Εκατομμύρια φιάλες κρασιού στο Χονγκ Κονγκ στέλνουν οι αυστραλοί οινοπαραγωγοί αναμένοντας ότι η Κίνα θα άρει σύντομα τους δασμούς στο αυστραλιανό κρασί, σε μια κίνηση που θα δώσει το «φιλί της ζωής» σε ένα εμπόριο αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

Όπως επισημαίνει το Reuters, η Αυστραλία συνήθιζε να στέλνει κρασί αξίας σχεδόν 800 εκατομμυρίων δολαρίων στην Κίνα κάθε χρόνο, μέχρι τον Νοέμβριο του 2020, όταν το Πεκίνο απάντησε στην έκκληση της Καμπέρα για έρευνα σχετικά με την προέλευση της Covid-19 με τον αποκλεισμό των εισαγωγών.

Αυστραλία: Βάζει τέρμα στη Χρυσή Βίζα

Οι σχέσεις των δύο χωρών

Ωστόσο, σήμερα η Κίνα έχει φτάσει σημείο να άρει τους εμπορικούς φραγμούς σε άλλα αγαθά καθώς οι σχέσεις των δύο χωρών βελτιώνονται, γεγονός που ωθεί τους Αυστραλούς αξιωματούχους και τη βιομηχανία να αναμένουν ότι η επανεξέταση των δασμών στο κρασί που ξεκίνησε το Πεκίνο πέρυσι, θα οδηγήσει στην άρση τους τον επόμενο μήνα.

Ειδικότερα, ανακοινώνοντας τον περασμένο Οκτώβριο τη συμφωνία με την Καμπέρα για την επίλυση της διαφοράς για τους δασμούς στο κρασί, το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας δήλωσε ότι είναι πρόθυμη η χώρα να «συναντήσει» την Αυστραλία στα μισά του δρόμου μέσω διαλόγου και διαβούλευσης και να προωθήσει από κοινού την υγιή ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων.

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας δήλωσε τον Δεκέμβριο ότι είναι βέβαιη ότι οι δασμοί θα αρθούν στις αρχές του 2024. Τον Νοέμβριο, ο πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζε ήταν ο πρώτος Αυστραλός ηγέτης που επισκέφθηκε την Κίνα μετά από επτά χρόνια, ελπίζοντας να βελτιώσει τις σχέσεις των δύο χωρών.

Ο ρόλος του Χονγκ Κονγκ

Το Χονγκ Κονγκ αποτελεί εμπορικό κόμβο και πιθανό ενδιάμεσο σταθμό για παραδόσεις στην ηπειρωτική Κίνα, που -το πιο σημαντικό;- δεν επέβαλε δασμούς στο αυστραλιανό κρασί.

Τα εμπορικά στοιχεία δείχνουν ότι οι Αυστραλοί οινοπαραγωγοί έστειλαν σχεδόν 2,5 εκατομμύρια λίτρα αξίας 65,5 εκατομμυρίων δολαρίων στο Χονγκ Κονγκ τον Δεκέμβριο, από περίπου 685.000 λίτρα τον μήνα τα τελευταία χρόνια και τα περισσότερα να έχουν σταλεί από τον Σεπτέμβριο του 2019.

Μεταξύ των εταιρειών που αποστέλλουν στο Χονγκ Κονγκ είναι και η DMG Fine Wine, της οποίας τα εμπορικά σήματα περιλαμβάνουν τα Handpicked και House of Arras.

Ο διευθύνων σύμβουλος William Dong δήλωσε ότι η DMG πωλεί συνήθως 1-2 εμπορευματοκιβώτια κρασιού το χρόνο στο Χονγκ Κονγκ, αλλά τώρα έχει 10 στην επικράτεια, καθένα από τα οποία περιέχει περίπου 12.000 φιάλες, με το «μεγαλύτερο μέρος τους να προορίζεται για την Κίνα», τόνισε χαρακτηριστικά. «Ελπίζουμε ότι η πόρτα θα ανοίξει – και θα παραμείνει αντοιχτή».

Μια αγορά σε συρρίκνωση

Οι αποστολές προς το Χονγκ Κονγκ είναι πολύ χαμηλότερες από τα περίπου 10 εκατομμύρια λίτρα κρασιού το μήνα που έστελνε η Αυστραλία στην Κίνα πριν από τους δασμούς.

Όπως αναφέρει το Reuters, ο αριθμός των αποστολέων ήταν επίσης μικρότερος, με τον βιομηχανικό οργανισμό Wine Australia να αναφέρει ότι υπήρχαν 531 εξαγωγείς στο Χονγκ Κονγκ τον Δεκέμβριο, 138 περισσότεροι από ό,τι ένα χρόνο νωρίτερα, αλλά λιγότεροι από τους 2.366 που εξήγαγαν στην ηπειρωτική Κίνα τον Δεκέμβριο του 2019.

Η… όρεξη της Κίνας για κρασί, όμως, έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια -ως μέρος μιας παγκόσμιας τάσης μείωσης της κατανάλωσης αλκοόλ που επιδεινώνεται και στην ασιατική χώρα από την αλλαγή των προτιμήσεων προς την μπίρα και τα οινοπνευματώδη ποτά- και ανταγωνιστές εξαγωγείς όπως η Γαλλία και η Χιλή, έχουν πάρει το μερίδιο της Αυστραλίας στην αγορά.

Και ακόμη μία σε κορεσμό

Η απώλεια πωλήσεων προς την Κίνα συνέβαλε φυσικά στην ύπαρξη υπερπροσφοράς στην Αυστραλία, όπου η ποσότητα κρασιού που βρίσκεται σε αποθήκες έχει αυξηθεί σε περισσότερα από δύο δισεκατομμύρια λίτρα.

Ωστόσο, οι Αυστραλοί οινοπαραγωγοί δήλωσαν αισιόδοξοι ότι μπορούν να γίνουν και πάλι ο μεγαλύτερος αποστολέας στην Κίνα μέσα σε λίγα χρόνια.

«Πολλοί Κινέζοι πελάτες βλέπουν θετικά το αυστραλιανό κρασί», τόνισε στο Reuters ο Richard Burch, ο οποίος δήλωσε ότι η εταιρεία του Burch Family Wines έχει στείλει περίπου 1.500 φιάλες στο Χονγκ Κονγκ για να χρησιμοποιηθούν ως δείγματα για τους διανομείς στην Κίνα, εάν αρθούν οι δασμοί.

Ενώ πωλείται λιγότερο κρασί, οι Κινέζοι καταναλωτές προσανατολίζονται σε πιο ακριβές φιάλες, διατηρώντας τα περιθώρια κέρδους για τους οινοπαραγωγούς.

Η μέση αξία του αυστραλιανού κρασιού που αποστέλλεται στην Κίνα αυξήθηκε από περίπου 4 δολάρια το λίτρο το 2016 σε 10 δολάρια στα τέλη του 2020, και οι φιάλες που στάλθηκαν στο Χονγκ Κονγκ τον Δεκέμβριο είχαν μέση αξία περίπου 26,50 δολάρια το λίτρο, σύμφωνα με τα στοιχεία των τελωνείων που χρησιμοποιήθηκαν μέσω του Trade Data Monitor.

Η αξία του κρασιού που αποστέλλεται στις δύο άλλες κύριες εξαγωγικές αγορές της Αυστραλίας, τη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, κυμαίνεται μεταξύ 1 και 3 δολαρίων το λίτρο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης οινοποιίας της Αυστραλίας, της Treasury Wine Estates, Tim Ford, εξήγησε στο Reuters πως η Κίνα αποτελεί «σημαντική ευκαιρία ανάπτυξης» για τα κρασιά Penfolds της Treasury με τις υψηλότερες τιμές. Ωστόσο, δεν έχει στείλει κρασί για την Κίνα στο Χονγκ Κονγκ και περιμένει τις εξελίξεις.

Την ίδια στιγμή και άλλοι μεγάλοι παραγωγοί κρασιού στην Αυστραλία, συμπεριλαμβανομένων των Casella Family Brands, Australian Vintage και Pernod Ricard, βρίσκονται επίσης σε αναμονή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή