Η εντυπωσιακή επίδοση του ελληνικού χρηματιστηρίου έχει αναδείξει νέους… «προφήτες» τάσεων που εκφράζουν πλέον επενδυτικές συμβουλές από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αφειδώς. Βέβαια, το φαινόμενο δεν είναι μόνο ελληνικό, με τις μνήμες για τη δύναμη που δείχνει στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά η πλατφόρμα Reddit να είναι μεγάλη.

Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Ηλεκτρονικά πλέον η κατάθεση εγγράφων – Η νέα Ψηφιακή Πύλη

Το φαινόμενο έχει απασχολήσει αρκετά τις εποπτικές αρχές, με την ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να εφιστά την προσοχή των επενδυτών και των χρηστών των κοινωνικών δικτύων σχετικά με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη νομοθεσία για την κατάχρηση της αγοράς σε σχέση με τις επενδυτικές συστάσεις που λαμβάνουν χώρα στα κοινωνικά δίκτυα.

Όπως εξηγεί, βάσει του νομικού πλαισίου για την κατάχρηση της αγοράς οποιασδήποτε μορφής ανάρτηση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή σε λοιπούς διαύλους επικοινωνίας η οποία περιλαμβάνει κάθε πληροφορία που συνιστά ή προτείνει μία επενδυτική στρατηγική, ρητά ή έμμεσα, όσον αφορά ένα ή περισσότερα χρηματοπιστωτικά μέσα ή τους εκδότες, συμπεριλαμβανομένης κάθε γνώμης όσον αφορά την παρούσα ή μελλοντική αξία ή τιμή των μέσων αυτών, μπορεί να συνιστά επενδυτική σύσταση.

Επισημαίνεται, ότι κατά την δημοσίευση επενδυτικών συστάσεων μέσω κοινωνικών δικτύων πρέπει να τηρούνται οι υποχρεώσεις όπως προβλέπονται από το νόμο και οι οποίες εξαρτώνται από την ιδιότητα του προσώπου που τις παράγει. Οι εν λόγω υποχρεώσεις αφορούν στην αντικειμενική παρουσίαση συστάσεων, στη δημοσίευση συμφερόντων ή συγκρούσεων συμφερόντων.

Η διάδοση επενδυτικών συστάσεων στα κοινωνικά δίκτυα ενέχει κινδύνους κατάχρησης της ακεραιότητας της αγοράς η οποία περιλαμβάνει τις παράνομες πρακτικές χειραγώγησης, κατάχρησης προνομιακής πληροφορίας καθώς και ανακοίνωσης προνομιακής πληροφορίας. Οι παραπάνω πρακτικές συνιστούν αδίκημα και επισύρουν σοβαρές ποινικές κυρώσεις.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA) και οι Εποπτικές Αρχές των Κρατών- Μελών δημοσίευσαν σχετική προειδοποίηση και οπτικοακουστικό υλικό τα οποία είναι διαθέσιμα στους ακόλουθους συνδέσμους

ESMA74-1103241886-912 Warning on posting Investment Recommendation on social media (europa.eu)
Do you use social media to talk about investments and trading? (youtube.com)

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική

Εθνική και Coca Cola έδωσαν τις πολύτιμες στηρίξεις που χρειάστηκε η αγορά, αλλά οι υπόλοιποι τίτλοι δεν ήταν ικανοί να τις ακολουθήσουν και να οδηγήσουν τον Γ.Δ. πάνω από τις 1.450 μονάδες