Οι πόλεις της Νότιας και της Νοτιοδυτικής Αμερικής υποδέχονται αυξανόμενο αριθμό νέων κατοίκων εδώ και δεκαετίες. Καθώς τα βιομηχανικά κέντρα στη ζώνη της αποβιομηχανοποίησης (Rustbelt) συρρικνώθηκαν, πολλοί κάτοικοι των Μεσοδυτικών Πολιτειών κατέληξαν νότια σε θερμότερα κλίματα σε σχετικά φθηνότερες πόλεις και προάστια.

Αλλά μετά την πανδημία, ένα μεγαλύτερο μέρος αυτών των νεοφερμένων στον Νότο προέρχεται από πόλεις της Δυτικής Ακτής όπου τα ακίνητα είναι ακριβά, όπως το Σαν Φρανσίσκο και το Λος Άντζελες, σύμφωνα με νέα έκθεση της Bank of America.

Καλιφόρνια: Χτίζοντας την «ουτοπική πόλη» των δισεκατομμυριούχων

Ένα δυσανάλογο ποσοστό αυτών των μετακινούμενων είναι υψηλού εισοδήματος και ανύπαντροι, σύμφωνα με την έκθεση. Μεταξύ σχεδόν και των 26 αστικών περιοχών που ανέλυσε η μελέτη, τουλάχιστον το 90% των μετακινήσεων αφορούσαν μεμονωμένα άτομα. Μεταξύ αυτών που μετακινούνταν από τη Δύση στον Νότο, πάνω από το 40% είχε εισόδημα μεγαλύτερο από $125.000, σημειώνει το Business Insider.

«Ενώ τα στατιστικά στοιχεία από τον Νότο παρουσιάζουν πιο διαφοροποιημένη εικόνα, το αφήγημα φαίνεται να είναι ότι η αύξηση του πληθυσμού στην περιοχή επιβραδύνεται αλλά συνεχίζεται», σημειώνει η έκθεση. «Αλλά δεν μπορεί να ειπωθεί το ίδιο για τη Δύση, όπου, με εξαίρεση το Λας Βέγκας, τα δεδομένα μας υποδηλώνουν ότι οι πληθυσμοί στα στατιστικά στοιχεία που παρακολουθούμε μειώνονται σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα».

Ο πληθυσμός αυξάνεται στον Νότο

Από τον Απρίλιο του 2020 έως τον Ιούλιο του 2023, ο πληθυσμός του Νότου αυξήθηκε κατά 3,9 εκατομμύρια, δείχνουν τα στοιχεία του Γραφείου Απογραφής. Πόλεις στη Φλόριντα και στην Τζόρτζια, και πόλεις στο Τέξας όπως το Όστιν και το Σαν Αντόνιο, μεταξύ πολλών άλλων, έχουν δει μεγάλες αυξήσεις πληθυσμού. Αυτό οφείλεται κυρίως στην εγχώρια μετανάστευση, με μικρότερη συμβολή από τη διεθνή μετανάστευση.

Εν τω μεταξύ, η Δύση βλέπει το μερίδιό της στον πληθυσμό των ΗΠΑ να μειώνεται για πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1940. Η Δύση έχει δει μείωση της εγχώριας μετανάστευσης, αλλά αύξηση από την διεθνή μετανάστευση και τις γεννήσεις.

Η ανάλυση της Bank of America για τη μετανάστευση από και προς τις μεγάλες μητροπολιτικές περιοχές αποκαλύπτει ότι το Σαν Φρανσίσκο και το Λος Άντζελες είχαν τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση πληθυσμού από έτος σε έτος, ενώ οι νότιες πόλεις όπως το Όστιν, το Σαν Αντόνιο , και το Τζάκσονβιλ είχε από τις μεγαλύτερες αυξήσεις.

Το Σαν Φρανσίσκο, για παράδειγμα, είχε μείωση κατά 1% από έτος σε έτος τόσο το τρίτο όσο και το τέταρτο τρίμηνο του 2023, ενώ το Λος Άντζελες είχε απώλειες 0,75%. Άλλες δυτικές πόλεις όπως το Σιάτλ, το Πόρτλαντ και το Σαν Ντιέγκο παρουσίασαν επίσης απώλειες. Το Λας Βέγκας και το Φοίνιξ είναι οι μόνες δυτικές πόλεις, σύμφωνα με την Bank of America που είχαν αύξηση πληθυσμού σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2020.

Βεβαίως, η Bank of America σημείωσε πώς ορισμένες νότιες πόλεις στο Τέξας, ειδικότερα, βιώνουν κάποια σημάδια επιβράδυνσης της πληθυσμιακής αύξησης. Υπήρξε επίσης επιβράδυνση στην αύξηση του πληθυσμού στις μεγάλες πόλεις της Φλόριντα, δείχνοντας μάλιστα μείωση του πληθυσμού κατά το τελευταίο έτος στο Μαϊάμι και το Ορλάντο.

Κόστος στέγασης

Το κόστος στέγασης είναι ένας σημαντικός λόγος που οι άνθρωποι εγκαταλείπουν τις πόλεις της Δυτικής Ακτής για την Sunbelt που περιλαμβάνει τις Πολιτείες Αλαμπάμα, Αριζόνα, Φλόριντα, Τζόρτζια, Λουιζιάνα, Μισισιπή, Νέο Μεξικό. Η μέση τιμή ενός σπιτιού στο Σαν Φρανσίσκο είναι 1,2 εκατομμύρια δολάρια, ενώ η μέση τιμή στο Φοίνιξ είναι 445.000 δολάρια και στην Τάμπα 416.000 δολάρια. Όταν η πανδημία έκλεισε τα γραφεία και προήγαγε μια πιο μόνιμη στροφή προς την απομακρυσμένη εργασία, πολλοί είδαν την ευκαιρία να εγκαταλείψουν τις ακριβές αγορές ακινήτων για πιο προσιτά ιδιόκτητα σπίτια στο Νότο και στα Νοτιοδυτικά.

Οι ερευνητές της Bank of America υποστήριξαν ότι η μετανάστευση στις πόλεις της Δυτικής Ακτής θα μειώσει κάπως τη ζήτηση για στέγαση εκεί, ενώ θα τονώσει τη ζήτηση στις πόλεις της Sunbelt και τελικά θα βοηθήσει στην εξισορρόπηση των τιμών των κατοικιών σε όλες τις περιοχές.

Ωστόσο, πολλές πόλεις στην Sunbelt έχουν πιο ανεκτικούς κανονισμούς χρήσης γης και χωροταξίας από τις αντίστοιχες στην Δυτική Ακτή, πράγμα που σημαίνει ότι είναι συχνά καλύτερα εξοπλισμένες για να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη ζήτηση χτίζοντας περισσότερα σπίτια. Τόσο οι πόλεις της Δυτικής Ακτής όσο και οι πόλεις Sunbelt που περιορίζουν επιθετικά την κατασκευή κατοικιών πιθανότατα θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν κρίσεις οικονομικής προσιτότητας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή