Με μικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα οι ευρωπαϊκοί δείκτες, καθώς το κλίμα παρέμεινε επιφυλακτικό μετά την ανακοίνωση της Maersk ότι αναστέλλει το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών λόγω των αναταραχών στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 0,01%, με τον κλάδο των οικιακών αγαθών να κερδίζει 1,9%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,44% στις 7.595 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,25% στις 16.964 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,71% στις 7.665 μονάδες.

Η αγορά εργασίας «φουσκώνει» τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων

Σε επίπεδο τίτλων, οι μετοχές του ναυτιλιακού γίγαντα Maersk υποχώρησε περισσότερο από 15%, αφού ανέστειλε τις αγορές μετοχών και σημείωσε την «υψηλή αβεβαιότητα» στις προοπτικές κερδών του 2024 εν μέσω διαταραχών στην Ερυθρά Θάλασσα.

Εν τω μεταξύ, οι μετοχές της Societe Generale έχασαν 0,9% αφού ανέφερε απότομη πτώση στα καθαρά κέρδη τέταρτου τριμήνου λόγω των ασθενέστερων καθαρών τραπεζικών εσόδων.

Την ίδια ώρα, οι ανησυχίες για τη γερμανική οικονομία συνεχίζονται. «Η Γερμανία είναι πραγματικά σε δύσκολη θέση», δήλωσε στο Bloomberg ο Brian Mangwiro, διαχειριστής κεφαλαίων στο Barings. «Όλες οι μεγάλες βιομηχανικές οικονομίες επιβραδύνονται, αλλά, στη Γερμανία, αυτό επιδεινώνεται από το υψηλότερο ενεργειακό κόστος. Υπάρχουν επίσης προκλήσεις στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας με τον ανταγωνισμό που προέρχεται από την Κίνα».

Η άνοδος των επιτοκίων τα τελευταία δύο χρόνια έχει επιδεινώσει το πρόβλημα, εκθέτοντας σε κινδύνους ιδιαιτέρως την αγορά ακινήτων. Περισσότερα από 13,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε δάνεια και ομόλογα που εκδόθηκαν από εταιρείες της χώρας δέχθηκαν πίεση τον περασμένο μήνα, 13 φορές πάνω από το επίπεδο της Ιταλίας, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Διαγράφεται, συνεπώς, ένα ευρύτερο πρόβλημα, με περίπου το 15% των εταιρειών στη Γερμανία να αντιμετωπίζει προβλήματα, το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη, σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας συμβούλων Alvarez & Marsal.

Άλλωστε, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχει δεσμευτεί να διασφαλίσει ότι τα επίσημα επιτόκια θα διατηρηθούν «σε επαρκώς περιοριστικά επίπεδα για όσο διάστημα είναι απαραίτητο», όπως επιβεβαίωσε σήμερα στο τελευταίο Οικονομικό Δελτίο της.

Στο έγγραφο, η ΕΚΤ τόνισε την αποτελεσματική μετάδοση των προηγούμενων αυξήσεων επιτοκίων στις συνθήκες χρηματοδότησης, οι οποίες αναμένεται να συμβάλουν στη μείωση της ζήτησης και, κατά συνέπεια, των πληθωριστικών πιέσεων.

Ωστόσο, αναφέρθηκε επίσης ότι «το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να ακολουθεί μια προσέγγιση που εξαρτάται από τα δεδομένα για τον καθορισμό του κατάλληλου επιπέδου και διάρκειας περιορισμού».

Έδειξε της στηρίξεις του και έκλεισε θετικά το ΧΑ

Στην ισχυρή ανοδική κίνηση επιλεγμένων τίτλων χρειάστηκε να στηριχθεί σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, προκειμένου αφενός να απορροφήσει τις πιέσεις που και πάλι απείλησαν τις 1.390 μονάδες και αφετέρου να επανέλθει στην ήπια ανοδική του τροχιά.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,55% στις 1.404,88 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.389,66 μονάδων (-0,54%) και 1.405,28 μονάδων (+0,58%). Ο τζίρος ανήλθε στα 142,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 28,2 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,8 εκατ. τεμάχια αξίας 26 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,45% στις 3.416,83 μονάδες, ενώ στο +1,70% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap και στις 2.400,56 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,52% στις 1.231,32 μονάδες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές