Η παγκόσμια οικονομία μετά από πολλούς μήνες αναταραχών οδεύει προς ομαλή προσγείωση, αλλά εξακολουθεί να απειλείται από πολλούς σημαντικούς κινδύνους κυρίως στο μέτωπο των γεωπολιτικών, του πληθωρισμού και της κλιματικής αλλαγής, αναφέρει στις αναθεωρημένες του προβλέψεις το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Για την παγκόσμια ανάπτυξη συνολικά το ΔΝΤ είναι πιο αισιόδοξο από όσο ήταν τον Οκτώβριο, προβλέποντας πλέον αύξηση ΑΕΠ κατά 3,1% για φέτος και κατά 3,2% για το 2025, (+0,2% υψηλότερα από τις προηγούμενες προβλέψεις). Για την Ευρωζώνη όμως οι κίνδυνοι παραμένουν πιο αυξημένοι.
ΔΝΤ για Ελλάδα: Στο 2,1% βάζει τον πήχη της ανάπτυξης το 2024 – Ποιο ρίσκο «βλέπει»
Όπως αναφέρει το Ταμείο, η ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ αναμένεται να ανακάμψει από τα χαμηλά επίπεδα του 0,5% το 2023, τα οποία αντικατόπτριζαν σχετικά υψηλή έκθεση στον πόλεμο της Ουκρανίας. Πλέον για το 2024 η ανάπτυξη αναμένεται να φτάσει το 0,9% και για το 2025 το 1,7%. Την ανάκαμψη αυτή αναμένεται να την στηρίξει η πιο ισχυρή κατανάλωση των νοικοκυριών, «καθώς οι επιπτώσεις από το σοκ των τιμών της ενέργειας θα υποχωρούν και η πληθωρισμός θα πέφτει, στηρίζοντας την αύξηση των εισοδημάτων», όπως αναφέρεται. Ωστόσο, σε σύγκριση με την έκθεση για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές του Οκτωβρίου 2023, οι προβλέψεις για ανάπτυξη φέτος έχουν μειωθεί από το ΔΝΤ κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες, κυρίως λόγω ως αποτέλεσμα της χαμηλότερης από το αναμενόμενο πορείας της ευρωπαϊκής οικονομίας το 2023.
Αστάθμητος παράγοντας παραμένει επίσης, όπως προειδοποιεί το ΔΝΤ, η Κίνα η οποία προσπαθεί να επιταχύνει τους ρυθμούς ανάπτυξης την ώρα που αντιμετωπίζει πολλές και σημαντικές οικονομικές προκλήσεις.
Όπως εκτιμά σε ταυτόχρονη δημοσίευσή του στον ιστότοπο του ΔΝΤ ο επικεφαλής Οικονομολόγος του Ταμείου, Πιέρ Ολιβιέ Γκουρίντσας, τα σύννεφα αρχίζουν να διαλύονται και η παγκόσμια οικονομία κινείται προς ομαλή προσγείωση με σταθερή υποχώρηση πληθωρισμού και σταθερή ανάπτυξη. Όμως, προειδοποιεί, η ανάπτυξη αυτή παραμένει χαμηλή και εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι για αναταράξεις.
Το πιο θετικό σενάριο
-Στο πιο αισιόδοξο σενάριο (“upside risks”) η μείωση του πληθωρισμού μπορεί να συμβεί πιο σύντομα από όσο αναμένεται, ειδικά εάν σταματήσουν να υπάρχουν ελλείψεις σε θέσεις εργασίας. Σε ένα τέτοιο σενάριο οι κεντρικές τράπεζες θα μπορούσαν να προχωρήσουν πιο σύντομα σε μειώσεις των επιτοκίων, όπως αναφέρει.
-Επίσης στο σενάριο αυτό τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης που έχουν ανακοινώσει οι κυβερνήσεις για φέτος και του χρόνου μπορεί να καθυστερήσουν. Σε πολλές χώρες αυξάνονται οι εκκλήσεις για αύξηση και όχι μείωση δημόσιων δαπανών, ειδικά καθώς πλησιάζουν εκλογές σε δεκάδες από αυτές. Αυτό θα μπορούσε να ενισχύσει την οικονομική δραστηριότητα αλλά και να τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό τώρα κι αργότερα.
-Τέλος, η εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να αυξήσει τις επενδύσεις και να ενισχύσει την παραγωγικότητα, αλλά παραμένει μεγάλο ερωτηματικό το τι θα γίνει με τις σημαντικές προκλήσεις που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν από το ΑΙ οι εργαζόμενοι, σημειώνει ο επικεφαλής Οικονομολόγος του ΔΝΤ.
Το πιο αρνητικό σενάριο
-Στο πιο απαισιόδοξο σενάριο (“downside risks”) το Ταμείο κάνει λόγο για φόβο νέων διαταραχών λόγω γεωπολιτικών εντάσεων, ειδικά στη Μέση Ανατολή. Επίσης σημαντικός παράγοντας είναι και η κλιματική αλλαγή με τις καταστροφές που προκαλεί.
-Στο μέτωπο του πληθωρισμού οι τιμές μπορεί να αποδειχτεί ότι θα πέσουν πιο δύσκολα, ειδικά σε προϊόντα πλην καυσίμων και τροφίμων. Ανοδικές πιέσεις τον πληθωρισμό μπορεί να προκαλέσουν επίσης οι αυξήσεις μισθών, ειδικά στην ευρωζώνη όπου γίνονται συνεχώς τέτοιες διαπραγματεύσεις.
-Επιπλέον, αυτό το διάστημα οι αγορές είναι υπερβολικά αισιόδοξες για μεγάλες και σύντομες μειώσεις επιτοκίων. Εάν οι προσδοκίες αυτές διαψευστούν τότε μπορεί να αυξηθούν τα επιτόκια μακροπρόθεσμου δανεισμού, προκαλώντας νέες πιέσεις σε κυβερνήσεις για μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης που θα μπορούσνα να πλήξουν την ανάπτυξη, εκτιμά ο Γκουρίντσας.
Εκτιμήσεις για μείωση στα επιτόκια από το β’ εξάμηνο 2024 και για μειώσεις στα καύσιμα
Οι προβλέψεις του ΔΝΤ βασίζονται στην εκτίμηση ότι οι τιμές των καυσίμων και άλλων εμπορευμάτων και πρώτων υλών θα υποχωρήσουν μέσα στο 2024 και το 2025 και ότι τα επιτόκια δανεισμού θα μειωθούν από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες. Οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ εκτιμούν ότι τα επιτόκια δανεισμού σε αμερικανικά δολάρια, σε ευρώ και σε βρετανικές στερλίνες θα παραμείνουν αμετάβλητα το πρώτο εξάμηνο του 2024, «πριν να αρχίσουν σταδιακά να μειώνονται καθώς ο πληθωρισμός θα κινείται πιο κοντά στους στόχους» των κεντρικών τραπεζών, όπως αναφέρεται. Οι τιμές των καυσίμων αναμένεται να υποχωρήσουν κατά 2,3% το 2024 και οι τιμές των υπόλοιπων εμπορευμάτων και πρώτων υλών να μειωθούν κατά 0,9%.
Latest News
Κίνηση-έκπληξη από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας - Μείωση 50 μ.β. στα επιτόκια
Το βασικό επιτόκιο διαμορφώνεται στο 0,5% - Η Ελβετία ήταν η πρώτη μεγάλη οικονομία που χαλάρωσε τη νομισματική της πολιτική
Αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 3% του ΑΕΠ - Τι συζητούν οι Ευρωπαίοι
Αυξημένες στρατιωτικές δαπάνες θα μπορούσαν να συμφωνηθούν στη σύνοδο κορυφής του NATO, το 2025, εντείνοντας την πίεση στους εθνικούς προϋπολογισμούς
Τι θα αποφασίσει το ιερατείο της ΕΚΤ για τα επιτόκια - Πού ποντάρουν οι αγορές
Οι αγορές σταθμίζουν τα δεδομένα που έχουν στο τραπέζι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ και εκτιμούν πώς θα κινηθεί
Λίβανος: Πρώτη παράδοση κατεχομένου εδάφους από το Ισραήλ
Αμερικανός στρατηγός βρίσκεται στον Λίβανο για να επιβλέψει την παράδοση
Η μεγάλη αποτυχία του στοιχήματος των Shell και BP στην ηλεκτρική ενέργεια
Η ηλεκτρική ενέργεια ήταν το επόμενο μεγάλο στοίχημα για πολλές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, όμως γύρισε μπούμερανγκ
Ποιες είναι προτεραιότητες Τραμπ για τις πρώτες 100 ημέρες
Οι πέντε κορυφαίες προτεραιότητές του Ντόναλντ Τραμπ για τις πρώτες 100 ημέρες στο Οβάλ γραφείο
Ο Τραμπ δίνει «γη και ύδωρ» κινήτρων για να φέρει μεγάλες επενδύσεις πίσω στις ΗΠΑ
Ο Τραμπ αποσκοπεί σε μια κοσμογονία εγχώριων επενδύσεων στις ΗΠΑ - Η πρόταση για διευκολύνσεις στις επενδύσεις άνω του 1 δισ.
Η Ινδία κατασκευάζει το δικό της «Χόνγκ Κονγκ» - Το φαραωνικό project των 9 δισ.
Ανησυχία ότι το σχέδιο θα εξαλείψει μερικές από τις απομονωμένες φυλές που ζουν στα νησιά του αρχιπελάγους Νικομπάρ - Τι λέει η Ινδία
Από ένα KFC στην αυτοκρατορία των 3 δισ. - Ποιος είναι ο Αυστραλός επιχειρηματίας Τζακ Κάουιν
Σήμερα, ο Τζακ Κάουιν κατέχει το 98% της εταιρείας του, ενώ το υπόλοιπο 2% ανήκει σε ορισμένους από τους αρχικούς επενδυτές και μετόχους του
Οι τρεις αδύναμοι κρίκοι της ευρωοικονομίας το 2025
Θα παλέψουν με την ύφεση τη νέα χρονιά οι μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία