Το 2023 ήταν μια ξεχωριστή χρονιά για τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Ακόμα πιο ξεχωριστή από τις άλλες εμπορικές και επενδυτικές τράπεζες της Δύσης, που απαξάπασες εκμεταλλεύθηκαν την ευνοϊκή για τον κλάδο διεθνή συγκυρία αύξησης των επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες στην προσπάθειά τους να χαλιναγωγήσουν την αναζωπύρωση του πληθωρισμού.

Το ιδιαίτερο στοιχείο που ξεχώρισε τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα ήταν το ότι η περυσινή χρονιά διαδέχθηκε μια άλλη, πολύ δύσκολη, κατά την οποία οι τράπεζες της Γηραιάς Ηπείρου έπρεπε για τους πολιτικούς λόγους (πόλεμος στην Ουκρανία) να αποσυρθούν από τη ρωσική τραπεζική αγορά.\

Νew York Community Bancorp: Τρίτη υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της- Ανησυχίες για τα δάνεια εμπορικών ακινήτων

Ήταν μια διαδικασία δαπανηρή που αποτυπώθηκε στους ισολογισμούς του 2022. Ευλόγως η δυνατότητα ανάκαμψης που προσέφερε η αύξηση του κόστους δανεισμού το 2023 έγινε με ικανοποίηση δεκτή από τις τραπεζικές διοικήσεις και τους μετόχους – κάτι που αποτυπώθηκε εξάλλου και στην άνοδο των τραπεζικών δεικτών των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών.

Στις ευρωπαϊκές τράπεζες, ωστόσο, υπάρχει μια εξαίρεση. Είναι οι τράπεζες της Γαλλίας, που δεν κατάφεραν να επωφεληθούν όπως οι άλλες, οι ιταλικές και οι ισπανικές κατά κύριο λόγο, από την αύξηση του κόστους δανεισμούτου χρήματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Και δεν το κατάφεραν επειδή είχαν κατά κανόνα σταθερά επιτόκια, αντί των κυμαινόμενων που είχαν οι ανταγωνίστριές τους.

Αύξηση κερδών 6,5%

«Ασφαλώς τα ετήσια αποτελέσματα που ανακοίνωσαν τις μέρες αυτές η BNP Paribas, η Crédit Αgricole, η Crédit Μutuel Alliance Fédérale, η BPCE ή η Société Générale δεν ήταν άσχημα. Συνολικά τα κέρδη των μεγαλύτερων γαλλικών τραπεζών έφθασαν τα 28,5 δισ. ευρώ το 2023, εμφανίζοντας αύξηση 6,5% συγκριτικά με το 2022. Πρέπει να συνυπολογιστεί όμως ότι το 2022 ήταν μια ζημιογόνος χρονιά, διότι οι ισολογισμοί αποτύπωσαν το κόστος αποχώρησης των γαλλικών τραπεζών από τη Ρωσία», σημειώνει η Ντανιέλ Γκινό στη «Le Figaro».

Η τελευταία χρονικά που ανακοίνωσε αποτελέσματα, η Société Générale, φάνηκε να αντιμετωπίζει τα μεγαλύτερα προβλήματα. «Η Société Générale τιμωρήθηκε σκληρά από την αύξηση των επιτοκίων το 2023», γράφει χαρακτηριστικά η ρεπόρτερ της γαλλικής εφημερίδας, που θυμίζει ότι είναι η πρώτη χρονιά που ανακοινώνει αποτελέσματα με τη νέα διοίκησή της που έχει επικεφαλής τον Σλαβομίρ Κρούπα.

Η Ντανιέλ Γκινό θυμίζει επίσης την πολύ αρνητική υποδοχή που είχε από τους επενδυτές το στρατηγικό πλάνο έως το 2026 που είχε ανακοινώσει στις 18 του περασμένου Σεπτεμβρίου η νέα διοίκηση Κρούπα, ένα πλάνο που την πρώτη ημέρα που έγινε γνωστό έριξε τη μετοχή της Société Générale κατά 12% στο χρηματιστήριο του Παρισιού.

Η περίπτωση της Société Générale

Τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε την Πέμπτη η Société Générale εκ πρώτης όψεως δεν είναι απογοητευτικά. «Το 2023 η τρίτη σε ενεργητικό τράπεζα της Γαλλίας εμφάνισε καθαρά κέρδη 2,5 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 37% συγκριτικά με το 2022 που ήταν όμως μια χρονιά εξαιρετική εξαιτίας του κόστους εξόδου από τη Ρωσία», αναφέρει η γαλλίδα ρεπόρτερ. Η Γκινό σημειώνει πάντως ότι η κερδοφορία της Société Générale απέχει παρασάγγας από εκείνη της BNP Paribas, που πλησίασε τα 11 δισ. ευρώ, και επίσης της Crédit Αgricole που έφθασε τα 8,25 δισ. ευρώ.

Τα έσοδα της Société Générale υποχώρησαν κατά 7,6%, ενώ η αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων του ομίλου υποχώρησε κατά 4,2%. «Το 2023 ήταν μια χρονιά μετάβασης και μετασχηματισμού», υπογραμμίζει σε γραπτή ανακοίνωσή του που συνοδεύει τα οικονομικά αποτελέσματα της τράπεζας ο πολωνικής καταγωγής γεννημένος στον Πύργο της Βουλγαρίας, Σλαβομίρ Κρούπα.

«Η Société Générale πλήρωσε βαρύτερα την πολιτική των σταθερών επιτοκίων που κυριαρχεί στη Γαλλία και εμποδίζει τα χαρτοφυλάκια της στεγαστικής πίστης των τραπεζών να επωφεληθούν από την αύξηση των επιτοκίων. Μόνο τα νέα δάνεια που χορηγούνται ενσωματώνουν την αλλαγή νομισματικής πολιτικής από την Ευρωτράπεζα. Επιδεινώνοντας ακόμα περισσότερο την κατάσταση, η αύξηση του καταθετικού επιτοκίου του αποταμιευτικού λογαριασμού ‘Livret A’ στο 3%, που αποφάσισε η γαλλική κυβέρνηση, περιόρισε τη βασική πηγή κεφαλαίων που έχει η τράπεζα για να χρηματοδοτήσει τις χορηγήσεις της», σημειώνει η ρεπόρτερ του «Figaro».

Τραπεζικούς λογαριασμούς «Livret A» χορηγούσαν πέρυσι όλες οι γαλλικές εμπορικές τράπεζες στους πελάτες τους με σταθερό επιτόκιο 3% για καταθέσεις έως το ποσό των 22.950 ευρώ. Ήταν ο δημοφιλέστερος ανοικτός λογαριασμός, καθώς όλοι οι Γάλλοι πολίτες έσπευσαν να ανοίξουν έναν (δεν επιτρεπόταν εξάλλου να κατέχουν δεύτερο Livret A σε διαφορετική τράπεζα).

Επιπλέον των γενικών κανόνων που ίσχυσαν στη γαλλική τραπεζική αγορά, η Société Générale «τιμωρήθηκε» και από την έμπνευση που είχε στις αρχές του 2022 η παλαιότερη διοίκηση να εφαρμόσει μια πολιτική που θα την κάλυπτε για μια περίοδο δύο ετών από ένα ενδεχόμενο… μείωσης των επιτοκίων. «Βεβαίως αυτό που συνέβη ήταν το αντίθετο. Τα επιτόκια αυξήθηκαν και ο όμιλος κατέγραψε ζημιές το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο της χρονιάς εκείνης», σημειώνει η «Le Figaro».

Αέρας αισιοδοξίας

«Ένας αέρας αισιοδοξίας πνέει πάντως το 2024 στην Société Générale», διαπιστώνει η ρεπόρτερ της εφημερίδας, και αναφέρεται στις καλές προοπτικές που έχουν κάποιες θυγατρικές του ομίλου, όπως η BoursoBank, που αύξησε στα 5,9 εκατ. τους πελάτες της. Η Γκινό αναφέρεται επίσης στις θετικές προσαρμογές του τριετούς στρατηγικού πλάνου του περασμένου φθινοπώρου που έγιναν και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την καλύτερη διαχείριση κινδύνων και την απεμπλοκή από αφρικανικές χώρες, όπως το Κονγκό, τη Μαυριτανία, το Τσαντ, την Μπουρκίνα Φάσο και τη Μοζαμβίκη.

Το σημαντικότερο για τους μετόχους είναι ότι υπάρχουν προοπτικές ενίσχυσης του χαρτιού της Société Générale, η κεφαλαιοποίηση της οποίας είναι μόλις 18 δισ. ευρώ,

δηλαδή τρεις φορές μικρότερη της BNP Paribas. «Η κεφαλαιοποίηση αυτή αντιστοιχεί σε μόλις 27 φορές τη λογιστική αξία της τράπεζας», εξηγεί στη «Le Figaro» ο Ζερόμ Λεγκρά, υπεύθυνος ερευνών της Axiom AI.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή