Την υπογραφή της απόφασης για την 2η τροποποίηση της συμφωνίας χρηματοδότησης ανάμεσα στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ) και την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα ΑΕ (ΕΑΤ ΑΕ), η οποία αφορά στο Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας (ΤαΜιΔΑΕ), μέσω του οποίου παρέχεται το χρηματοδοτικό εργαλείο (ΧΕ) των μικροδανείων με επιμερισμό του κινδύνου, ανακοίνωσε το ΥπΑΑΤ.

Σχέδια βελτίωσης: Αλλαγές στην κατανομή ανά περιφέρεια

Η συγκεκριμένη τροποποίηση συνίσταται στα εξής:

  • Στην αύξηση του προϋπολογισμού του Ταμείου από 21,5 εκατ. ευρώ σε 61,5 εκατ. ευρώ. Λαμβάνοντας υπόψη τις αυξανόμενες ανάγκες χρηματοδότησης του αγροδιατροφικού τομέα (ιδιαίτερα μετά τις πρόσφατες θεομηνίες που έπληξαν αγροτικές και μεταποιητικές επιχειρήσεις) και την αυξημένη ζήτηση του ΧΕ του ΤαΜιΔΑΕ που είχε σαν αποτέλεσμα την εξάντληση των πόρων αυτού, εξασφαλίστηκαν και διατίθενται 40 επιπλέον εκατ. ευρώ για την εύρυθμη λειτουργία του.
  • Στην αύξηση της διάρκειας αποπληρωμής των δανείων από 5 σε 7 έτη για την διευκόλυνση των επιχειρήσεων του αγροδιατροφικού τομέα οι οποίες επλήγησαν από τις πρόσφατες θεομηνίες. Η διάταξη έχει εφαρμογή και σε υφιστάμενα δάνεια.
  • Στην πρόβλεψη της δυνατότητας εφαρμογής εμβόλιμης περιόδου χάριτος 24 μηνών σε εκταμιευμένα δάνεια για περιπτώσεις Τελικών Αποδεκτών που αντιμετωπίζουν ανωτέρα βία ή φυσική καταστροφή και στη διατήρηση της περιόδου χάριτος για τα νέα δάνεια.

Υπογραφή επιχειρησιακών συμφωνιών

Σε συνέχεια της συγκεκριμένης απόφασης, η ΕΑΤ ΑΕ θα προχωρήσει άμεσα στην υπογραφή των Επιχειρησιακών Συμφωνιών με τις συνεργαζόμενες τράπεζες για την ενσωμάτωση των αλλαγών σε αυτές και την επανενεργοποίηση του ΧΕ μικροδανείων του ΤαΜιΔΑΕ.

«Το Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, είναι ένα εύχρηστο εργαλείο στα χέρια κάθε επαγγελματία αγρότη που του εξασφαλίζει ρευστότητα σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη.  Ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε στο πλευρό των αγροτών μας, στηρίζοντάς τους όχι με συνθήματα και λόγια αλλά με έργα, με πράξεις, δίνοντάς τους προοπτική, ασφάλεια και σιγουριά», δήλωσε σχετικά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO