Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να αρχίσει σύντομα να μειώνει τα επιτόκια. Αυτό είπε ο Φάμπιο Πανέτα, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας επισημαίνοντας ότι επεσήμανε ότι η έγκαιρη, σταδιακή δράση είναι καλύτερη από τις καθυστερημένες, επιθετικές κινήσεις.

«Οι μακροοικονομικές συνθήκες υποδηλώνουν ότι ο αποπληθωρισμός βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και η πρόοδος προς τον στόχο του 2% συνεχίζει να είναι ταχεία», είπε το Σάββατο μιλώντας στην ετήσια εκδήλωση Assiom Forex στη Γένοβα. «Η ώρα της αντιστροφής της κατεύθυνσης της νομισματικής πολιτικής πλησιάζει γρήγορα», είπε χαρακτηριστικά.

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ ετοιμάζονται να χαλαρώσουν τη νομισματική πολιτική φέτος, πιθανώς από τον Απρίλιο ή τον Ιούνιο, με τους επενδυτές να κλίνουν προς τον Απρίλιο.

Moody’s: Τα διλήμματα των κεντρικών τραπεζών στο δρόμο για τη μείωση των επιτοκίων

Η απόφαση θα εξαρτηθεί από τον πληθωρισμό, ο οποίος έχει υποχωρήσει τους τελευταίους μήνες, αλλά δεν αναμένεται να επιτύχει τον στόχο του 2% πριν το 2025, όπως επισημαίνει το Bloomberg.

«Οι ανησυχίες σχετικά με την υπόθεση του επίμονα υψηλού δομικού πληθωρισμού έχουν επίσης αποδειχθεί αβάσιμες», είπε μεταξύ άλλων ο Πανέτα.

Αρκετοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν εκφράσει προβληματισμό ότι οι αυξήσεις των μισθών θέτουν σε κίνδυνο την πορεία του πληθωρισμού και εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να περιμένει αυτά τα δεδομένα πριν αρχίσει τις μειώσεις των επιτοκίων.

Ο επικεφαλής της ιταλικής κεντρικής τράπεζας, ωστόσο, θεωρεί ότι αυτός ο φόβος είναι υπερβολικός.

«Παραμένει ο κίνδυνος ότι η ακόμη ισχυρή αύξηση των ονομαστικών μισθών θα μπορούσε να αναζωπυρώσει τον πληθωρισμό», είπε ο Πανέτα. «Αυτή η πιθανότητα δεν πρέπει να υποτιμηθεί, αλλά μια πιο προσεκτική ματιά στα δεδομένα ακυρώνει αυτές τις ανησυχίες».

Προειδοποίησε επίσης για την αναγκαιότητα η έναρξη της μείωσης των επιτοκίων να μην καθυστερήσει υπερβολικά.

«Εάν η νομισματική πολιτική αργήσει να συνοδεύσει την μείωση του πληθωρισμού, θα μπορούσαν να προκύψουν καθοδικοί κίνδυνοι για τον πληθωρισμό που θα έρχονταν σε αντίθεση με τη συμμετρική φύση του στόχου που έθεσε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ», είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «πρέπει να εξετάσουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της γρήγορης και της σταδιακής μείωσης των επιτοκίων, σε αντίθεση με τη μεταγενέστερη και πιο επιθετική, η οποία θα μπορούσε να αυξήσει την αστάθεια στις χρηματοπιστωτικές αγορές και την οικονομική δραστηριότητα».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή