Στα τέλη του 2022, λίγους μόλις μήνες αφότου η OpenAI κυκλοφόρησε το ChatGPT, η εταιρεία έλαβε ένα ερώτημα από την Axel Springer SE, τον γερμανικό όμιλο μέσων ενημέρωσης που κατέχει το Politico και το Business Insider. Ο όμιλος ενδιαφερόταν για μια συζήτηση γύρω από το πώς το chatbot θα επηρεάσει το μέλλον των ειδήσεων και αν οι δύο εταιρείες θα μπορούσαν να βρουν έναν τρόπο να συνεργαστούν.

Microsoft: Ερευνα της Κομισιόν για την επένδυση στην OpenAI

Η ένταση που προκλήθηκε από την πρακτική του OpenAI να καταναλώνει υλικό από το Διαδίκτυο για την κατασκευή του μεγάλου γλωσσικού μοντέλου που τροφοδοτεί το ChatGPT ήταν ήδη εμφανής. Αντιμετώπιζε μήνυση που ισχυριζόταν ότι το GitHub Copilot, το οποίο χρησιμοποιεί την τεχνολογία της OpenAI για να γράψει κώδικα υπολογιστή, παραβίασε πνευματικά δικαιώματα χρησιμοποιώντας υπάρχοντα αποθετήρια κώδικα ως δεδομένα εκπαίδευσης. Εικαστικοί καλλιτέχνες μήνυσαν άλλες εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης, όπως η Midjourney και η Stability AI για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων.

Η συνεργασία με την Axel Springer σημαντική ευκαιρία για την OpenAI

Η συνεργασία με την Axel Springer παρουσίασε μια σημαντική ευκαιρία για την OpenAI να ξεκινήσει μια νέα κατηγορία συνεργασιών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε συμμαχίες με εταιρείες πολυμέσων, αντί να οδηγούν σε αποξένωση από αυτές. Έμοιαζε σαν μια προφανής αποστολή για τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της OpenAI, Σαμ Άλτμαν.

Αλλά εκείνος ζήτησε από τον επικεφαλής επιχειρησιακό διευθυντή Μπραντ Λάιτκαπ να χειριστεί τις διαπραγματεύσεις.

Ο 33χρονος Λάιτκαπ ξεκίνησε την καριέρα του στα χρηματοοικονομικά προτού μετακομίσει στο Σαν Φρανσίσκο στην Dropbox Inc το 2013. Ο Λάιτκαπ εργάστηκε για τον Άλτμαν ως επενδυτής στην startup incubator Y Combinator και μετά τον ακολούθησε στην OpenAI το 2018. Έχοντας εξελιχθεί σε έναν από τους πιο έμπιστους επιτελείς του Άλτμαν, έχει τώρα αποστολή να μετατρέψει την πιο ενδιαφέρουσα startup τεχνολογίας σε μια εμπορική δύναμη που μπορεί να ανταγωνιστεί την Google και τη Meta Platforms της Alphabet, σημειώνει το Bloomberg.

Οι άνθρωποι που εργάζονται με τον Λάιτκαπ τον περιγράφουν ως καλό ακροατή προσηλωμένο στις ανάγκες των πελατών που βοήθησε στη δημιουργία δομής σε μια εταιρεία που αλλάζει ταχέως.

Ευήκοος συζητητής

Μετά από μήνες συζητήσεων με τον επικεφαλής πληροφοριών Σαμίρ Φατλάλα της Axel Springer, ο Λάιτκαπ κάλεσε στελέχη της να επισκεφθούν τα κεντρικά της OpenAI τον Μάιο. Εκμυστηρεύτηκε στο Bloomberg, ότι «ομολογουμένως φοβόταν λίγο» γιατί ήταν ένας κόσμος που δεν γνώριζε. Ο Λάιτκαπ «άκουγε πραγματικά την προοπτική μας και άκουγε τους φόβους μας», είπε ο Φατλάλα, προσθέτοντας ότι «ο φόβος ήταν ότι παρέχουν μια μηχανή δημιουργίας περιεχομένου που απειλεί πραγματικά το επιχειρηματικό μας μοντέλο».

Τον Δεκέμβριο, οι δύο εταιρείες κατέληξαν σε μια ευρεία συμφωνία, οι όροι της οποίας, σύμφωνα με το Bloomberg News, περιλαμβάνουν ότι η OpenAI θα καταβάλει στην Axel Springer δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε τρία χρόνια για να αδειοδοτήσει περιεχόμενο που μπορεί να χρησιμοποιήσει για την εκπαίδευση των μοντέλων AI της. Το OpenAI θα περιλαμβάνει επίσης τις περιλήψεις ειδήσεων της Axel Springer απευθείας στο ChatGPT, μαζί με την απόδοση και τους συνδέσμους σε πλήρη άρθρα.

Η OpenAI αναφέρει ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με δεκάδες άλλους δημιουργούς. Το Bloomberg έγραψε ότι μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται τα CNN, Fox και Time.

Μήνυση των New York Times

Ο Λάιτκαπ δεν έχει πείσει όλους ότι οι προσφορές της OpenAI είναι καλές. Οι New York Times στις 27 Δεκεμβρίου μήνυσαν την OpenAI και τη Microsoft, τον μεγαλύτερο επενδυτή της OpenAI, για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων, ζητώντας δισεκατομμύρια δολάρια σε νόμιμες και πραγματικές αποζημιώσεις. Ο Άλτμαν έχει περιγράψει την OpenAI ως «την πιο εντάσεως κεφαλαίου startup στην ιστορία της Silicon Valley».

Καθώς η OpenAI επιδιώκει να δημιουργήσει μεγαλύτερα μοντέλα με ακόμη περισσότερα δεδομένα, το κόστος υπολογισμού θα  αυξάνεται συνεχώς.

Όπως πολλές νεοφυείς επιχειρήσεις, η OpenAI υποστηρίζει ότι η ανάπτυξη της τεχνολογίας της έχει προτεραιότητα έναντι των βραχυπρόθεσμων εσόδων. Αλλά το αποτέλεσμα της κούρσας AI εξαρτάται και από τον τρόπο με τον οποίο η εταιρεία και οι ανταγωνιστές της αναπτύσσουν τις επιχειρήσεις γύρω από τις τεχνολογίες τους.

Ο Λάιτκαπ αναγνωρίζει ότι δεν τα έχει καταλάβει όλα. «Υπάρχουν πολλοί τομείς όπου υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες, αλλά ακόμα δεν γνωρίζουμε ακριβώς πώς μοιάζει το μοντέλο υλοποίησης», λέει.

Ο ταλαντούχος κ. Λάιτκαπ

Η ικανότητα του Λάιτκαπ να αντέχει την αβεβαιότητα εμφανίστηκε τον Νοέμβριο, όταν το διοικητικό συμβούλιο του OpenAI ανέτρεψε για λίγο τον Άλτμαν. Ενώ εργαζόταν με άλλα στελέχη για να καταπραΰνει το άγχος των εργαζομένων, προσπάθησε επίσης να καθησυχάσει τους πελάτες.

Ένας από τους νεότερους τομείς εστίασης του OpenAI είναι οι ημιαγωγοί. Το Bloomberg ανέφερε ότι ο Άλτμαν ταξίδεψε στη Νότια Κορέα για να περιοδεύσει σε εργοστάσια παραγωγής, καθώς η εταιρεία εξετάζει το ενδεχόμενο να επεκτείνει τις συνεργασίες της στον τομέα των τσιπ.

Αυτό μπορεί να πάρει χρόνια και είναι αναμφισβήτητα μια ακόμη πιο περίπλοκη πρόκληση για τον Λάιτκαπ από τις πρόσφατες προσπάθειές του στη βιομηχανία των μέσων ενημέρωσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
Oracle: Ενισχύει τις ικανότητές της για δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η Oracle επιχειρεί να ενισχύσει τις ικανότητές της για δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη

Η Oracle εισάγει δυνατότητες παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης στην υποδομή και τις εφαρμογές της στο cloud για να συμπληρώσει την παραδοσιακή τεχνητή νοημοσύνη που είναι ήδη ενσωματωμένη σε αυτές

Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη

Το ρομπότ Σοφία (σε άπταιστα Ελληνικά) κλήθηκε να απαντήσει σε σειρά ερωτήσεων του in και οι απαντήσεις της παρουσιάζουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον

AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης