Σταθερός στο 4% παρέμεινε ο ετήσιος πληθωρισμός στη Βρετανία τον Ιανουάριο του 2024 λόγω της χαλάρωσης των τιμών στα έπιπλα και τα είδη οικιακής χρήσης, τα τρόφιμα και τα μη αλκοολούχα ποτά.

Αγκάθι στο εμπόριο λουλουδιών η γραφειοκρατία του Brexit

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν πρόβλεψη για 4,2% σε ετήσια βάση για τον Ιανουάριο .

Η μεγαλύτερη άνοδος σε μηνιαία βάση καταγράφηκε στης κατηγορίες της στέγασης και των οικιακών υπηρεσιών (κυρίως λόγω των υψηλότερων χρεώσεων φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος), ενώ καθοδικά κινήθηκαν οι τιμές σε έπιπλα και είδη οικιακής χρήσης, τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά, σύμφωνα με τη βρετανική Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

Ο βασικός δείκτης τιμών καταναλωτώ — ο οποίος εξαιρεί τις ασταθείς τιμές των τροφίμων, της ενέργειας, του αλκοόλ και του καπνού — ανήλθε στο 5,1% ετησίως, κάτω από την εκτίμηση του 5,2%. Σε μηνιαία βάση, ο βασικός ΔΤΚ υποχώρησε στο -0,9%, κάτω από την πρόβλεψη -0,8%.

«Ο πληθωρισμός δεν πέφτει ποτέ σε μια τέλεια ευθεία γραμμή, αλλά το σχέδιο λειτουργεί, έχουμε κάνει τεράστια πρόοδο στη μείωση του πληθωρισμού από το 11% και η Τράπεζα της Αγγλίας προέβλεψε ότι θα πέσει περίπου στο 2% σε λίγους μήνες», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέρεμι Χαντ.

Το Ηνωμένο Βασίλειο «κερδίζει τη μάχη του» ενάντια στον πληθωρισμό

«Το πιο πρόσφατο τύπωμα του πληθωρισμού είναι άλλη μια αντανάκλαση του τι συμβαίνει στην αγορά εργασίας: η περιορισμένη προσφορά εργασίας συντηρεί την αύξηση των υψηλών μισθών και συνεπώς τις πληθωριστικές πιέσεις, ειδικά στις υπηρεσίες», δήλωσε η Marion Amiot, ανώτερη οικονομολόγος της S&P Global Ratings.

«Οι πρόσφατες εξελίξεις θα συνεχίσουν να πιέζουν πτωτικά τον πληθωρισμό. Πέρα από την υποχώρηση των τιμών σε ενέργεια και τρόφιμα και των τιμών παραγωγού, η πτώση των κενών θέσεων εργασίας και η χαλάρωση των πιέσεων στους μισθούς αποτελούν θετικά σημάδια για την Τράπεζα της Αγγλίας, ότι οι αυστηρότεροι όροι χρηματοδότησης μειώνουν τη ζήτηση εργασίας».

Η βρετανική οικονομία έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να αποφύγει την ύφεση ενόψει των ραγδαίων αυξήσεων των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας, καθώς προσπάθησε να μετριάσει τον πληθωρισμό. Η αγορά εργασίας και η αύξηση των μισθών έχουν εν τω μεταξύ χαλαρώσει, αλλά θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για μια κεντρική τράπεζα που στοχεύει να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο στόχο της 2%.

Ωστόσο, η οικονομία αναμένεται να έχει εισέλθει σε ελαφρά τεχνική ύφεση το τέταρτο τρίμηνο, με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις να αναμένονται το πρωί της Πέμπτης.

Ο Suren Thiru, οικονομικός διευθυντής στο ICAEW, είπε ότι τα πιο ήπια από τα αναμενόμενα στοιχεία της Τετάρτης ήταν «ακόμη απόδειξη ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι κοντά στο να κερδίσει τον αγώνα του ενάντια στον υψηλό πληθωρισμό».

«Το ταξίδι του πληθωρισμού πίσω στον στόχο του 2% της Τράπεζας της Αγγλίας θα πρέπει τώρα να επιταχυνθεί, με μια σημαντική πτώση στους λογαριασμούς ενέργειας από τον Απρίλιο και το χαμηλότερο κόστος των τροφίμων πιθανόν να οδηγήσει τον πληθωρισμό αισθητά χαμηλότερα μέχρι την άνοιξη», δήλωσε ο Thiru.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή