«Σημαντικά χαμηλότερες επιδόσεις» σε σύγκριση με άλλες προηγμένες οικονομίες παρουσιάζει η Βρετανία μετά την έξοδό της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, διαπιστώνει σε νέα ανάλυσή της η Goldman Sachs, με την οποία επιχειρείται η αποτύπωση του οικονομικού κόστους του Brexit με αριθμούς.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας επισημαίνουν ότι η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου αναπτύχθηκε κατά 5% λιγότερο τα τελευταία οκτώ χρόνια σε έναντι άλλων συγκρίσιμων χωρών.

Το πραγματικό πλήγμα στη βρετανική οικονομία θα μπορούσε να είναι από 4% έως 8% του πραγματικού ΑΕΠ, ωστόσο, προσθέτουν, αναγνωρίζεται ότι με το Brexit και οι επιπτώσεις του συνέπεσαν και εξωγενείς απρόβλεπτοι παράγοντες, όπως η πανδημία και η ενεργειακή κρίση του 2022.

Βρετανία: Περισσότερο από το αναμενόμενο αυξήθηκαν οι μισθοί

Η Goldman Sachs απέδωσε το οικονομικό έλλειμμα σε τρεις βασικούς παράγοντες: περιορισμός του εμπορίου, ασθενέστερες επιχειρηματικές επενδύσεις και ελλείψεις εργατικού δυναμικού ως αποτέλεσμα της μικρότερης μετακίνησης εργαζομένων από την ΕΕ προς τη Βρετανία.

Εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε στο CNBC ότι η κυβέρνηση «εκμεταλλεύεται στο έπακρο τις ελευθερίες του Brexit για να αναπτύξει την οικονομία», συμπεριλαμβανομένης της κατάργησης του νόμου για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες της ΕΕ, ο οποίος είπε ότι θα μπορούσε να ξεκλειδώσει μια πιθανή επένδυση 100 δισεκατομμυρίων λιρών την επόμενη δεκαετία.

Μακροπρόθεσμο κόστος

Από το 2016, όταν το 52% των Βρετανών ψήφισε υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ, μέχρι σήμερα οι εμπορευματικές συναλλαγές υπολείπονται κατά 15% των άλλων προηγμένων οικονομιών, υπολογίζουν οι αναλυτές της Goldman Sachs, ενώ οι επιχειρηματικές επενδύσεις έχουν υποχωρήσει «σημαντικά» από τα προ δημοψηφίσματος επίπεδα.

Παράλληλα, η μετανάστευση από την ΕΕ έχει μειωθεί -μια βασική υπόσχεση της εκστρατείας Vote Leave- για να αντικατασταθεί από μια λιγότερο οικονομικά ενεργή ομάδα μεταναστών εκτός ΕΕ, κυρίως φοιτητές, διαπιστώνεται από την έρευνα.

Όλα αυτά τα δεδομένα συνδυαστικά, αποτυπώνουν ένα σημαντικό μακροπρόθεσμο κόστος που εκπορεύεται από τις επιπτώσεις του  Brexit.

Η τράπεζα σημείωσε, ακόμη, ότι οι διαπιστώσεις σε σχέση με τον περιορισμό των εμπορευματικών συναλλαγών ήταν αναμενόμενες, όχι όμως και για τις επενδύσεις, για τις οποίες η υποαπόδοση ήταν μεγαλύτερη από όσο αναμενόταν.

Καταλύτης η μετανάστευση εργατικού δυναμικού

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι οι αλλαγές όσον αφορά τη μετανάστευση εργατικού δυναμικού είχαν τις πιο σημαντικές κυκλικές επιπτώσεις στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου και δη στον πληθωρισμό.

«Η μετά το Brexit αλλαγή στις μεταναστευτικές ροές μείωσε την ελαστικότητα της προσφοράς εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, συμβάλλοντας στην μεταπανδημική άνοδο του πληθωρισμού και υποδεικνύοντας πιο κυκλικές πιέσεις στην αγορά εργασίας και στον πληθωρισμό στο μέλλον», αναφέρεται συγκεκριμένα.

Οι αριθμοί

Το πραγματικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου μόλις ανέβηκε πάνω από τα προ-Covid επίπεδα και επί του παρόντος βρίσκεται 4% πάνω από το επίπεδο που βρισκόταν στα μέσα του 2016, ανέφερε, έναντι 8% για την ευρωζώνη και 15% για τις ΗΠΑ.

Επιπλέον, η Βρετανία κατέγραψε υψηλότερο πληθωρισμό κατά την περίοδο, με τις τιμές καταναλωτή στο Ηνωμένο Βασίλειο να αυξάνονται κατά 31% από τα μέσα του 2016 σε σύγκριση με 27% στις ΗΠΑ και 24% στη ζώνη του ευρώ.

Ενώ η έκθεση σημείωσε ότι οι νέες εμπορικές συμφωνίες εκτός ΕΕ θα μπορούσαν ενδεχομένως να μετριάσουν το κόστος του Brexit, οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι το όφελος είναι πιθανό να είναι μικρό.

Η βρετανική κυβέρνηση εκτιμά ότι η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου της με την Αυστραλία θα ενισχύσει το ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου κατά 0,08% ετησίως, ενώ ο οικονομικός αντίκτυπος μιας νέας εμπορικής συμφωνίας με την Ελβετία είναι ασαφής, επισημαίνεται.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή