Πολλοί εργοδότες θεωρούν ότι έχουν το δικαίωμα να ενοχλούν εργαζομένους εκτός ωραρίου για να διεκπεραιώσουν υποθέσεις και εργασίες της δουλειάς και ότι είναι υποχρέωση των εργαζομένων να ανταποκριθούν, διαφορετικά μπαίνουν στα «μαύρα κατάστιχα».

Η Αυστραλία θα ακολουθήσει σύντομα ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη, που το έχουν θεσμοθετήσει ήδη, δίνοντας στους εργαζομένους το δικαίωμα να αποσυνδεθούν μετά τις ώρες γραφείου, προβλέποντας, μάλιστα, ποινές για επιχειρήσεις που θα απευθυνθούν με τηλεφωνική κλήση ή μέσω email στους υπαλλήλους τους ξμετά τη βάρδιά τους,  αναφέρει το Bloomberg.

Αυστραλία: Βάζει τέρμα στη Χρυσή Βίζα

Το δικαίωμα αποσύνδεσης θα συμπεριληφθεί ως μέρος εκτεταμένης νομοθεσίας για τις εργασιακές σχέσεις που προτείνει η Κεντροαριστερή κυβέρνηση των Εργατικών. Το μέτρο θα μπορούσε ενδεχομένως να περάσει μόλις αυτή την εβδομάδα, μετά από μια συμφωνία με το κόμμα των Πρασίνων της Αυστραλίας και ανεξάρτητους γερουσιαστές.

Κεντροαριστεροί και Πράσινοι

Η τελική μορφή του νέου νόμου δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί, αλλά σύμφωνα με μια τροπολογία που προτείνεται από τους Πράσινους, ένας εργαζόμενος θα έχει πλέον το δικαίωμα «να αρνηθεί να παρακολουθήσει, να διαβάσει ή να απαντήσει σε κλήση ή απόπειρα επαφής από έναν εργοδότη εκτός των ωρών εργασίας του εργαζομένου εκτός εάν η άρνηση είναι παράλογη».

Οποιεσδήποτε διαφωνίες σχετικά με τις προσπάθειες των εργοδοτών να επικοινωνήσουν με τους εργαζομένους εκτός των ωρών εργασίας θα μπορούσαν να φτάσουν στην Επιτροπή Δίκαιης Εργασίας της Αυστραλίας για τελική απόφαση, σύμφωνα με την τροπολογία που πρότειναν οι Πράσινοι.

«Κατακτώντας το δικαίωμα των εργαζομένων να αποσυνδεθούν, διεκδικήσαμε ξανά το σαββατοκύριακο για εκατομμύρια ανθρώπους που χρειάζονται αυτό το ρεπό», δήλωσε ο ηγέτης των Πρασίνων Άνταμ Μπαν, τονίζοντας ότι θα υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που καθορίζουν τι είναι «λογική επικοινωνία».

Η Γαλλία, η Ισπανία και το Βέλγιο έχουν ήδη θεσπίσει νόμους για την αποσύνδεση για την προστασία των εργαζομένων από παράλογες επαφές εκτός των ωρών εργασίας, ενώ άλλες κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο εξετάζουν παρόμοια μέτρα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή