Με κόκκινες γραμμές τη μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο και μείωση της τιμής της κιλοβατώρας στα 7 λεπτά για το αγροτικό ρεύμα, καθώς και την καταβολή των αποζημιώσεων για τις ζημιές που έχουν υποστεί οι αγρότες σε όλη τη χώρα, και ιδιαίτερα στη Θεσσαλία μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, προσέρχονται στην συνάντηση της Τρίτης 13 Φεβρουαρίου με τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, η 15μελής αντιπροσωπεία των αγροτών.

Στα παραπάνω αιτήματα αιχμής οι αγρότες δηλώνουν ότι ανάλογα με τις απαντήσεις και τις δεσμεύσεις που θα αναλάβει η κυβέρνηση, θα εξαρτηθεί η πορεία των κινητοποιήσεων τους. Το σίγουρο είναι, όπως επισημαίνουν, ότι θα επιστρέψουν στα μπλόκα τους και μέσω των γενικών συνελεύσεων θα αποφασίσουν για το πια μορφή θα πάρει η κλιμάκωση, χωρίς να αποκλείουν ακόμα και την κάθοδο τους με τα τρακτέρ στο κέντρο της Αθήνας.

Αγρότες: Με αναμμένες μηχανές και το βλέμμα στο Μαξίμου

Ξεκαθαρίζουν πάντως ότι δεν πρόκειται να συμβιβαστούν με τα ψίχουλα της κυβέρνησης και τονίζουν ότι τα περί «δημοσιονομικών δεδομένων της χώρας», αποτελούν υπεκφυγή και κοροϊδία σε βάρος τους.

Οι παρεμβάσεις

Χωρίς να αφήνει περιθώριο για νέες παροχές, που θα απαντούν στις απαιτήσεις των αγροτών, ο πρωθυπουργός αναμένεται να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου φέρνοντας μαζί του τεχνικές παρεμβάσεις για το αγροτικό πετρέλαιο (να δοθεί νωρίτερα) και το αγροτικό ρεύμα (νέοι διακανονισμοί), οι οποίες όμως απέχουν από τα βασικά αιτήματα των αγροτών.

Παράλληλα, στη συζήτηση θα μπει και η ανάγκη για εντατικοποίηση των ελέγχων με την επιβολή προστίμων για τις «ελληνοποιήσεις» αγροτικών προϊόντων, καθώς και η πορεία των διαπραγματεύσεων για τροποποιήσεις στην ΚΑΠ.

«Θα ξύσουμε τον πάτο του βαρελιού για να μειώσουμε τους παράγοντες κόστους της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής», ήταν το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη λίγα 24ωρα πριν από την προγραμματισμένη συνάντηση.

Οι αγρότες ξεκληρίζονται

Με το υψηλό κόστος παραγωγής, οι αγρότες ξεκληρίζονται καθώς αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα χωράφια και τα χωριά τους. «Οι αγρότες διεκδικούν εφικτά και ρεαλιστικά αιτήματα, και όχι μαξιμαλιστικά, όπως ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός», σημείωσε ο Ρίζος Μαρούδας εκ μέρους της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων και πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων N. Λάρισας.

Ειδικά για τη Θεσσαλία, ο Ρ. Μαρούδας, υπογράμμισε ότι η κατάσταση για τους βιοπαλαιστές αγρότες είναι τραγική καθώς μόνο στην περιοχή της Κάρλας παραμένουν 180.000 στρέμματα πλημμυρισμένα, τα οποία θα κάνουν πολλά χρόνια για να φύγουν τα νερά ενώ άλλα 170.000 στρέμματα είναι με φερτά υλικά και διαβρώσεις εδάφους, τα οποία επίσης δεν θα καλλιεργηθούν φέτος.

«Αν νικήσουν οι αγρότες θα κερδίσουμε και εμείς οι εργαζόμενοι»

«Ο αγώνας που δίνουν οι αγρότες είναι δίκαιος! Ξέρουμε ότι αν νικήσουν οι αγρότες θα κερδίσουμε και εμείς οι εργαζόμενοι», τονίζουν εργαζόμενοι με ανακοίνωση που συνυπογράφουν 9 Συνδικάτα και Ομοσπονδίες, οι οποίοι δηλώνουν ότι είναι στο πλευρό των αγροτών και όποτε και να κατέβουν στην Αθήνα, «θα είμαστε στο δρόμο μαζί τους!»

«Ξέρουμε ότι αν νικήσουν οι αγρότες, θα χάσουν οι μεγαλοβιομήχανοι και οι μεγαλέμποροι σουπερμαρκετάδες, οι εφοπλιστές και οι επιχειρηματικοί όμιλοι στην ενέργεια. Γιατί είναι αυτοί που αγοράζουν τσάμπα και βερεσέ τα αγροτικά προϊόντα από το χωράφι και μας τα πουλάνε πανάκριβα στο ράφι! Γιατί είναι αυτοί που θησαυρίζουν από τον κόπο και τον ιδρώτα των εργαζομένων, που ξεκληρίζουν τους αγρότες, που τους διώχνουν από τη γη τους για την αύξηση των κερδών τους, αξιοποιώντας την Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης που την εφαρμόζουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις στη χώρα», σημειώνουν.

Στηρίζουν τα δίκαια αιτήματα των αγροτών στη χώρα μας και σε όλη την Ευρώπη «που μαζικά βγαίνουν στους δρόμους αυτές τις ημέρες για να μειωθεί το κόστος παραγωγής των προϊόντων τους και να έχουμε και εμείς φθηνά τρόφιμα», ζητώντας να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις λόγο των καταστροφών που έχει υποστεί η σοδειά τους από την εγκληματική πολιτική των κυβερνήσεων που βασίζεται στο «πάμε και όπου βγει», που αφήνει απροστάτευτο το λαό από φυσικές καταστροφές υπολογίζοντας ως κόστος την ανθρώπινη ζωή , χωρίς να δίνει δεκάρα για το βιός και τη περιουσία του λαού.

«Τώρα είναι η ώρα να ενωθούν οι αγώνες μας με το σύνθημα που μας ενώνει όλους: Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας».

Πηγή in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO