Την μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 15 ετών καταγράφουν οι μετοχές της Temenos AG, ελβετικής εταιρείας με έδρα τη Γενεύη που ειδικεύεται στο επιχειρηματικό λογισμικό, μετά από έκθεση της Hindenburg που κάνει λόγο για «σημαντικές λογιστικές παρατυπίες».

Τζακ Ντόρσεϊ: «Βουτιά» για τη μετοχή της Block, μετα τις καταγγελίες της Hindenburg

H Hindenburg, αμερικανική εταιρεία έρευνας επενδύσεων με επίκεντρο το ακτιβιστικό short-selling, κατηγορεί επίσης την Temenos για χειραγώγηση κερδών, προσθέτοντας ότι οι πρακτικές αυτές αποτελούσαν «ανοιχτό μυστικό» στην εταιρεία. Ανέφερε δε ότι κατέληξε σε αυτά τα συμπεράσματα μετά από έρευνα τεσσάρων μηνών, κατά τη διάρκεια της οποίας πήρε συνεντεύξεις από 25 πρώην υπαλλήλους «συμπεριλαμβανομένων ανώτερων στελεχών».

Η Temenos διέψευσε τα συμπεράσματα της έκθεσης, υποστηρίζοντας ότι «περιέχει πραγματικές ανακρίβειες και αναλυτικά σφάλματα, μαζί με ψευδείς και παραπλανητικούς ισχυρισμούς». Ωστόσο οι επενδυτές αναμένουν από την εταιρεία να αντικρούσει εκτενώς τους ισχυρισμούς κατά την Ημέρα Κεφαλαιαγοράς, την ερχόμενη Τρίτη.

Διαδοχικά χτυπήματα

Η Hindenburg κατά καιρούς έχει επιτεθεί σε επιχειρηματικούς κολοσσούς, όπως η αυτοκρατορία του Γκαουτάμ Αντάνι, του συνιδρυτή του twitter Τζακ Ντόρσεϊ και του Καρλ Άικαν, με τις εκθέσεις να οδηγούν στον αφανισμό πολλών δισεκατομμυρίων από την χρηματιστηριακή τους αξία. Μετά τη θύελλα, οι μετοχές ορισμένων εξ αυτών των εταιρειών κατάφεραν να ανακάμψουν. Ωστόσο, γενικώς η αγορά τείνει να δίνει προσοχή σε τέτοιου είδους εκθέσεις λόγω του χρόνου που έχουν αφιερώσει οι συντάκτες τους στο να διεξαγάγουν μια λεπτομερή έρευνα.

Την Παρασκευή οι μετοχές της Temenos υποχώρησαν έως και 9,5%, έχοντας ήδη καταγράψει βουτιά 28% την Πέμπτη. Η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας έχει περιοριστεί στο ένα τρίτο σε σχέση με το 2019.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, στην έκθεση γίνεται λόγος για αποτυχημένα πρότζεκτ και απογοητευμένους πελάτες στη Βόρεια Αμερική. Ένα σχετικά νέο τμήμα της εταιρείας που προοριζόταν να διαφοροποιηθεί από το βασικό τραπεζικό λογισμικό σε ψηφιακά τραπεζικά προϊόντα περιγράφεται ως αποτυχία. Η έκθεση ισχυρίζεται ότι η εταιρεία επιδόθηκε σε στρογγυλοποίηση εσόδων, τράβηξε προς τα εμπρός ανανεώσεις συμβολαίων και γενικώς επιδόθηκε σε σειρά πρακτικών που αποτελούν «κόκκινες σημαίες», από λογιστικής απόψεως.

Εκπρόσωπος της ελβετικής χρηματοπιστωτικής εποπτικής αρχής Finma αρνήθηκε να σχολιάσει τις εξελίξεις γύρω από την Temenos, λέγοντας ότι δεν σχολιάζει μεμονωμένες περιπτώσεις.

Δύσκολη η ανάκαμψη

Σημειώνεται ότι στην περίπτωση της Temenos ακόμη και πριν την έκθεση της Hindenburg οι αναλυτές ήταν διχασμένοι. Εξάλλου η εταιρεία είχε αντιμετωπίσει ακτιβιστές επενδυτές και στο παρελθόν.

Η κατασκευάστρια εταιρεία λογισμικού δυσκολεύτηκε να ανακάμψει μετά τη διακοπή δραστηριοτήτων που επέβαλε η πανδημία του κορωνοϊού. Το 2023 κατάφερε μερικώς να επανέλθει, ωστόσο το πλήγμα της Hindenburg αναμένεται να αποδειχθεί πολύ πιο επώδυνο.

Σημειώνεται ότι ορισμένες εταιρείες που βρέθηκαν στο στόχαστρο της Hindenburg στο παρελθόν, όπως η Nikola και ο όμιλος Adani, εξακολουθούν να υποφέρουν από τις συνέπειες των επιζήμιων ισχυρισμών που διατυπώθηκαν, οι οποίοι αφορούν σε υποτιθέμενη απάτη και χειραγώγηση της αγοράς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή