Υποχώρηση σημείωσαν οι μετοχές της Alibaba στις προσυνεδριακές συναλλαγές την Τετάρτη καθώς η εταιρεία «έχασε» τις προσδοκίες της αγοράς για τα έσοδα του τελευταίου τριμήνου.  Η τάση δεν άλλαξε ακόμα και όταν ανακοινώθηκε απο την εταιρία ότι αυξάνει το μέγεθος του προγράμματος επαναγοράς των μετοχών της κατά 25 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι εισηγμένες στις ΗΠΑ μετοχές του κινεζικού γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου ήταν κατά μία μονάδα πάνω από το 5% , υψηλότερα στις προσυνεδριακές συναλλαγές, αλλά η πορεία τους ανεστράφει για να διαπραγματευτούν 5% χαμηλότερα.

Alibaba: Ολοταχώς για αναδιάρθρωση

Με τη νέα ανακοίνωση, το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών της εταιρίας (με ορίζοντα έως το τέλος Μαρτίου του 2027) αυξάνεται σε 35,3 δισ. δολάρια και σύμφωνα με την εταιρία , η αυξημένη επαναγορά δείχνει την «εμπιστοσύνη στις προοπτικές της επιχείρησής μας και στις ταμειακές ροές».

Το 2023 ήταν μια ταραχώδης χρονιά για την Alibaba, όταν η εταιρεία πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη αναμόρφωση της εταιρικής δομής της. Επίσης, πραγματοποίησε ξεχωριστά αρκετές αλλαγές στη διοίκηση, με τον βετεράνο της εταιρείας Εντι Γου , να αναλαμβάνει τα ηνία ως διευθύνων σύμβουλος το Σεπτέμβριο.

Οι επιδόσεις της Alibaba στο τρίτο οικονομικό τρίμηνο, ηταν ελάχιστα πίσω σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις της LSEG. Ειδικότερα, τα έσοδα εφθασαν τα 260,35 δισ. κινεζικά γιουάν (36,6 δισ. δολάρια) έναντι 262,07 δισ. γιουάν που αναμενόταν.

Τα έσοδα δεν ικανοποίησαν τις προσδοκίες, καθώς αυξήθηκαν μόλις 5% σε ετήσια βάση, καταγράφοντας επιβράδυνση σε σχέση με τα προηγούμενα τρίμηνα, καθώς η ανάπτυξη στην επιχείρηση ηλεκτρονικού εμπορίου της εταιρείας στην Κίνα και στο τμήμα cloud computing παρέμεινε αργή.

Εν τω μεταξύ, τα καθαρά κέρδη της Alibaba το τελευταίο τρίμηνο μειώθηκαν κατά 69% σε ετήσια βάση στα 14,4 δισ. κινεζικά γιουάν.

Η εταιρεία ανέφερε ότι αυτό «αποδίδεται κυρίως στις μεταβολές της αγοράς»,  στις επενδύσεις της σε μετοχές και στη μείωση των εσόδων από εργασίες λόγω απομειώσεων που σχετίζονται με την υπηρεσία streaming βίντεο Youku και την αλυσίδα σούπερ μάρκετ Sun Art.

Τα «απόνερα» της πανδημίας

Η Alibaba έχει να αντιμετωπίσει ένα δύσκολο μακροοικονομικό περιβάλλον στην Κίνα, όπου ο καταναλωτής παραμένει αδύναμος, ακόμη και μετά την άρση των περιορισμών της εποχής Covid από το Πεκίνο, αναφερει το CNBC . Εν μέσω οικονομικών αβεβαιοτήτων, οι τοπικοί αγοραστές έχουν συρρεύσει σε πλατφόρμες εκπτώσεων, όπως η ανταγωνίστρια της Alibaba, Pinduoduo.

Οι επιχειρήσεις Taobao και Tmall, οι πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου της Alibaba στην Κίνα, απέφεραν έσοδα 129,1 δισεκατομμυρίων κινεζικών γιουάν το τρίμηνο του Δεκεμβρίου, αυξημένα κατά μόλις 2% σε ετήσια βάση.

Η επιχείρηση cloud computing της Alibaba, την οποία οι επενδυτές έχουν θεωρήσει ως κρίσιμη για τη μελλοντική ανάπτυξη του τεχνολογικού γίγαντα, έφερε πωλήσεις 28,1 δισεκατομμυρίων γουάν, σημειώνοντας αύξηση 3% σε ετήσια βάση.

Σε δήλωσή του, ο πρόσφατα διορισμένος διευθύνων σύμβουλος της Alibaba, Εντι Γου, δήλωσε ότι η εταιρεία εστιάζει στην ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου και του cloud.

Η βασική μας προτεραιότητα είναι να αναζωπυρώσουμε την ανάπτυξη των βασικών μας επιχειρήσεων, του ηλεκτρονικού εμπορίου και του cloud computing. Θα εντείνουμε τις επενδύσεις για τη βελτίωση των βασικών εμπειριών των χρηστών, ώστε να προωθήσουμε την ανάπτυξη των Taobao και Tmall Group και να ενισχύσουμε την ηγετική θέση στην αγορά το επόμενο έτος”.

Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITA),  αυξήθηκαν κατά 1% στις επιχειρήσεις Taobao και Tmall για το τρίτο οικονομικό τρίμηνο.

Για την επιχείρηση cloud computing, το EBITA αυξήθηκε κατά 86% σε ετήσια βάση, καθώς η Alibaba εστιάζει στην κερδοφορία.

Ένα φωτεινό σημείο στους αριθμούς της Alibaba ήταν η επιχείρηση διεθνούς εμπορίου, η οποία περιλαμβάνει πλατφόρμες όπως η AliExpress και η Lazada, η οποία σημείωσε έσοδα 28,5 δισεκατομμυρίων γιουάν, αυξημένα κατά 44% σε ετήσια βάση.

Αναδιοργάνωση της Alibaba

Η Alibaba έχει περάσει από ορισμένες σημαντικές αλλαγές κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους. Ο Ντάνιελ Ζάνγκ  ο προηγούμενος διευθύνων σύμβουλος του Alibaba Group που έγινε υπηρεσιακός επικεφαλής της επιχείρησης cloud τον Δεκέμβριο του 2022, υποτίθεται ότι θα παρέμενε για να ηγηθεί της επιχειρηματικής μονάδας, αλλά απροσδόκητα παραιτήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Όταν η Alibaba πραγματοποίησε πέρυσι την εταιρική της αναδιάρθρωση, δημιούργησε έξι ξεχωριστές επιχειρηματικές ομάδες και ανακοίνωσε ότι ορισμένες από αυτές τις μονάδες θα μπορούν να εισαχθούν στο χρηματιστήριο και επίσης να αντλήσουν εξωτερική χρηματοδότηση.

Μεταξύ αυτών που προωθούνται για αρχική δημόσια προσφορά ήταν η μονάδα cloud της Alibaba, ο βραχίονας logistics Cainiao και ο βραχίονας παντοπωλείου Freshhippo.

Η Alibaba απέσυρε την πολυαναμενόμενη απόσχιση της επιχείρησης υπολογιστικού νέφους της πέρυσι.

Ο Τζο Τσάι, πρόεδρος της Alibaba, δήλωσε στην κλήση για τα κέρδη την Τετάρτη ότι οποιαδήποτε απόσχιση επιχείρησης ή εξωτερική χρηματοδότηση θα εξαρτάται από τις συνθήκες της αγοράς”.

«Οι συνθήκες της αγοράς επί του παρόντος δεν είναι απλά σε μια κατάσταση όπου πιστεύουμε ότι μπορούμε πραγματικά να αντικατοπτρίσουμε τις πραγματικές εγγενείς αξίες αυτών των επιχειρήσεων», δήλωσε ο Tsai.

Πρόσθεσε ότι η «δημιουργία συνεργειών» εντός των εταιρειών που υπάγονται στην Alibaba είναι ο «καλύτερος τρόπος για να αντικατοπτρίσουμε την αξία ολόκληρου του ομίλου».

Ενώ η Alibaba θα συνεχίσει να διερευνά ξεχωριστή χρηματοδότηση για τις επιχειρήσεις της, σύμφωνα με τον Tsai, η εταιρεία «δεν βιάζεται για το χρονοδιάγραμμα αυτών των συναλλαγών».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή