Ο Σαμ Άλτμαν προσπαθούσε ήδη να ηγηθεί της ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης και να της προσδώσει ανθρώπινα χαρακτηριστικά. Πλέον, φέρεται να έχει μια ακόμη, ίσως μεγαλύτερη φιλοδοξία: να συγκεντρώσει τρισεκατομμύρια δολάρια για να αναδιαμορφώσει την παγκόσμια βιομηχανία ημιαγωγών.

Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI βρίσκεται σε συζητήσεις με επενδυτές, συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, για να συγκεντρώσει κεφάλαια για μια εξαιρετικά φιλόδοξη τεχνολογική πρωτοβουλία που θα ενισχύσει την παγκόσμια ικανότητα κατασκευής μικροτσίπ, θα επεκτείνει την ικανότητά της να τροφοδοτεί την τεχνητή νοημοσύνη, μεταξύ άλλων, και θα κοστίσει αρκετά τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται η Wall Street Journal.

Ποιος είναι ο άνθρωπος που άνοιξε τον «ασκό του Αιόλου» για την OpenAI

Το έργο θα μπορούσε να απαιτήσει τη συγκέντρωση 5 έως 7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, δήλωσε μία από τις πηγές του δημοσιεύματος.

Τα σχέδια συγκέντρωσης κεφαλαίων, τα οποία αντιμετωπίζουν σημαντικά εμπόδια, αποσκοπούν στην επίλυση των περιορισμών στην ανάπτυξη της OpenAI, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης των ακριβών τσιπ AI που απαιτούνται για την εκπαίδευση μεγάλων γλωσσικών μοντέλων πίσω από συστήματα AI όπως το ChatGPT. Ο Άλτμαν έχει συχνά παραπονεθεί ότι δεν υπάρχουν αρκετά τέτοιου είδους τσιπ -γνωστά ως μονάδες επεξεργασίας γραφικών ή GPU- για να τροφοδοτήσουν την προσπάθεια της OpenAI για δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη, την οποία ορίζει ως συστήματα που είναι σε γενικές γραμμές εξυπνότερα από τους ανθρώπους.

Η αγορά των ημιαγωγών

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, ένα τέτοιο ποσό επένδυσης θα επισκίαζε το σημερινό μέγεθος της παγκόσμιας βιομηχανίας ημιαγωγών. Οι παγκόσμιες πωλήσεις τσιπ ήταν 527 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι και αναμένεται να αυξηθούν στο 1 τρισεκατομμύριο δολάρια ετησίως μέχρι το 2030. Οι παγκόσμιες πωλήσεις εξοπλισμού κατασκευής ημιαγωγών – των δαπανηρών μηχανημάτων που απαιτούνται για τη λειτουργία των εργοστασίων παραγωγής τσιπ – ήταν πέρυσι 100 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με εκτίμηση της βιομηχανικής ομάδας SEMI.

Τα ποσά που συζήτησε ο Άλτμαν θα ήταν επίσης εξωφρενικά μεγάλα για τα δεδομένα της εταιρικής χρηματοδότησης – μεγαλύτερα από το εθνικό χρέος ορισμένων μεγάλων παγκόσμιων οικονομιών και μεγαλύτερα από τα γιγαντιαία κρατικά επενδυτικά ταμεία.

Η συνολική έκδοση εταιρικού χρέους στις ΗΠΑ πέρυσι ήταν 1,44 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την Ένωση Βιομηχανίας Κινητών Αξιών και Χρηματοοικονομικών Αγορών. Η συνδυασμένη κεφαλαιοποίηση της Microsoft και της Apple, των δύο επιχειρήσεων με τη μεγαλύτερη αξία στις ΗΠΑ, ανέρχεται σε περίπου 6 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Φιλόδοξα σχέδια

Οι συζητήσεις για τη συγκέντρωση κεφαλαίων είναι το τελευταίο παράδειγμα των φιλόδοξων σχεδίων του Άλτμαν που επιδιώκουν να αλλάξουν τον κόσμο. Εκτός από το ότι ξεκίνησε την επανάσταση της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης στα τέλη του 2022 με τη δημόσια κυκλοφορία του ChatGPT από την OpenAI – ένα πρώιμο βήμα στην προσπάθειά της να δημιουργήσει τεχνητή νοημοσύνη σε ανθρώπινο επίπεδο – έχει επενδύσει σημαντικά σε νεοφυείς επιχειρήσεις με στόχο την παραγωγή φθηνής ενέργειας από την πυρηνική σύντηξη και την παράταση της ανθρώπινης ζωής κατά μια δεκαετία.

Η ενέργεια αποτελεί επίσης παράγοντα στα νέα σχέδια του Άλτμαν για τη συγκέντρωση κεφαλαίων, επειδή οι εγκαταστάσεις τεχνητής νοημοσύνης καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας.

Η υλοποίηση των φιλοδοξιών του για τα τσιπ και άλλους τομείς που απαιτούνται για την υποστήριξη της τεχνητής νοημοσύνης θα απαιτήσει να πείσει ένα πολύπλοκο, παγκόσμιο δίκτυο χρηματοδοτών, βιομηχανικών εταίρων και κυβερνήσεων -συμπεριλαμβανομένης της συναίνεσης των ΗΠΑ, για τις οποίες η βιομηχανία ημιαγωγών αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα. Ο Άλτμαν συναντήθηκε με την υπουργό Εμπορίου Τζίνα Ραϊμόντο και συζήτησε την πρωτοβουλία, σύμφωνα με το δημοσίευμα της WSJ.

Στο πλαίσιο των συνομιλιών, ο Άλτμαν προτείνει μια συνεργασία μεταξύ των OpenAI, διαφόρων επενδυτών, κατασκευαστών τσιπ και παρόχων ενέργειας, οι οποίοι από κοινού θα βάλουν χρήματα για την κατασκευή χυτηρίων τσιπ που στη συνέχεια θα διοικούνται από τους υπάρχοντες κατασκευαστές τσιπ, ανέφεραν οι πηγές του δημοσιεύματος. Η OpenAI θα συμφωνούσε να είναι σημαντικός πελάτης των νέων εργοστασίων. Μεγάλο μέρος της προσπάθειας θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί με χρέος, είπε μία από τις πηγές. Οι συζητήσεις βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο, ο πλήρης κατάλογος των πιθανών επενδυτών δεν είναι γνωστός και η προσπάθεια θα μπορούσε να διαρκέσει χρόνια και τελικά να μην επιτύχει.

Η ανησυχία σχετικά με την προσφορά τσιπ και την ηλεκτρική ενέργεια που απαιτείται για τη λειτουργία τους έχει αυξηθεί εν μέσω της αυξανόμενης ζήτησης για τεχνητή νοημοσύνη. Τα τσιπ της Nvidia, του ηγέτη της αγοράς στον τομέα των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης, έχουν έλλειψη. Τα τσιπ τεχνητής νοημοσύνης έχουν επίσης γίνει μέρος της γεωπολιτικής μάχης μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας για την τεχνολογική κυριαρχία και οι ΗΠΑ έχουν θέσει περιορισμούς στην εξαγωγή τους σε αντιπάλους.

A general view of ADNOC headquarters in Abu Dhabi, United Arab Emirates May 29, 2019. REUTERS/Christopher Pike

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο Άλτμαν έχει συναντηθεί με διάφορους παίκτες στην προσπάθειά του, κυρίως με τον σεΐχη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Τανούν μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχιάν, σύμφωνα με ορισμένους από τους ανθρώπους που γνωρίζουν το θέμα. Είναι ο κορυφαίος αξιωματούχος ασφαλείας της χώρας, αδελφός του προέδρου των Η.Α.Ε. Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχιάν, επικεφαλής ενός ταχέως αναπτυσσόμενου χρηματοοικονομικού χαρτοφυλακίου και πρόεδρος πολλών οχημάτων του κρατικού πλούτου του Άμπου Ντάμπι.

Η κυβέρνηση των Η.Α.Ε. θα αποτελέσει σημαντικό μέρος της προσπάθειας, εφόσον η κυβέρνηση των ΗΠΑ της επιτρέψει να διαδραματίσει έναν τέτοιο ρόλο, δήλωσε μία από τις πηγές.

CEO of Microsoft Satya Nadella speaks during a discussion with founder and Executive Chairman of WEF Klaus Schwab (not pictured) at the World Economic Forum (WEF) in Davos, Switzerland May 24, 2022. REUTERS/Arnd Wiegmann

Οι υπόλοιπο παίκτες

Ο Άλτμαν έχει επίσης συναντηθεί με τον Μασαγιόσι Σον, τον διευθύνοντα σύμβουλο της SoftBank, και με εκπροσώπους εταιρειών κατασκευής τσιπ, συμπεριλαμβανομένης της Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., της γνωστής TSMC, για να συζητήσει το εγχείρημα.

Σε συνομιλίες με την TSMC, ο Άλτμαν δήλωσε ότι θέλει να κατασκευάσει δεκάδες εργοστάσια κατασκευής τσιπ τα επόμενα χρόνια, αναφέροιν οι πηγές. Το όραμά του θα ήταν να συγκεντρώσει τα χρήματα από επενδυτές της Μέσης Ανατολής και η TSMC να τα κατασκευάσει και να τα λειτουργήσει.

Το Bloomberg ανέφερε νωρίτερα τις συνομιλίες του Άλτμαν με επενδυτές από τη Μέση Ανατολή και τη SoftBank σχετικά με μια επιχείρηση τσιπ. Οι Financial Times ανέφεραν επίσης τις συνομιλίες του Άλτμαν με τον Σεΐχη Τανούν και την TSMC.

Ο πολιτικός παράγοντας

Η OpenAI έχει αναπτύξει μέχρι στιγμής την τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης της χρησιμοποιώντας τους υπολογιστικούς πόρους του εταίρου της Microsoft, η αποτίμηση της οποίας ξεπέρασε πρόσφατα τα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια, εν μέρει λόγω του ενθουσιασμού των επενδυτών για τα αποτελέσματα της τεχνητής νοημοσύνης και τη σχέση της με την OpenAI.

Η Microsoft γνωρίζει τις προσπάθειες της OpenAI να συγκεντρώσει κεφάλαια για την επέκταση της χωρητικότητας των τσιπ και τις υποστηρίζει. Ο Άλτμαν έχει μοιραστεί τα σχέδιά του με τον CEO της Microsoft Σάτια Ναντέλα και τον Chief Technology Officer Κέβιν Σκοτ, δήλωσε στη WSJ άτομο που γνωρίζει τις συζητήσεις αυτές.

Μεταξύ των πολλών δύσκολων ερωτημάτων που αντιμετωπίζει η προσπάθεια του Άλτμαν είναι το πού θα κατασκευαστούν τα νέα εργοστάσια τσιπ. Θα προτιμούσε τις ΗΠΑ, όπου η κυβέρνηση Μπάιντεν αναμένεται ήδη να χορηγήσει επιδοτήσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων στην TSMC και άλλους μεγάλους κατασκευαστές τσιπ τις επόμενες εβδομάδες, για τη χρηματοδότηση νέων εργοστασίων.

Όμως οι εταιρείες αυτές αντιμετωπίζουν προκλήσεις για την επέκτασή τους στις ΗΠΑ. Η TSMC, για παράδειγμα, έχει επισημάνει καθυστερήσεις, έλλειψη εξειδικευμένων εργαζομένων και υψηλό κόστος στο έργο της στην Αριζόνα, ύψους 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η αμερικανική κυβέρνηση είναι επιφυλακτική ως προς το να επιτρέψει σε ορισμένες ξένες κυβερνήσεις να ελέγχουν τη στρατηγικής σημασίας προμήθεια μικροτσίπ που τροφοδοτεί την ψηφιακή οικονομία.

Η G42, μια τεχνολογική εταιρεία με έδρα το Άμπου Ντάμπι, της οποίας προεδρεύει ο Σεΐχης Τανούν, ανακοίνωσε τον Οκτώβριο μια συνεργασία με την OpenAI για να «προσφέρει λύσεις τεχνητής νοημοσύνης αιχμής στις Η.Α.Ε. και στις περιφερειακές αγορές».

Ορισμένοι στην κυβέρνηση των ΗΠΑ έχουν ανησυχήσει για το γεγονός ότι το Αμπού Ντάμπι αποκτά σημαντική πρόσβαση στην αγορά της τεχνητής νοημοσύνης. Τον Ιανουάριο, ο ρεπουμπλικανός βουλευτής Μάικ Γκάλαχερ, πρόεδρος της Επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων για το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα, έστειλε επιστολή στη Ραϊμόντο με την οποία προέτρεπε το υπουργείο Εμπορίου να διερευνήσει τους δεσμούς της G42 με την Κίνα και να εξετάσει το ενδεχόμενο εμπορικών περιορισμών κατά της εταιρείας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
Oracle: Ενισχύει τις ικανότητές της για δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η Oracle επιχειρεί να ενισχύσει τις ικανότητές της για δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη

Η Oracle εισάγει δυνατότητες παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης στην υποδομή και τις εφαρμογές της στο cloud για να συμπληρώσει την παραδοσιακή τεχνητή νοημοσύνη που είναι ήδη ενσωματωμένη σε αυτές

Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη

Το ρομπότ Σοφία (σε άπταιστα Ελληνικά) κλήθηκε να απαντήσει σε σειρά ερωτήσεων του in και οι απαντήσεις της παρουσιάζουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον

AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης