Υποχωρούν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού πετρελαίου λόγω της αδύναμης πρόβλεψης για την ανάπτυξη της παγκόσμιας ζήτησης για το 2024.

Το συμβόλαιο για τον Μάρτιο του West Texas Intermediate  υποχωρεί κατά 50 σεντς, ή 0,65%, στα 76,14 δολάρια το βαρέλι, ενώ το συμβόλαιο Απριλίου για το Brent διαπραγματεύθηκε στα 81,12 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας πτώση 48 σεντς ή 0,59%.

Wall Street: Σε αναζήτηση κατεύθυνσης

Οι προβλέψεις της ΙΕΑ

Η ζήτηση αργού πετρελαίου αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) φέτος, σημειώνοντας μείωση σχεδόν 50% από την αύξηση των 2,3 εκατομμυρίων bpd το 2023, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA)  που εδρεύει στο Παρίσι.

«Η επεκτατική φάση ανάπτυξης της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου μετά την πανδημία  έχει σε μεγάλο βαθμό διανύσει την πορεία της», έγραψε η  στην έκθεσή της για την αγορά πετρελαίου του Φεβρουαρίου την Πέμπτη.

Η προσφορά, εν τω μεταξύ, αναμένεται να υπερβεί τη ζήτηση και να αυξηθεί κατά 1,7 εκατομμύρια bpd φέτος, λόγω της υψηλότερης παραγωγής στις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, τον Καναδά και τη Γουιάνα.

«Δεδομένων των αυξημένων γεωπολιτικών κινδύνων και των χαμηλών παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου, ένα μέτριο πλεόνασμα μπορεί να βοηθήσει στη συγκράτηση της αστάθειας της αγοράς», ανέφερε η IEA.

Η διαφωνία με τον ΟΠΕΚ

Ο ΟΠΕΚ, από την άλλη πλευρά, προβλέπει μια πολύ πιο σφιχτή αγορά πετρελαίου φέτος, με τη ζήτηση να αυξάνεται κατά 2,2 εκατομμύρια bpd, ξεπερνώντας την αύξηση της παραγωγής κατά 1,2 εκατομμύρια bpd εκτός του καρτέλ.

«Ο ΟΠΕΚ και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας δεν φαίνεται να συμφωνούν σε τίποτα», έγραψε ο Φιλ Φλυν, αναλυτής της Price Futures Group. «Όχι μόνο ξέσπασε ένας πόλεμος λέξεων μεταξύ αυτών των δύο ομάδων, αλλά συνεχίζουν να βλέπουν τις παγκόσμιες αγορές ενέργειας από διαφορετικές κοσμοθεωρίες».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities