Καταγγελία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέθεσε η Ινδονησία, για τους δασμούς που επιβάλλει το μπλοκ στις εισαγωγές λιπαρών οξέων.

ΠΟΕ: Ρεκόρ προσφυγών εν μέσω της «πολυκρίσης» του εμπορίου

Στην προσφυγή της Ινδονησίας αναφέρεται ότι τα μέτρα της ΕΕ δεν συνάδουν με τους κανόνες του ΠΟΕ.

Οι κινήσεις της ΕΕ

Τα λιπαρά οξέα που χρησιμοποιούν φοινικέλαιο ως βασική πρώτη ύλη βρίσκονται τόσο σε καταναλωτικά προϊόντα όπως τα καλλυντικά και τα φάρμακα όσο και σε βιομηχανικά λιπαντικά.

Τον Ιανουάριο του 2023 η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέφερε ότι θα αρχίσει να επιβάλλει δασμούς μεταξύ 15,2% και 46,4% στις εισαγωγές από την Ινδονησία, οι οποίες, όπως υποστήριξε, ζημιώνουν τη βιομηχανία της ΕΕ.

«[Οι δασμοί] θα βοηθήσουν να διασφαλιστεί ο δίκαιος ανταγωνισμός μεταξύ των λιπαρών οξέων που εισάγονται από την Ινδονησία και των λιπαρών οξέων που παράγονται εντός της Ένωσης», ανέφερε.

Η διαδικασία

Το λεγόμενο «αίτημα διαβούλευσης» της Ινδονησίας αποτελεί το πρώτο βήμα σε μια επίσημη διαμάχη στο πλαίσιο του ΠΟΕ. Δίνει στα δύο μέρη περίπου 60 ημέρες για να επιλύσουν τις διαφορές τους πριν σχηματιστεί επίσημη επιτροπή κρίσης του ΠΟΕ.

Όπως αναφέρει ο ΠΟΕ, «οι διαβουλεύσεις δίνουν στα μέρη την ευκαιρία να συζητήσουν το θέμα και να βρουν μια ικανοποιητική λύση χωρίς να προχωρήσουν περαιτέρω σε δικαστική διαδικασία. Μετά από 60 ημέρες, εάν οι διαβουλεύσεις δεν έχουν επιλύσει τη διαφορά, ο καταγγέλλων μπορεί να ζητήσει την εκδίκαση της διαφοράς από επιτροπή.»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Γαλλία: Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου
Διεθνή |

Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στο Παρίσι

Στόχος η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στις γαλλικές εταιρείες από τους νέους αυστηρούς κινεζικούς κανόνες εισαγωγής που απαιτούν την ανταλλαγή τύπων και τεχνογνωσίας παραγωγής