Το σύστημα Starlink του Ίλον Μασκ χρησιμοποιούν οι ρωσικές δυνάμεις στις κατεχόμενες ζώνες της Ουκρανίας προκειμένου να εξασφαλίσουν δορυφορικό διαδίκτυο, σύμφωνα με την κύρια υπηρεσία στρατιωτικών πληροφοριών του Κιέβου.

Απαντώντας η Starlink ανέφερε ότι τα δορυφορικά της δίκτυα ουδέποτε λειτούργησαν ή διατέθηκαν στη Ρωσία, μετά την παράδοση των τερματικών της στην Ουκρανία μετά την εισβολή του Φεβρουαρίου 2022, προκειμένου να διευκολυνθούν οι επικοινωνίες στο πεδίο της μάχης για τις ουκρανικές δυνάμεις.

«Μια σειρά από ψευδείς ειδήσεις υποστηρίζουν ότι η SpaceX πουλά τερματικά Starlink στη Ρωσία. Αυτό είναι κατηγορηματικά ψευδές», έγραψε ο Μασκ στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, την οποία επίσης κατέχει.

Δίνει το Starlink του Μασκ ίντερνετ στους Ρώσους στην κατεχόμενη Ουκρανία;

«Από όσο γνωρίζουμε, κανένα Starlinks δεν έχει πωληθεί άμεσα ή έμμεσα στη Ρωσία».

Η Κεντρική Διεύθυνση Πληροφοριών του Κιέβου (GUR) ισχυρίστηκε την Κυριακή ότι υπάρχουν αυξανόμενες αποδείξεις ότι ο εξοπλισμός χρησιμοποιήθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις στην μερικώς κατεχόμενη ανατολική ουκρανική περιοχή Ντόνετσκ.

«Ναι, έχουν καταγραφεί περιπτώσεις χρήσης αυτών των συσκευών από τους Ρώσους κατακτητές. Αυτό αρχίζει να αποκτά συστημικό χαρακτήρα», δήλωσε στο RBC-Ukraine ο εκπρόσωπος του GUR Andriy Yusov.

Σε μια δήλωση στον ιστότοπό του , το GUR ανέφερε ότι οι ραδιοφωνικές υποκλοπές συνομιλιών μεταξύ των ρωσικών δυνάμεων έδειξαν ότι τερματικά Starlink είχαν εγκατασταθεί σε μονάδες της 83ης Ταξιαρχίας Εφόδου της Ρωσίας που δρουν στο Ντόνετσκ κοντά στις πόλεις Klischiivka και Andriivka.

Σε μια ανάρτηση στο X στις 8 Φεβρουαρίου, η Starlink είπε ότι «η SpaceX δεν έχει κανενός είδους συνεργασία με τη ρωσική κυβέρνηση ή τον στρατό της».

«Η Starlink δεν δραστηριοποιείται στη Ρωσία, που σημαίνει ότι η υπηρεσία δεν θα λειτουργήσει σε αυτήν τη χώρα. Η SpaceX δεν έχει πουλήσει ή διαθέσει ποτέ το Starlink στη Ρωσία, ούτε έχει στείλει εξοπλισμό σε τοποθεσίες στη Ρωσία. Εάν τα ρωσικά καταστήματα ισχυρίζονται ότι πουλούν το Starlink για σέρβις σε αυτή τη χώρα, εξαπατούν τους πελάτες τους».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
NASA: Έλαβε για πρώτη φορά μήνυμα με λέιζερ από το βαθύ Διάστημα
Τεχνολογία |

NASA: Έλαβε για πρώτη φορά μήνυμα με λέιζερ από το βαθύ Διάστημα

Έφτασε με ακραία ταχύτητα από απόσταση 1,5 φοράς μεταξύ Γης και Ήλιου – Η αποστολή στέφθηκε από επιτυχία, αποδεικνύοντας την αξιοπιστία του νέου συστήματος επικοινωνίας με λέιζερ αντί για ραδιοκύματα