Δια πυρός και σιδήρου πέρασε σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο έχοντας ως στυλοβάτη την άνοδο της Coca Cola, κατάφερε όχι μόνο να κρατήσει το θετικό πρόσημο έως το τέλος, παρά την έντονη μεταβλητότητα που εμφάνισε ενδοσυνεδριακά, αλλά και να ανακαταλάβει και τις 1.400 μονάδες στη λήξη της συνεδρίασης.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Βάζει πλάτη κόντρα στους πωλητές η Coca Cola

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,44% στις 1.405,38 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.384,02 μονάδων (-0,10%) και 1.406,42 μονάδων (+1,51%). Ο τζίρος ανήλθε στα 120,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 30,4 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,7 εκατ. τεμάχια αξίας 9,1 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,62% στις 3.424,64 μονάδες, ενώ στο +0,39% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap και στις 2.387,44 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,51% στις 1.243,63 μονάδες.

Συντηρούνται τα επίπεδα

Αν και οι αγοραστές σήμερα επανήλθαν στα τερματικά τους, απορροφώντας αρκετές εντολές από την έναρξη της συνεδρίασης, περί τα μέσα δέχτηκαν μια μεγάλη υπερπροσφορά, με αυξημένο μάλιστα τζίρο, το οποίο και διαχειρίστηκαν τμηματικά. Ενδεικτικό αυτού ήταν ότι περίπου 30 εκατ. ευρώ διακινήθηκαν μέσα σε λίγη ώρα, δηλαδή από τις 12:00 μέχρι τις 14:00, όταν και άρχισε η αγορά και πάλι να περνά σε θετικά εδάφη, τα οποία και διατήρησε έως το τέλος.

Οι πιέσεις εκείνο το δίωρο ήταν μεγάλες, με την άνοδο της Coca Cola να αναδεικνύεται καθοριστική, δεδομένου ότι κράτησε τον γενικό δείκτη σε λελογισμένη πτώση, προκειμένου να μην ενεργοποιηθούν περαιτέρω εντολές πώλησης. Μια ανάγνωση διττή, όπως μας σχολιάζουν χρηματιστηριακές πηγές, καθώς από τη μία φάνηκε η βιασύνη αρκετών χαρτοφυλακίων να κατοχυρώσουν τα κέρδη τους, αλλά από την άλλη ενεργοποιήθηκαν σταδιακά στηρίξεις που επιβεβαίωσαν ότι τα όρια που έχουν θέσει οι αγοραστές για να παρέμβουν δεν είναι αρκετά χαμηλά από τα τρέχοντα επίπεδα.

Έτσι, η διορθωτική πορεία που προηγήθηκε, αν αναλογιστεί κανείς την έντασή της, με τη σημερινή άνοδο, μόνο ανησυχίες δεν προκαλεί στην παρούσα, αφού μετά από αρκετές εβδομάδες η αγορά χρειαζόταν να κάνει ένα pullback προκειμένου να ανασυντάξει τις δυνάμεις της. Μέχρι πρότινος άλλωστε οι διορθώσεις περιορίζονταν σε ενδοσυνεδριακές ελεγχόμενες κινήσεις χωρίς να απειλούν καίρια σημεία της τάσης. Το κομβικό σημείο αλλαγής τάσης πλέον βρίσκεται στις 1.350 μονάδες με ανερχόμενη κλίση και με όριο ανοχής τις 1.322 μονάδες. Όσο η αγορά βρίσκεται πάνω από αυτές τις στηρίξεις δεν απειλείται η μεσοπρόθεσμη ανοδική τάση.

Σε τέτοιες περιόδους οι εγχώριοι αναλυτές συστήνουν προσεκτικό stock picking σε τίτλους που έχουν να δώσουν το «πακέτο» των ισχυρών μεγεθών, με θετικές προοπτικές σε κλάδους που βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης. Μια εξίσωση που το τελευταίο διάστημα, ειδικά στις μεγάλες ανοδικές κινήσεις της αγοράς παραμειλείται από την εγχώρια κοινότητα, στο όνομα του ενθουσιασμού των αποδόσεων.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Coca Cola ξεχώρισε σήμερα με το άλμα του 6,36% που σημείωσε, με τον Ελλάκτωρα να ακολουθεί με το δικό του +3,38%. Άνω του 2% ήταν η άνοδος σε Alpha bank, Πειραιώς, Ελληνικά Πετρέλαια, Eurobank και Εθνική και άνω του 1% σε Motor Oil, OTE και Autohellas. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΕΥΔΑΠ, Cenergy, ΕΛΧΑ, Τέρνα Ενεργειακή και Τιτάν.

Στον αντίποδα, η Quest έχασε 3,18%, ενώ οι απώλειες σε Βιοχάλκο, Jumbo, Aegean, Λάμδα, Μυτιληναίο, ΔΕΗ και ΟΠΑΠ περιορίστηκαν κάτω του 0,7%. Χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι Σαράντης και ΓΕΚ Τέρνα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών