Ο Μασαγιόσι Σον οφείλει μεγάλο μέρος της επιτυχίας του στο «στοίχημα» που έβαλε στην κινεζική Alibaba. Ο σημερινός γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου ήταν …μόλις ενός έτους και ο Μ. Σον, το «αφεντικό» της SoftBank επένδυσε για πρώτη φορά 20 εκατομμύρια δολάρια το 2000, στη φιλόδοξη προσπάθεια της επιχείρησης ηλεκτρονικού εμπορίου του Jack Ma.

Ο Μασαγιόσι Σον συνέχισε να υποστηρίζει τον Jack Μα καθώς η Alibaba άρχισε να ανεβαίνει και να μεταμορφώνεται στην «Amazon» της Κίνας .
Αυτή η πίστη ανταμείφθηκε αδρά: H SoftBank είχε ένα εντυπωσιακό κέρδος 72 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις επενδύσεις της στην Alibaba στη διάρκεια αυτών των 23 ετών.

OpenAI: Το ατέρμονο κυνήγι χρηματοδότησης για την αναμόρφωση της AI

Αλλά η επιτυχία του Son στα τελευταία στάδια θα πρέπει να έρθει από κάπου αλλού καθώς ο 66χρονος Ιάπωνας επιχειρηματίας εγκατέλειψε την «αγελάδα μετρητών» του το 2023. Ευτυχώς για τον Son, φαίνεται ότι έφτασε επιτέλους η ώρα για να απογειωθεί ένα από τα πιο μακροχρόνια ενδιαφέροντά του: η τεχνητή νοημοσύνη.

Το νέο στοίχημα του Σον

Ενώ η θέση της SoftBank στην Alibaba έχει υποχωρήσει, η τεχνητή νοημοσύνη δεν κάλυψε μόνον το κενό αλλά έδειξε και τη μαζική εστίασή της σ΄αυτήν, σε μια εποχή που αυτό που έγινε με το ChatGPT είχε προκαλέσει φρενίτιδα…
Ο Σον έφτασε στο σημείο να υπονοήσει ότι η AI θα είναι πιο έξυπνη από τους ανθρώπους και παρομοίασε όποιον αμφισβητεί τις δυνατότητές της με «χρυσόψαρο».

«Έχουμε απομακρυνθεί από την Alibaba και επικεντρωνόμαστε στο να ηγηθούμε της επανάστασης της τεχνητής νοημοσύνης»,  είπε την περασμένη Πέμπτη οικονομικός διευθυντής Γιοσιμίτσου Γκότο κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του τρίτου τριμήνου της SoftBank.

Οι προσπάθειές της για να το πετύχει αυτό στηρίζονται σε δύο πυλώνες που ξεκίνησαν στη δεκαετία του 2010: την εξαγορά της  εταιρίας σχεδιασμού επεξεργαστών Arm, ύψους 32 δισεκατομμυρίων δολαρίων και τη δημιουργία των μεγαλύτερων επενδυτικών οχημάτων επιχειρηματικών κεφαλαίων στον κόσμο, των Vision Funds.

Μικτά αποτελέσματα

Η Arm, μια βρετανική εταιρεία τσιπ της οποίας τα σχέδια χρησιμοποιούνται από όλους, από την Apple και την Google έως τη Nvidia και τη Samsung, απολάμβανε μια εκπληκτική εισαγωγή στον Nasdaq τον Σεπτέμβριο, καθώς προσπαθούσε να αναπτυχθεί και να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση για τσιπ τεχνητής νοημοσύνης.

Η SoftBank, η οποία εξακολουθεί να κατέχει το 90% των μετοχών της Arm μετά την ΑΜΚ, εμφάνισε τα πρώτα της κέρδη σε πέντε τρίμηνα μετά την ανακοίνωση καθαρών κερδών 950 δισεκατομμυρίων γεν (περίπου 6,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων) για τους τελευταίους τρεις μήνες του 2023, λόγω του ισχυρού ενδιαφέροντος για την εταιρεία τσιπ.

Η Arm, η οποία ανακοίνωσε τα κέρδη της την Τετάρτη, κατέγραψε αύξηση 14% στα έσοδα σε ετήσια βάση στα 824 εκατ. δολάρια για το τρίμηνο, στέλνοντας την αξία της κοντά στο υψηλό ρεκόρ των 117 δισ. δολαρίων. Τον Σεπτέμβριο είχε εισαχθεί στην αγορά με τιμή περίπου 55 δισ. δολάρια.

Η επίτευξη των μεγάλων επιτυχιών της Arm ήταν πιο δύσκολη με τις προσπάθειες της SoftBank για «στοιχηματισμό» σε νεοφυείς επιχειρήσεις.

Τα Vision Funds, με έδρα το Λονδίνο, έχουν τροφοδοτηθεί από χρήματα κρατικών ταμείων από τη Μέση Ανατολή, καθώς και από τα μετρητά της SoftBank για τον εντοπισμό εταιρειών αρχικών σταδίων που μπορούν να διαδραματίσουν τεράστιο ρόλο στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης.

Ορισμένες από τις μεγαλύτερες επενδύσεις της έχουν συμπεριλάβει την Uber, τη μητρική εταιρεία ByteDance του TikTok και την Nvidia, την οποία πούλησε πρόωρα το 2019.

Παρόλο που τα ταμεία πραγματοποίησαν κέρδη ύψους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων τους τελευταίους τρεις μήνες – μια περίοδο κατά την οποία η χρηματοδότηση Venture Capital σε γενικές γραμμές μειώθηκε – οι υποτιμήσεις σε υπερτιμημένες εταιρείες και οι περιορισμένες ευκαιρίες εξόδου τους άφησαν σωρευτικές απώλειες ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις 31 Δεκεμβρίου.

Συνάντηση Σον – Αλτμαν (OpenAI)

Οι εταιρείες χαρτοφυλακίου της SoftBank  υιοθετούν μια πιο αποτελεσματική προσέγγιση στην ανάπτυξη μετά από χρόνια νοοτροπίας ανάπτυξης με κάθε κόστος και αγωνίζονται να ενσωματώσουν την τεχνητή νοημοσύνη με οποιονδήποτε τρόπο μπορούν.

Η SoftBank αναζητά επίσης ενεργά νέες επενδυτικές ευκαιρίες σε εταιρείες σε όλο το φάσμα της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς αναζητά κάθε επιχείρηση που προσπαθεί να γίνει η επόμενη OpenAI, Anthropic ή Cohere.

Αν και η SoftBank δεν έχει ακόμη πραγματοποιήσει επένδυση σε έναν μεγάλο παίκτη γλωσσικών μοντέλων, το Business Insider γνωρίζει ότι ο Son είχε συνομιλίες με το αφεντικό της OpenAI, τον Sam Altman.

Η Arm και τα Vision Funds αντιπροσωπεύουν συνολικά το 70% της καθαρής αξίας ενεργητικού της SoftBank.

Για να μπορέσει ο Μασαγιόσι Σον να μιμηθεί την επιτυχία του στις αρχές της καριέρας του, θα χρειαστεί πιθανότατα να αποδώσουν και οι δύο πυλώνες.

Η Arm, το τελευταίο χρυσό παιδί της SoftBank, είναι σε πορεία προς την επίτευξη των στόχων, κάτι που δεν μπορεί να ειπωθεί για τα Vision Funds …

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κίνα: Επίσκεψη στην Ευρώπη πραγματοποιεί ο Σι Τζινπίνγκ
Διεθνή |

Τι κομίζει ο Σι στην Ευρώπη - Η επίσκεψη, τα «δώρα» και το γαλλικό κονιάκ

Επίσκεψη στην Ευρωπαϊκή Ένωση για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια πραγματοποιεί ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κομίζοντας ένα σαφές μήνυμα: το Πεκίνο προσφέρει πολύ περισσότερες οικονομικές ευκαιρίες για το μπλοκ από ό,τι θέλουν να παραδεχτούν οι ΗΠΑ. Ο Κινέζος ηγέτης θα ξεκινήσει το πενθήμερο ταξίδι του στη Γαλλία, τη Σερβία και την Ουγγαρία στις 5 […]