυτελείς κατοικίες ενός έως πέντε υπνοδωματίων (70 έως 350 τ.μ.), σε 5 πυρήνες κτιρίων: δύο θα ανέβουν σε 5 ορόφους, δύο θα ανέλθουν σε 8 ορόφους και μία θα ανέλθει στους 12 ορόφους.

Ήδη έχουν προπωληθεί 21 διαμερίσματα και αυτή τη στιγμή είναι διαθέσιμα 67. Μόνο από τον 50μετρο πύργο αναμένονται έσοδα 147 εκατ. ευρώ.

Ανάρπαστα τα ακριβά σπίτια

Η Lamda έχει ήδη έχει προχωρήσει στις προπωλήσεις όλων των οικιστικών projects στο παραλιακό μέτωπο, δηλαδή των 171 διαμερισμάτων στον ουρανοξύστη Riviera Tower, των 115 τριώροφων κατοικιών (The Cove Residences) και των 28 οικοπέδων για βίλες (The Cove Villas), με τα έσοδα να ανέρχονται σε 1,118 δισ. ευρώ.

Το συνολικό μεικτό κέρδος ανήλθε σε 422 εκατ. ευρώ, ήτοι περιθώριο 38%. Η μέση τιμή πώλησης ανήλθε σε 12.300 ευρώ ανά τ.μ., δηλαδή κατά μέσο όρο το μεικτό κέρδος έφτασε σε 4.600 ευρώ ανά τ.μ.

Ας σημειωθεί ότι στον υπό κατασκευή πύργο κατοικιών Riviera Tower, οι τιμές στις οποίες τελικά ολοκληρώθηκαν οι προπωλήσεις άγγιξαν τα 32.000 ευρώ ανά τ.μ. για τα διαμερίσματα των υψηλότερων ορόφων, ενώ το κόστος αγοράς στους πιο χαμηλούς ορόφους ξεκίνησε από τα 10.000 ευρώ ανά τ.μ.

8.000 νέες κατοικίες μέχρι και το 2037

Υπενθυμίζεται ότι στο Ελληνικό θα κατασκευαστούν συνολικά 8.000 νέες κατοικίες μέχρι και το 2037.
Κατά την πρώτη φάση του έργου, ήτοι μέσα στην επόμενη διετία, έχει δρομολογηθεί η κατασκευή 1.500 κατοικιών, ενώ οι υπόλοιπες 6.500 θα κατασκευαστούν σε διάφορα στάδια κατά τη διάρκεια της δεκαετίας 2027-2037. Η συνολική επιφάνεια των οικιστικών έργων θα ανέλθει σε 1,2 εκατομμύρια τ.μ., εκ των οποίων τα 900.000 τ.μ. από το 2027 και μετά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
ΕΒΕΠ: Τι ζητούν οι μικρομεσαίοι από τους υποψήφιους ευρωβουλευτές
Επιχειρήσεις |

Τι ζητούν οι μικρομεσαίοι από τους υποψήφιους ευρωβουλευτές - Ανοιχτή επιστολή του ΕΒΕΠ

Το δικαίωμα της ψήφου μας, είναι η επιλογή μας, είναι η φωνή μας, είναι η δύναμή μας και θα την χρησιμοποιήσουμε στην ευρωκάλπη ανάλογα, τονίζεται στην ανοιχτή επιστολή