Το μακροπρόθεσμο αναπτυξιακό δυναμικό είναι πιθανό «να φτάσει στο 6,5% ή ελαφρώς υψηλότερο», δήλωσε ο Σαντανού Σενγκούπτα επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs για την Ινδία σε συνέντευξή στο Bloomberg Television την Παρασκευή. Προέβλεψε ανάπτυξη στο 6,3% για το επόμενο οικονομικό έτος που ξεκινά τον Απρίλιο, χαμηλότερο από την πρόβλεψη της Κεντρικής Τράπεζας της Ινδίας για 7%.

Τα δημογραφικά στοιχεία της Ινδίας, οι ισχυρές κρατικές δαπάνες και η υγιής εγχώρια ζήτηση την καθιστούν «ευνοϊκό προορισμό για επενδύσεις στο μέλλον», πρόσθεσε.

Μέση Ανατολή: Εμπορική συμφωνία ΗΑΕ – Ινδίας διατηρεί εν ζωή τον διάδρομο προς την Ευρώπη

Η δυνητική ανάπτυξη είναι μια εκτίμηση του ρυθμού με τον οποίο μπορεί να αναπτυχθεί μια οικονομία χωρίς να προκαλέσει υπερβολικό πληθωρισμό.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ινδίας τον περασμένο μήνα εκτίμησε ότι ο δυνητικός ρυθμός ανάπτυξης της χώρας ήταν περίπου 7%, αναφέρει το Bloomberg.

Η Goldman Sachs αναμένει ότι ο ιδιωτικός τομέας στην Ινδία θα επιταχύνει τις επενδύσεις μετά τις εθνικές εκλογές. Οι επιχειρήσεις έχουν απομοχλεύσει επιθετικά και οι ισολογισμοί τους είναι από τους πιο καθαρούς που έχουμε δει την Ινδία τα τελευταία 20 περίπου χρόνια, όπως αναφέρει έκθεση του τραπεζικού κολοσσού.

Προοπτική της Ινδίας 2024

Στην «Προοπτική της Ινδίας 2024», που κυκλοφόρησε σήμερα Πέμπτη, η Goldman Sachs είπε ότι οι επαναλαμβανόμενες κρίσεις από την πλευρά της προσφοράς είναι πιθανό να διατηρήσουν τον πληθωρισμό πάνω από το 5,1% το 2024

Η Goldman Sachs αναμένει ότι η ινδική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 6,3% το 2024, βασιζόμενη στη μακροοικονομική ανθεκτικότητα και στη χαμηλότερη ευπάθεια σε εξωτερικούς κραδασμούς σε σύγκριση με άλλες στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού.

Στην «Προοπτική της Ινδίας 2024» ο τραπεζικός κολοσσός ανέφερε ότι οι επαναλαμβανόμενοι κλυδωνισμοί από την πλευρά της προσφοράς είναι πιθανό να διατηρήσουν τον πληθωρισμό πάνω από το 5,1% το 2024 με τον δοκμικό πληθωρισμό να αντιμετωπίζει αντίσταση στο 4,5%.

Με αποθεματικά συναλλάγματος 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η Reserve Bank of India έχει άφθονο περιθώριο να παρέμβει στις αγορές συναλλάγματος για να διατηρήσει το νόμισμα σταθερό.

Σύμφωνα με την Goldman Sachs, η ρουπία αναμένεται να είναι στα 83-84 ανά δολάριο ΗΠΑ τους επόμενους 3-6 μήνες και να ανατιμηθεί σε 82 σε περίοδο 12 μηνών.

Ανάπτυξη

Ενόψει των γενικών εκλογών του επόμενου έτους, οι κρατικές δαπάνες φαίνεται να οδηγούν την ανάπτυξη, κυρίως λαϊκιστικά μέτρα όπως οι επιδοτήσεις και οι πληρωμές μεταβιβάσεων. Ο Σαντανού Σενγκούπτα, δήλωσε ότι μετά τις εκλογές, οι κρατικές δαπάνες είναι πιθανό να μειωθούν και η χαλάρωση να καλυφθεί από τον ιδιωτικό τομέα.

Η έκθεση δείχνει αυξημένες δαπάνες για προγράμματα αγροτικής απασχόλησης, υψηλότερες επιδοτήσεις για το οικιακό αέριο και επέκταση του προγράμματος επιδότησης τροφίμων, ενώ οι πολιτειακές κυβερνήσεις σε προεκλογική περίοδο έχουν επίσης προβεί σε ξεχωριστές δαπάνες για να δώσουν κίνητρα σε ψηφοφόρους.

Η οικονομική ανάπτυξη του επόμενου έτους θεωρείται συνάρτηση των ιδιωτικών καταναλωτικών δαπανών, η οποία φαίνεται να αυξάνεται κατά 6,5% και οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίων στο 6,2%.

Ο Σενγκούπτα πρόσθεσε ότι εάν οι ιδιωτικές δαπάνες δεν αυξηθούν όπως αναμένεται μετά τις εκλογές, θα πρέπει να επανεκτιμήσουν τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη.

Πληθωρισμός

Οι επαναλαμβανόμενες κρίσεις από την πλευρά της προσφοράς, ειδικά στα τρόφιμα και στο πετρέλαιο, είναι πιθανό να κρατήσουν τον μετρούμενο πληθωρισμό κάτω από το 5,1% το 2024, που είναι πάνω από την πρόβλεψη της RBI για 4,7%, σε σύγκριση με εκτιμώμενο 5,7% το 2023, ανέφερε η GS.

«Περιμένουμε από την κυβέρνηση να παρέμβει μέσω επιδοτήσεων ή άλλων μέτρων για να κρατήσει ένα καπάκι στις τιμές των τροφίμων σε μια εκλογική χρονιά», ανέφερε.

Με τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα, η RBI θα έχει περιορισμένο περιθώριο για νομισματική χαλάρωση και η GS είπε ότι ανέμενε η κεντρική τράπεζα να μειώσει μόνο 50 μονάδες βάσης στο 6% μέχρι τις αρχές του 2025.

Η έκθεση ανέφερε ότι το παγκόσμιο σενάριο «υψηλότερου για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα» πληθωρισμού και ο αυξημένος εγχώριος πληθωρισμός θα περιορίσουν την RBI να συνεχίσει με την επιθετική καθοδήγηση και τη στενή νομισματική ρευστότητα μέχρι να αισθανθεί σίγουρη για την επίτευξη του στόχου του 4%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή