Ώθηση από τα εταιρικά αποτελέσματα, ειδικά του κλάδου των αυτοκινητοβιομηχανιών, λαμβάνουν οι ευρωπαϊκές αγορές σήμερα, ενώ θετικά λειτουργούν και τα τελευταία στοιχεία από το μέτωπο της βρετανικής οικονομίας.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει κέρδη 0,5%, με τον κλάδο των αυτοκινητοβιομηχανιών να κερδίζει 1,06%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,50% στις 7.606 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει άνοδο 0,55% στις 17.038 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται υψηλότερα κατά 0,73% στις 7.733 μονάδες.

Στο επίκεντρο σήμερα ο κλάδος των αυτοκινητοβιομηχανιών, με τη γαλλική Renault να σημειώνει άνοδο 4,7% μετά την ανακοίνωση μιας μεγάλης αύξησης μερίσματος και επανάληψης του στόχου για διψήφια λειτουργικά περιθώρια έως το 2030.

Στο επίκεντρο και οι δηλώσεις της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Christine Lagarde, η οποία ανέφερε ότι η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη ήταν «αδύναμη» το 2023 και τόνισε ότι τα εισερχόμενα στοιχεία συνεχίζουν να «σημαίνουν υποτονική δραστηριότητα στο εγγύς μέλλον».

Οι δηλώσεις Λαγκάρντ

Σε ομιλία της στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Laagrde δήλωσε ότι η συνεχιζόμενη διαδικασία αποπληθωρισμού πρόκειται να «μας φέρει σταδιακά πιο κάτω το 2024, καθώς ο αντίκτυπος των προηγούμενων ανοδικών κραδασμών εξασθενεί και οι αυστηρές συνθήκες χρηματοδότησης συμβάλλουν στην καθοδική ώθηση του πληθωρισμού».

Η επικεφαλής της ΕΚΤ επεσήμανε ότι η τράπεζα πρέπει να διατηρήσει τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα «για αρκετά μεγάλη διάρκεια» για να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον στόχο του 2% «έγκαιρα». Τόνισε ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να ακολουθεί μια «προσέγγιση που εξαρτάται από τα δεδομένα για τον καθορισμό του κατάλληλου επιπέδου και διάρκειας περιορισμού της πολιτικής».

Η οικονομία της Βρετανίας

Την ίδια ώρα, η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου διολίσθησε σε τεχνική ύφεση στα τέλη του περασμένου έτους, καθώς τα στοιχεία για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν έδειξαν ότι η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,3% τους τρεις μήνες έως τον Δεκέμβριο του 2023. Οι αναλυτές ανέμεναν συρρίκνωση 0,1%.

Επίσης, η παραγωγή στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε κατά 0,6% τον Δεκέμβριο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, όπως και σε ετήσιο επίπεδο. Οι κύριοι συντελεστές στη μηνιαία άνοδο ήταν η μεταποίηση, η οποία προσέθεσε 0,8%, και η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, η οποία αυξήθηκε κατά 1,1%. Από την άλλη πλευρά, η παραγωγή ορυχείων και λατομείων μειώθηκε κατά 1,8%, ενώ η ύδρευση και η αποχέτευση μειώθηκαν κατά 0,4%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια