Ώθηση στις υποτονικές ευρωαγορές προσπαθεί να δώσει σήμερα ο βρετανικός FTSE 100, ο οποίος ενισχύεται μετά τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει κέρδη 0,2%, με τον κλάδο των μέσων ενημέρωσης να κερδίζει 0,7%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,49% στις 7.549 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει πτώση 0,07% στις 16.867 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται υψηλότερα κατά 0,02% στις 7.626 μονάδες.

Θετικά στη βρετανική αγορά λειτουργούν σήμερα τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τον δείκτη να παραμένει σταθερός στο 4% τον Ιανουάριο.

Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε στο -0,6%, επιστρέφοντας σε αρνητικό έδαφος μετά την αιφνιδιαστική αύξηση του Δεκεμβρίου κατά 0,4%. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει μεταβολή 4,2% σε ετήσια βάση για τον Ιανουάριο και -0,3% για τον μήνα.

Η ανάλυση της Goldman Sachs

Πάντως, ανασταλτικά έχει λειτουργήσει νέα ανάλυση της Goldman Sachs, η οποία αναφέρει ότι η βρετανική οικονομία, μετά το Brexit έχει «σημαντικά χαμηλότερες επιδόσεις» από άλλες προηγμένες οικονομίες. Η νέα ανάλυση της Goldman Sachs στοχεύει να ποσοτικοποιήσει το οικονομικό κόστος της αποχώρησης.

Σε σημείωμα με τίτλο «Το δομικό και κυκλικό κόστος του Brexit», η τράπεζα εκτιμά ότι η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου αναπτύχθηκε κατά 5% λιγότερο τα τελευταία οκτώ χρόνια από άλλες χώρες.

Το πραγματικό πλήγμα στη βρετανική οικονομία θα μπορούσε να είναι από 4% έως 8% του ΑΕΠ (ΑΕΠ), ωστόσο, είπε η τράπεζα, αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες εξαγωγής του αντίκτυπου του Brexit από άλλα ταυτόχρονα οικονομικά γεγονότα, συμπεριλαμβανομένου του Covid-19 πανδημία και την ενεργειακή κρίση του 2022.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές