Τη βεβαιότητά της για τις οικονομικές προοπτικές, παρά τις αβεβαιότητες που επικρατούν, εξέφρασε  η διευθύνουσα σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, τονίζοντας ιδιαίτερα την ανθεκτικότητα που έχει επιδείξει η παγκόσμια οικονομία.

Κατά τη διάρκεια ομιλία της στη Σύνοδο Κορυφής των Παγκόσμιων Κυβερνήσεων στο Ντουμπάι, η Γκεοργκίεβα είπε ότι το ΔΝΤ αναμένεται να δημοσιεύσει έγγραφο τη Δευτέρα, που δείχνει ότι η σταδιακή κατάργηση των ρητών ενεργειακών επιδοτήσεων θα μπορούσε να εξοικονομήσει 336 δισεκατομμύρια δολάρια στη Μέση Ανατολή,  ποσό ισοδύναμο με τις οικονομίες του Ιράκ και της Λιβύης μαζί.

Οι προβλέψεις του Ταμείου

Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ στις πρόσφατες αναθεωρημένες προβλέψεις του εκτιμά ότι η παγκόσμια οικονομία μετά από πολλούς μήνες αναταραχών οδεύει προς ομαλή προσγείωση, αλλά εξακολουθεί να απειλείται από πολλούς σημαντικούς κινδύνους κυρίως στο μέτωπο των γεωπολιτικών, του πληθωρισμού και της κλιματικής αλλαγής.

Για την παγκόσμια ανάπτυξη συνολικά το ΔΝΤ είναι πιο αισιόδοξο από όσο ήταν τον Οκτώβριο, προβλέποντας πλέον αύξηση ΑΕΠ κατά 3,1% για φέτος και κατά 3,2% για το 2025, (+0,2% υψηλότερα από τις προηγούμενες προβλέψεις). Για την Ευρωζώνη όμως οι κίνδυνοι παραμένουν πιο αυξημένοι.

ΔΝΤ για Ελλάδα: Στο 2,1% βάζει τον πήχη της ανάπτυξης το 2024 – Ποιο ρίσκο «βλέπει»

Όπως αναφέρει το Ταμείο, η ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ αναμένεται να ανακάμψει από τα χαμηλά επίπεδα του 0,5% το 2023, τα οποία αντικατόπτριζαν σχετικά υψηλή έκθεση στον πόλεμο της Ουκρανίας. Πλέον για το 2024 η ανάπτυξη αναμένεται να φτάσει το 0,9% και για το 2025 το 1,7%. Την ανάκαμψη αυτή αναμένεται να την στηρίξει η πιο ισχυρή κατανάλωση των νοικοκυριών, «καθώς οι επιπτώσεις από το σοκ των τιμών της ενέργειας θα υποχωρούν και η πληθωρισμός θα πέφτει, στηρίζοντας την αύξηση των εισοδημάτων», όπως αναφέρεται. Ωστόσο, σε σύγκριση με την έκθεση για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές του Οκτωβρίου 2023, οι προβλέψεις για ανάπτυξη φέτος έχουν μειωθεί από το ΔΝΤ κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες, κυρίως λόγω ως αποτέλεσμα της χαμηλότερης από το αναμενόμενο πορείας της ευρωπαϊκής οικονομίας το 2023.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή