Ομαδική αγωγή σε βάρος της Amazon υπέβαλαν καταναλωτές στις ΗΠΑ, κατηγορώντας την γιγαντιαία αλυσίδα λιανικών πωλήσεων ότι παραβιάζει νόμο περί προστασίας των καταναλωτών, κατευθύνοντας εκατοντάδες εκατομμύρια αγοραστές σε προϊόντα υψηλότερης τιμής, προκειμένου να αποκομίζει υψηλότερα κέρδη.

Amazon: Η Μακένζι Σκοτ, πρώην Μπέζος, πούλησε μετοχές αξίας 10 δισεκατομμυριών δολαρίων

Σύμφωνα με την καταγγελία που κατατέθηκε την Πέμπτη σε ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σιάτλ, ο αλγόριθμος της Amazon για την επιλογή του τι θα εμφανίζεται στο «Buy Box» όταν οι αγοραστές αναζητούν προϊόντα συχνά αποκρύπτει επιλογές με χαμηλότερες τιμές και ταχύτερους χρόνους παράδοσης.

Η υπόθεση

Επικαλούμενη πρόσφατη αντιμονοπωλιακή υπόθεση κατά της Amazon από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ και 17 πολιτείες, η καταγγελία αναφέρει ότι οι αγοραστές ακολουθούν τις επιλογές της Amazon σχεδόν στο 98% των περιπτώσεων, κάνοντας κλικ στα κουμπιά «Αγοράστε τώρα» ή «Προσθήκη στο καλάθι», συχνά πιστεύοντας ψευδώς ότι η Amazon έχει βρει τις καλύτερες τιμές.

Η Amazon φέρεται να δημιούργησε τον αλγόριθμο για να επωφεληθούν οι τρίτοι πωλητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Fulfillment By Amazon και πληρώνουν «βαριά τέλη» για την αποθήκευση των αποθεμάτων, τη συσκευασία και την αποστολή, τις επιστροφές και άλλες υπηρεσίες, αναφέρει η αγωγή.

«Ενώ φαινομενικά προσδιορίζει την επιλογή που θα έκαναν οι καταναλωτές αν εξέταζαν όλες τις διαθέσιμες προσφορές, ο αλγόριθμος Buy Box της Amazon ευνοεί παραπλανητικά τα κέρδη της ίδιας της Amazon έναντι της ευημερίας των καταναλωτών», αναφέρει η καταγγελία.

Τι ζητούν οι ενάγοντες

Οι ενάγοντες ζητούν αποζημίωση για τις φερόμενες παραβιάσεις από την Amazon από το 2016 ενός νόμου της πολιτείας της Ουάσινγκτον κατά των παραπλανητικών εμπορικών πρακτικών, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα «μεγάλο βάρος για τους πελάτες της», σύμφωνα με τον δικηγόρο των εναγόντων Steve Berman.

Η υπόθεση διαφέρει από άλλες ιδιωτικές δίκες σχετικά με το «Buy Box», καθώς εστιάζει στη ζημία των καταναλωτών από παραπλανητικές πρακτικές, αντί για παραβιάσεις της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας ή ζημία των πωλητών που δεν συμμετέχουν στο πρόγραμμα εκπλήρωσης της Amazon.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή