Mια νέα επιχειρηματική μονάδα σχεδιάζει η Nvidia, η οποία θα επικεντρώνεται στον σχεδιασμό κατά παραγγελία ημιαγωγών για εταιρείες υπολογιστών cloud και άλλες, και θα κατασκευάει  προηγμένους επεξεργαστές τεχνητής νοημοσύνης, όπως αποκαλύπτουν στο Reuters πηγές που γνωρίζουν τα σχέδια της εταιρείας.

Ο κορυφαίος παγκοσμίως σχεδιαστής και προμηθευτής ημιαγωγών τεχνητής νοημοσύνης στοχεύει να κυριαρχήσει στη ραγδαία ανερχόμενη αγορά του custom chip (κατά παραγγελία) για την τεχνητή νοημοσύνη (AI) και να προετοιμάσει τη δική του «ζώνη άμυνας» απέναντι στον αυξανόμενο αριθμό εταιρειών που ενδιαφέρονται να βρουν εναλλακτικές λύσεις στα προϊόντα της.

Nvidia: Μηνιαίο ρεκόρ στην άνοδο της κεφαλαιοποίησής της τον Ιανουάριο

Η εταιρεία με έδρα τη Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνια ελέγχει επί του παρόντος περίπου το 80% της αγοράς ημιαγωγών τεχνητής νοημοσύνης υψηλών προδιαγραφών, μια θέση που έχει αυξήσει την χρηματιστηριακή αξία της κατά 40% μέχρι στιγμής φέτος, στα 1,73 τρισεκατομμύρια δολάρια, μετά την τριπλασιασμό της το 2023.

Οι πελάτες της, στους οποίους περιλαμβάνονται ο δημιουργός του περίφημου ChatGPT, OpenAI, η Microsoft, η Alphabet και η Meta Platforms, συναγωνίζονται στον τομέα των ημιαγωγών με φόντο τη φθίνουσα προμήθεια τσιπ από την Nvidia στον ταχέως αναδυόμενο τομέα της δημιουργικής (generative) τεχνητής νοημοσύνης.

Τα τσιπ H100 και A100 της Nvidia χρησιμεύουν ως ένας γενικευμένος, γενικής χρήσης επεξεργαστής AI για πολλούς από αυτούς τους μεγάλους πελάτες. Αλλά οι εταιρείες τεχνολογίας έχουν αρχίσει να αναπτύσσουν τα δικά τους τσιπ επιδιώκοντας να καλύψουν συγκεκριμένες ανάγκες. Κάτι τέτοιο συμβάλλει στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και, ενδεχομένως, μπορεί να συρρικνώσει το κόστος και τον χρόνο σχεδιασμού.

Οι αντίπαλοι της Nvidia

Η Nvidia προσπαθεί τώρα να διαδραματίσει κυρίαρχο ρόλο βοηθώντας αυτές τις εταιρείες να αναπτύξουν τα δικά τους τσιπ τεχνητής νοημοσύνης σε έναν τομέα όπου έχουν «διεισδύσει» αντίπαλες εταιρείες όπως η Broadcom και η Marvell Technology, σύμφωνα με ανώνυμες πηγές που μίλησαν στο Reuters.

«Εάν προσπαθείτε πραγματικά να βελτιστοποιήσετε παραμέτρους όπως η ισχύς ή να βελτιστοποιήσετε το κόστος για την εφαρμογή σας, δεν έχετε την πολυτέλεια να ρίξετε ένα H100 ή A100 εκεί», δήλωσε ο Greg Reichow, γενικός συνεργάτης της εταιρείας επιχειρηματικών κεφαλαίων Eclipse Ventures. «Θέλετε να έχετε το σωστό μείγμα υπολογιστών και ακριβώς το είδος υπολογισμού που χρειάζεστε».

Η Nvidia δεν αποκαλύπτει τις τιμές για τα τσιπ H100, οι οποίες είναι υψηλότερες από ό,τι για τα A100 προηγούμενης γενιάς, αλλά κάθε τσιπ μπορεί να πουληθεί από 16.000 έως 100.000 δολάρια ανάλογα με τον όγκο που αγοράζει ο πελάτης αλλά και λαμβάνοντας υπόψη και άλλους παράγοντες. Η Meta ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να αυξήσει το συνολικό απόθεμά της σε 350.000 H100 φέτος.

Οι αξιωματούχοι της Nvidia συναντήθηκαν με εκπροσώπους των Amazon.com, Meta, Microsoft, Google και OpenAI για να συζητήσουν την κατασκευή ειδικά προσαρμοσμένων στις δικές τους ανάγκες τσιπ, σύμφωνα με δύο πηγές που γνωρίζουν τις συναντήσεις. Πέρα από τα τσιπ των κέντρων δεδομένων, η εταιρεία έχει επιδιώξει να αποκτήσει πελάτες τηλεπικοινωνιών, αυτοκινήτων και βιντεοπαιχνιδιών.

Το 2022, η Nvidia ανακοίνωσε ότι θα επέτρεπε σε τρίτους πελάτες να ενσωματώσουν κάποια από την αποκλειστική τεχνολογία δικτύωσης της με τα δικά τους τσιπ. Η εταιρεία δεν αποκαλύψει κάτι σχετικό έκτοτε, και το Reuters αποκαλύπτει για πρώτη φορά τις ευρύτερες φιλοδοξίες της στην εν λόγω αναδυόμενη τεχνολογική αγορά.

Αγορά 30 δισ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Alan Weckel της εταιρείας ερευνών 650 Group, η αγορά κατά παραγγελία ημιαγωγών για κέντρα δεδομένων θα αυξηθεί στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος και θα διπλασιαστεί το 2025.

Η ευρύτερη αγορά κατά παραγγελία τσιπ είχε αξία περίπου 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2023, που αντιστοιχεί περίπου στο 5% των ετήσιων παγκόσμιων πωλήσεων chip, σύμφωνα με τον αναλυτή του Needham Charles Shi.

Επί του παρόντος, η κατά παραγγελία σχεδίαση ημιαγωγών για κέντρα δεδομένων κυριαρχείται από την Broadcom και τη Marvell.

Σε μια τυπική συμφωνία, ένας συνεργάτης σχεδιασμού όπως η Nvidia θα προσφέρει πνευματική ιδιοκτησία και τεχνολογία, αλλά αφήνει την κατασκευή, τη συσκευασία και τα πρόσθετα βήματα στην Taiwan Semiconductor Manufacturing ή άλλον κατασκευαστή τσιπ έναντι συγκεκριμένης σύμβασης.

«Με την αγορά κατά παραγγελίας ημιαγωγών της Broadcom να αγγίζει τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια και της Marvell περίπου τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια, πρόκειται πραγματικά για μια πραγματική απειλή», δήλωσε ο Dylan Patel, ιδρυτής της ερευνητικής ομάδας SemiAnalysis. «Υπάρχει περισσότερος ανταγωνισμός που μπαίνει στη μάχη».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
Oracle: Ενισχύει τις ικανότητές της για δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η Oracle επιχειρεί να ενισχύσει τις ικανότητές της για δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη

Η Oracle εισάγει δυνατότητες παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης στην υποδομή και τις εφαρμογές της στο cloud για να συμπληρώσει την παραδοσιακή τεχνητή νοημοσύνη που είναι ήδη ενσωματωμένη σε αυτές

Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη

Το ρομπότ Σοφία (σε άπταιστα Ελληνικά) κλήθηκε να απαντήσει σε σειρά ερωτήσεων του in και οι απαντήσεις της παρουσιάζουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον

AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης