Τριάντα χρόνια μετά την απόφασή του να συμπράξει με τους Rolly van Rappard και Steve Koltes για τη δημιουργία ενός από τα μεγαλύτερα επενδυτικά fund στον κόσμο, ο Donald Mackenzie αποφάσισε να αποχωρήσει από την CVC Capital Partners.

Ο συνιδρυτής της και αρχιτέκτονας πίσω από την εξαγορά της Φόρμουλα 1, αφήνει πίσω του τον ενεργό ρόλο του στην CVC, προκαλώντας τριγμούς στον οικονομικό κόσμο, αλλά και περιέργεια και εικασίες.

CVC: Η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο που δεν έγινε ποτέ

Ένα νέο κεφάλαιο ανοίγεται μπροστά του

Η απόφαση του Mackenzie να αποχωρήσει από τον ενεργό ρόλο του αποτελεί έκπληξη για πολλούς. Ωστόσο, πρόκειται για μια επιλογή που αντανακλά την επιθυμία του να επικεντρωθεί στα ιδιωτικά του συμφέροντα. Παρά την παραίτησή του από τις καθημερινές του αρμοδιότητες στο fund, ο Mackenzie θα συνεχίσει να συνεισφέρει στο CVC, απλώς με διαφορετική ιδιότητα. Θα αναλάβει τη θέση του επίτιμου συμπροέδρου, μαζί με τον Steve Koltes, και θα παραμείνει στο διοικητικό συμβούλιο της CVC σε μη εκτελεστικό ρόλο.

Η απόφαση αυτή συμπίπτει εξάλλου με την αναμενόμενη δημόσια εγγραφή της Φόρμουλα 1. Αυτή η χρονική συγκυρία όμως δεν είναι τυχαία, όπως τονίζει το Bloomberg. Ως ο εγκέφαλος πίσω από την εξαγορά της του μεγαλύτερου πρωταθλήματος μηχανοκίνητου αθλητισμού στον κόσμο, ο Mackenzie διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της επιτυχίας της. Η απόφασή του να αποχωρήσει τώρα αντικατοπτρίζει την πίστη του στην πολυετή επιτυχία της CVC ως επιχείρησης.

Το πλήγμα στο Άμστερνταμ

Ήταν τον περασμένο Νοέμβριο όταν Financial Times και το Bloomberg ανέφεραν την αναβολή της προγραμματισμένης αρχικής δημόσιας προσφοράς της CVC στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ.

Εν μέσω αυξανόμενης αναταραχής στην αγορά και επιδείνωση των συνθηκών λόγω της σύρραξης Ισραήλ-Χαμάς που ξεκινησε στις 7 Οκτωβρίου του περασμένου έτους, το επενδυτικό fund που ετοιμαζόταν να ξεκινήσει την εισαγωγή του στα τέλη Οκτωβρίου, αποφάσισε να θέσει την πώληση μετοχών του σε αναμονή.

Οι επενδυτές της CVC εξέταζαν το ενδεχόμενο να πουλήσουν περίπου μερίδιο 10% μέσω της IPO για να συγκεντρώσουν τουλάχιστον 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ (1,6 δισεκατομμύρια δολάρια). Ήταν μια επισφαλής περίοδος για την αγορά IPO, η οποία μόλις άρχιζε να ξαναζωντανεύει πριν ξεκινήσουν οι δυσκολίες που αποτυπώθηκαν στην πορεία της τεχνολογικής εταιρείας Arm Holdings Plc και της επιχείρησης υποδημάτων και σανδαλιών Birkenstock Holding Plc.

Κληρονομιά επιτυχίας

Παρόλα αυτά υπό την ηγεσία του Mackenzie, η CVC εξελίχθηκε σε μία από τις κορυφαίες εταιρείες ιδιωτικών κεφαλαίων και παροχής επενδυτικών συμβουλών παγκοσμίως. Το στρατηγικό του όραμα και η αμείλικτη δυναμική του έχουν συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχία της εταιρείας. Καθώς αποχωρεί από τον ενεργό ρόλο του, ο Mackenzie αφήνει πίσω του μια κληρονομιά επιτευγμάτων και μια εταιρεία έτοιμη για συνεχή ανάπτυξη.

«Όταν ιδρύσαμε την CVC στις αρχές της δεκαετίας του ’90, φιλοδοξούσαμε να δημιουργήσουμε μια επιχείρηση πολλαπλών γενεών που θα συνέχιζε να ακμάζει πολύ καιρό μετά την αποχώρηση των ιδρυτών της. Πιστεύω ότι το πετύχαμε αυτό. Η επιχείρηση βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση και σε καλά χέρια», επισήμανε σε σχετικές δηλώσεις του.

«Για να δημιουργήσεις μια επιτυχημένη επιχείρηση όπως η CVC χρειάζεσαι πολλά συστατικά, αλλά πάνω απ’ όλα χρειάζεσαι σπουδαίους συναδέλφους, καλούς συνεργάτες και ισχυρές φιλίες- ήμουν πολύ τυχερός που είχα όλα αυτά και τους ευχαριστώ για τη συμβολή τους, ήταν μια ομαδική προσπάθεια», πρόσθεσε.

Οι επενδύσεις στην Ελλάδα

Το επενδυτικό fund δραστηριοιποιείται σε περισσότερες από 120 χώρες σε όλο τον κόσμο, ενώ έχει εστιάσει το ενδιαφέρον του και στην ελληνική αγορά. Από το 2017 ελέγχει τo Hellenic Healthcare Group, τον μεγαλύτερο όμιλο ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας, στον οποίο ανήκουν Υγεία, το Metropolitan Hospital, το Μητέρα, το Metropolitan General, το Λητώ, το Creta InterClinic στην Κρήτη και το Απολλώνειο Ιδιωτικό Νοσοκομείο.

Το 2022 επένδυσε στην Εθνική Ασφαλιστική, ενώ ένα χρόνο πριν είχε αποκτήσει μερίδια στη ΔΕΗ και το 2020 στο skroutz. Αποτελεί τη μητρική εταιρεία της Vivartia, με ηγετικές θέσεις στην αγορά σε κάθε έναν από τους βασικούς κλάδους της: Dairy & Drinks (Delta, UMC, Δωδώνη), Frozen Foods (Μπάρμπα Στάθης, Χρυσή Ζύμη), Food Services & Entertainment (Goody’s, Flocafe, Everest και La Pasteria).

Ομοίως διατηρεί μερίδια στην D-Marin, τον φορέα εκμετάλλευσης μαρινών σκαφών υψηλής ποιότητας σε στρατηγικές τοποθεσίες ιστιοπλοΐας σε όλη την Ιταλία, την Κροατία, την Ελλάδα, το Μαυροβούνιο, την Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή