Με τις μεγαλύτερες απώλειες του τελευταίου έτους έκλεισαν σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, καθώς τα τελευταία στοιχεία από το μέτωπο του πληθωρισμού απομακρύνουν πλέον το σενάριο της μείωσης των επιτοκίων από τη Federal Reserve μέσα στις επόμενες συνεδριάσεις της, αφού οι πιέσεις των τιμών καταναλωτή επιμένουν.

Οι δείκτες

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε πτώση 1,35% στις 38.272 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε απώλειες 1,37% στις 4.953 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 1,80% στις 15.655 μονάδες.

Τίτλοι

Σε επίπεδο τίτλων, η JetBlue Airways σημείωσε άλμα 12% αφού ο ακτιβιστής επενδυτής Carl Icahn ανέφερε ότι έχει αποκτήσει μερίδιο σχεδόν 10% στην αεροπορική εταιρεία. Η κατασκευάστρια παιχνιδιών Hasbro, από την άλλη, σημείωσε βουτιά άνω του 6% καθώς δεν κατάφερε να ικανοποιήσει τις προσδοκίες για τα αποτελέσματα του τετάρτου τριμήνου.

Πάνω από το 88% των μετοχών στη Wall Street και περίπου το 75% αυτών στο Nasdaq υποχώρησαν σήμερα. Η βουτιά όμως δεν ήταν χειμαρρώδης. Ο όγκος ήταν 55% του μέσου όρου των τελευταίων 30 ημερών στο NYSE και 65% στο Nasdaq.

Όμως, σε μια αντανάκλαση της δυναμικής που σημειώθηκε στο ράλι των μετοχών που ξεκίνησε στα τέλη Οκτωβρίου, τα νέα υψηλά 52 εβδομάδων στο NYSE εξακολουθούν να ξεπερνούν τα νέα χαμηλά σήμερα, 79 έως 40. Πάνω στο Nasdaq, νέα υψηλά νέα χαμηλά, 106 έως 117.

Ο πληθωρισμός

«Σήμερα ήταν μια καλή αφορμή για να αφαιρέσουμε μέρος του αφρού από την κορυφή αυτής της αγοράς», σχολίασε ο Art Hogan, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς στην B. Riley Financial. «Ο ΔΤΚ ήταν, όπως αναφέρθηκε σήμερα, λίγο πιο ισχυρός από τις προσδοκίες και ήταν θετική απόδειξη ότι δεν βρισκόμαστε σε γραμμικό μονοπάτι, αλλά βρισκόμαστε σε χαμηλότερη τροχιά», πρόσθεσε.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,3% τον Ιανουάριο, ενώ σε ετήσια βάση αυξήθηκε κατά 3,1%. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones ανέμεναν ότι ο ΔΤΚ θα είχε αυξηθεί κατά 0,2% σε μηνιαία βάση και 2,9% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ υψηλότερα των εκτιμήσεων κινήθηκαν και τα μεγέθη του δομικού πληθωρισμού, ο οποίος αυξήθηκε κατά 0,4% σε μηνιαία και κατά 3,9% σε ετήσια βάση.

H Fed

Τα στοιχεία αυτά έδωσαν ώθηση στις αποδόσεις των ομολόγων, καθώς πλέον αποτιμάται το σενάριο να καθυστερήσει η πρώτη μείωση του επιτοκίου από την Federal Reserve. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου προσέθεσε σχεδόν 10 μονάδες βάσης στο 4,269%, ενώ η απόδοση του 2ετούς ομολόγου αυξήθηκε περισσότερο από 13 μονάδες βάσης στο 4,601%.

Πάντως, ο ίδιος ο επικεφαλής της Federal Reserve, Jerome Powell, είχε “ψαλιδίσει” τις προσδοκίες για τις πιθανές μειώσεις επιτοκίων κατά την συνέντευξη Τύπου μετά την τελευταία απόφαση νομισματικής πολιτικής. Ο Powell είχε εξηγήσεις ότι η Fed έχει πιθανότατα ολοκληρώσει όλες τις αυξήσεις επιτοκίων που χρειάζεται σε αυτόν τον οικονομικό κύκλο σύσφιγξης.

Ωστόσο επεσήμανε ότι ενδέχεται να μην υπάρξουν μειώσεις στον άμεσο ορίζοντα, αναγνωρίζοντας ότι οι πληθωριστικές πιέσεις επιβραδύνονται τους τελευταίους μήνες τόνισε ότι δεν έχουν φθάσει σε επίπεδο που να πειστεί η κεντρική τράπεζα να ξεκινήσει την αποκλιμάκωση των επιτοκίων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street