Η ιστορία δείχνει ότι είναι χειρότερο να χαλαρώνει κανείς τη νομισματική πολιτική πολύ νωρίς παρά πολύ αργά. Αυτό διεμήνυσε το αρχιγεράκι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γιοαχίμ Νάγκελ, μιλώντας στο περιθώριο εκδήλωσης στη Λειψία.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο γνωστός για τη σκληρή στάση του διοικητής της Bundesbank, «από την εμπειρία του παρελθόντος, [προκύπτει ότι] είναι συχνά πιο οδυνηρό αν μείωνες τα επιτόκια πολύ νωρίς και μετά, ενδεχομένως, έμπαινες σε μια άλλη φάση στην οποία οι τιμές αυξάνονταν και στη συνέχεια έπρεπε να λάβεις αντίμετρα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «αυτό σημαίνει υψηλότερο κόστος τελικά σε οικονομικούς όρους», και προέτρεψε τους αξιωματούχους να είναι υπομονετικοί στην αξιολόγηση της κατάστασης.

Λουίς ντε Γκίντος (ΕΚΤ) για μείωση επιτοκίων: Πάμε καλά αλλά χρειαζόμαστε κι άλλα στοιχεία

Πάντως, ο ένας μετά τον άλλον, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ, συμπεριλαμβανομένου του Νάγκελ, στέλνουν το μήνυμα ότι μια πρώτη μείωση του κόστους δανεισμού είναι απίθανη πριν από τον Ιούνιο, με πολλούς να εξακολουθούν να διατηρούν επιφυλάξεις για το κατά πόσον οι αυξήσεις των μισθών θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν μια αναζωπύρωση των πιέσεων στις τιμές.

«Είναι μια πιο αποτελεσματική στρατηγική να είσαι πιο απρόσβλητος, να παραμένεις σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο επιτοκίου για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και μετά να λαμβάνεις δράση μόνο σε μεταγενέστερο χρονικό σημείο», είπε ο Νάγκελ.

Όπως εξήγησε, ενώ η εικόνα του πληθωρισμού βελτιώνεται, απομένουν ακόμη περισσότερα για να είναι σίγουροι οι αξιωματούχοι.

«Οι αριθμοί κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση», όμως, ακόμη κι έτσι, τα δεδομένα «δεν είναι εκεί που θέλουμε να είμαστε», ξεκαθάρισε.

Πρόσθεσε ότι η ΕΚΤ θα επιτύχει τον στόχο για μείωση του πληθωρισμού στο 2% το αργότερο το 2025 και ότι δεν ανησυχεί μήπως δεν επιτευχθεί αυτός ο στόχος.

«Η τάση των τιμών, ειδικά στον τομέα των υπηρεσιών, φαίνεται ακόμα να είναι πολύ ισχυρή», είπε ο Νάγκελ. «Θα πρέπει να περιμένω για τα επόμενα νούμερα, αλλά δεν ανησυχώ τόσο πολύ μήπως απομακρυνθούμε από τον στόχο».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή