Οι νέες προοπτικές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τον πληθωρισμό και την οικονομική ανάπτυξη, που αναμένονται τον Μάρτιο, θα είναι καθοριστικής σημασίας  αναφορικά με την απόφαση πότε θα ξεκινήσει η μείωση των επιτοκίων, αναφέρει το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Πάμπλο Ερνάντεθ ντε Κος.

«Οι προβλέψεις θα είναι βασικές για την αξιολόγηση, πρώτον, εάν μπορούμε να είμαστε αρκετά βέβαιοι ότι ο μεσοπρόθεσμος στόχος του 2% θα επιτευχθεί, λαμβάνοντας υπόψη τους σχετικούς κινδύνους, και δεύτερον, η πορεία των επιτοκίων που είναι συμβατή με την επίτευξη του συμμετρικού στόχου μας », ανέφερε ο ντε Κος, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ισπανίας, στην κυπριακή εφημερίδα Πολίτης.

Πανέτα (ΕΚΤ): Πρέπει να ξεκινήσει σύντομα η μείωση των επιτοκίων

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, δημοσιεύοντας αποσπάσματα της συνέντευξης. οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ φαίνεται να κοιτάζουν το καλοκαίρι για μια αρχική χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Ο επικεφαλής οικονομολόγος Φίλιπ Λέιν δήλωσε την Πέμπτη ότι οι προβλέψεις του Μαρτίου θα δώσουν «την ευκαιρία για μια συνολική ενημέρωση των μεσοπρόθεσμων προοπτικών για τον πληθωρισμό».

Προσεκτικές κινήσεις

Αφού εκτίμησε λανθασμένα την άνοδο των τιμών που ακολούθησε την πανδημία και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο ντε Κος είπε ότι η εμπιστοσύνη στις προβλέψεις του προσωπικού έχει αυξηθεί σημαντικά. «Τα λάθη των προβλέψεων ήταν πολύ μικρά και μάλιστα αρνητικά τα τελευταία τρίμηνα, πράγμα που σημαίνει ότι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό ήταν κάπως χαμηλότερα από τις προβλέψεις», διευκρίνισε.

Ο ντε Κος βλέπει τον αποπληθωρισμό στην οικονομία των 20 εθνών ως «καλά προχωρημένο» και πιθανό «να συνεχιστεί τα επόμενα τρίμηνα».

Από την πλευρά του, το έτερο μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ Φάμπιο Πανέτα, τάχθηκε υπέρ της αναγκαιότητας για άμεση μείωση των επιτοκίων, υποστηρίζοντας ότι η έγκαιρη, σταδιακή δράση είναι καλύτερη από τις καθυστερημένες, επιθετικές κινήσεις.

«Οι μακροοικονομικές συνθήκες υποδηλώνουν ότι ο αποπληθωρισμός βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και η πρόοδος προς τον στόχο του 2% συνεχίζει να είναι ταχεία», είπε το Σάββατο μιλώντας στην ετήσια εκδήλωση Assiom Forex στη Γένοβα. «Η ώρα της αντιστροφής της κατεύθυνσης της νομισματικής πολιτικής πλησιάζει γρήγορα», είπε χαρακτηριστικά.

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ ετοιμάζονται να χαλαρώσουν τη νομισματική πολιτική φέτος, πιθανώς από τον Απρίλιο ή τον Ιούνιο, με τους επενδυτές να κλίνουν προς τον Απρίλιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή