
«Η Ελλάδα θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια για την ανάπτυξη της «γαλάζιας οικονομίας» , δεσμεύτηκε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστος Στυλιανίδης μιλώντας στον Γαλλοελληνικό Διάλογο με τίτλο “Thalassa: Από το Αρχιπέλαγος στους Ωκεανούς”, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Παρίσι.
Ο κ. Στυλιανίδης χαρακτήρισε τον τομέα της ναυτιλίας ως κύριο πυλώνα της “γαλάζιας οικονομίας”. Συμπλήρωσε δε ότι μεγάλες δυνατότητες στην ανάπτυξη της “γαλάζιας οικονομίας” προσφέρουν και νέοι τομείς όπως είναι η θαλάσσια βιοτεχνολογία, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι υδατοκαλλιέργειες, αλλά και νέες μορφές παράκτιου και θαλάσσιου τουρισμού.
Μεθανόλη, «πράσινο καύσιμο» στη ναυτιλία
Όπως τόνισε, «η “γαλάζια οικονομία” θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής ναυτιλίας και της ελληνογαλλικής συνεργασίας σε οικονομικό και τεχνικό επίπεδο».
Χαρακτήρισε μάλιστα εκ των ων ουκ άνευ τη συνεργασία, τόσο μεταξύ των κρατών – μελών της Ε.Ε. όσο και μεταξύ των κρατών – μελών και του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) για μια βιώσιμη “γαλάζια οικονομία”.
«Με τη συνεργασία αυτή θα αντιμετωπισθούν», όπως υπογράμμισε, «κοινές προκλήσεις στη θάλασσα, δηλαδή το διασυνοριακό και το οργανωμένο έγκλημα, οι απειλές κατά της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας, οι απειλές κατά της βιοποικιλότητας, η παράνομη, λαθραία και άναρχη αλιεία και η περιβαλλοντική υποβάθμιση. Ελλάδα και Γαλλία μπορούν να συνεργαστούν στενά και σε αυτούς τομείς.
Ανάγκη για νέα χρηματοδοτικά εργαλεία

Ο υπουργόςΝαυτιλίας με τον υφυπουργό Οικολογικής Μετάβασης και Περιφερειακής Συνοχής της Γαλλίας, υπεύθυνο για τη θάλασσα και τη βιοποικιλότητα, Hervè Berville
Η σημερινή εκδήλωση αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να βάλουμε τα θεμέλια αυτής της συνεργασίας, που θα διαρκέσει στο χρόνο».
Στο σημείο αυτό ο κ. Στυλιανίδης δεσμεύθηκε ότι η Ελλάδα θα αποτελέσει τη γέφυρα μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΙΜΟ κατά τη μετάβαση του κλάδου στην εποχή της απανθρακοποίησης, της χρήσης νέων καυσίμων μηδενικού άνθρακα και της ψηφιοποίησης, καθώς, όπως είπε, «εισάγουν μια νέα δυναμική στην “γαλάζια οικονομία”».
Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Στυλιανίδης, προσκάλεσε τους παρευρισκόμενους στο Ένατο Συνέδριο “Our Ocean Conference” για την προστασία των ωκεανών που θα φιλοξενηθεί στην Ελλάδα μεταξύ 15 και 17 Απριλίου 2024.
Χθες ο υπουργός συναντήθηκε με τον υφυπουργό Οικολογικής Μετάβασης και Περιφερειακής Συνοχής της Γαλλίας, υπεύθυνο για τη θάλασσα και τη βιοποικιλότητα, Hervè Berville. Στη συνάντηση επιβεβαιώθηκε η περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας – Γαλλίας, τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές επίπεδο (Ε.Ε. και ΙΜΟ).
Στόχος αυτής της συνεργασίας θα είναι η διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας της Ε.Ε., η υιοθέτηση ρεαλιστικών μέτρων, σε παγκόσμιο επίπεδο και η ανάληψη πρωτοβουλιών και πολιτικών που θα ενισχύσουν τη βιώσιμη ανάπτυξη της ναυτιλίας. Σε αυτή την κατεύθυνση, συμφώνησαν στην ανάγκη να προωθήσουν από κοινού νέα χρηματοδοτικά εργαλεία στο επίπεδο της Ε.Ε.


Latest News

Η μεγάλη ανατροπή στην κορυφή των λιμανιών της Ευρώπης -Η θέση του Πειραιά
Ο Πειραιάς ανακάμπτει από την αναστάτωση που έφεραν τα γεγονότα στην Ερυθρά Θάλασσα

Με έξι κρουαζιερόπλοια η MSC Cruises στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2025
Κομβικός ο ρόλος της Ελλάδας στις δραστηριότητες της MSC Cruises στην Ανατολική Μεσόγειο

Κικίλιας: Μειώσεις στις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων από την 1η Μαΐου
Η αγορά είναι ελεύθερη, υπάρχει ανταγωνισμός και αναλόγως οι ακτοπλοϊκές εταιρείες τη ρυθμίζουν, είπε ο υπουργός Ναυτιλίας Βασίλης Κικίλιας

Χωρίς πλοία την Πρωτομαγιά - Τι αποφάσισε η ΠΝΟ
Η Διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) αποφάσισε την συμμετοχή της στην πανελλαδική – πανεργατική 24ωρη απεργία την Πρωτομαγιά

Συνεργασία ΕΤΕπ-Υπερταμείου για τα ελληνικά λιμάνια και την Κλιματική Αλλαγή
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Συμβουλευτική Υπηρεσία της ΕΤΕπ θα υποστηρίξει τις αντίστοιχες λιμενικές αρχές στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Την κινεζική ναυτιλιακή κυριαρχία «σημαδεύουν» τα τέλη Τραμπ
Τα τέλη Τραμπ μπορει να οδηγήσουν σε αλλαγές ή σε νέες μορφές ιδιοκτησίας τις ναυτιλιακές εταιρείες προκειμένου να προσαρμοστούν

Ποιοι θα πληγούν περισσότερο από τους δασμούς - Οι χρεώσεις στη ναυτιλία
Χαμένες οι ναυτιλιακές εταιρείες τακτικών γραμμών μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και τα πλοία μεταφοράς αυτοκινήτων

Αναπτυξιακό σχέδιο για το λιμάνι του Βόλου - Τι μελετά η κυβέρνηση
Εκσυγχρονισμός με «μοντέλο Αλεξανδρούπολης» μετά την απόφαση να ακυρωθεί ο διαγωνισμός πώλησης του 67% των μετοχών

«Ολική επαναφορά» για τον ΣΕΠ - Αύξηση στη διακίνηση containers μετά από 4 αρνητικά τρίμηνα
Το πρώτο θετικό τρίμηνο στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων για τον ΣΕΠ μετά από τέσσερα αρνητικά τρίμηνα

Πλήγματα στο παγκόσμιο διά θαλάσσης εμπόριο
Ο πόλεμος δασμών μεταβάλλει και τις θαλάσσιες διαδρομές και τις υποδομές logistics που έχουν στηθεί αλλά και τις στρατηγικές αποφάσεις ανάπτυξης των στόλων από τους πλοιοκτήτες