Περισσότερες μειώσεις από την Τράπεζα της Αγγλίας αναμένουν οι traders φέτος, καθώς ο πληθωρισμός  διαμορφώθηκε χαμηλότερα από το αναμενόμενο.

Η αγορά ποντάρει τώρα σε μειώσεις κατά περίπου 70 μονάδες βάσης  το 2024. Αυτό είναι και πάλι ευθυγραμμισμένο με την τιμολόγηση την Τρίτη, προτού τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ αναγκάσουν τους επενδυτές να μειώσουν επιθετικά τα στοιχήματα για το πόση χαλάρωση αναμένεται να προσφέρουν οι κεντρικές τράπεζες.

Βρετανία: Ο πληθωρισμός παραμένει σταθερός στο 4%, χαμηλότερα από το αναμενόμενο

Αναπροσάρμοσαν επίσης το χρονοδιάγραμμα για την πρώτη αναμενόμενη μείωση κατά ένα τρίμηνο νωρίτερα έως τον Αύγουστο. Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή στην Βρετανία αυξήθηκε 4% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο, λιγότερο από το 4,1% που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι.

«Αυτά τα στοιχεία δίνουν σε εμάς και στις αγορές περισσότερη πεποίθηση για την κατεύθυνση του ταξιδιού», εξηγεί στο Bloomberg ο Μάθιου Λάντον, στρατηγός της JP Morgan Private Bank. «Αυτό πιθανότατα θα στηρίξει τις αγορές ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου και θα διατηρήσει κάποια πίεση στη στερλίνα βραχυπρόθεσμα».

H αντίδραση των αγορών

Η στερλίνα διαπραγματεύτηκε έως και 0,4% χαμηλότερα στα 1,2536 δολάρια καθώς η αγορά προσάρμοσε τις προσδοκίες της. Οι τιμές των 2ετών βρετανικών ομολόγων σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο σε σχεδόν δύο μήνες, με τις αποδόσεις να υποχωρούν έως και 14 μονάδες βάσης στο 4,57%.

Ωστόσο, ορισμένοι στρατηγικοί αναλυτές εκτιμούν ότι τα στοιχεία για τις πληθωριστικές πιέσεις δεν είναι αρκετά για να αλλάξουν την προοπτική μακροπρόθεσμα. Οι μισθολογικές πιέσεις στη Βρετανία παραμένουν ισχυρές και ο ρυθμός αύξησης των τιμών καταναλωτή εξακολουθεί να είναι διπλάσιος από τον στόχο της BοE, γεγονός που δικαιολογεί μια πιο προσεκτική προσέγγιση από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.

Παρά την τελευταία ανατιμολόγηση, τα περιθώρια χαλάρωσης φέτος έχουν συρρικνωθεί γρήγορα. Πριν από ένα μήνα, οι χρηματαγορές τιμολογούσαν το διπλάσιο των περικοπών, με μια πρώτη κίνηση μόλις τον Μάιο.

Ο διοικητής της BοE Andrew Bailey αναμένεται να μιλήσει στους βρετανούς νομοθέτες αργότερα την Τετάρτη και ίσως δώσει κάποιες ενδείξεις για το πώς θα κινηθεί η νομισματική πολιτική.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή