Νέα διοίκηση στις κερδοφόρες ρωσικές δραστηριότητές της τοποθέτησε η Mondelez αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με δύο εσωτερικά εταιρικά σημειώματα που αποκαλύπτει το Reuters.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο, μετά από μήνες μποϊκοτάζ και πιέσεων από μετόχους και ακτιβιστές να εγκαταλείψει τη Ρωσία, η εταιρεία που παράγει τα μπισκότα Oreo, σταμάτησε τις διαφημίσεις στη χώρα, αλλά δεν κατάφερε να φύγει εντελώς.

Σε ένα από τα εσωτερικά σημειώματα που είδε το Reuters, ο πρόεδρος της Ευρώπης Vince Gruber ενημέρωσε το προσωπικό ότι διόρισε νέο γενικό διευθυντή για να ηγηθεί της ρωσικής επιχείρησής του, την οποία περιέγραψε ως «αυτόνομο οργανισμό». Το ίδιο σημείωμα τονίζει ότι ο νέος γενικός διευθυντής, αναφέρεται σε ένα άλλο στέλεχος της εταιρείας, το οποίο με τη σειρά του αναφέρεται στον Gruber.

Σκανδιναβικό μποϊκοτάζ σε Oreo και Toblerone λόγω Ρωσίας – Ο ρόλος των κυρώσεων

Ειδικότερα, ο Gruber με σημείωμά του στις 31 Ιανουαρίου ανέφερε ότι η εταιρεία θα αναδιοργανώσει την ευρωπαϊκή περιοχή σε 14 «εμπορικές μονάδες» με ευθύνη για μικρότερες περιοχές και μεμονωμένες χώρες. Στις 13 Φεβρουαρίου, σε ξεχωριστό σημείωμα ενημέρωσε το προσωπικό ότι ο Alexey Blinov θα γίνει ο νέος γενικός διευθυντής της Ρωσίας. Ο Blinov είναι οικονομικός στέλεχος της Mondelez με έδρα τη Μόσχα, σύμφωνα με το LinkedIn.

Η συμφωνία αυτή ωστόσο, μπορεί να μην καθησυχάζει τους επικριτές της Mondelez. Η εταιρεία έχει τρία εργοστάσια στη Ρωσία και συνέχισε να πουλά τα προϊόντα της, συμπεριλαμβανομένης της σοκολάτας Milka, παρά τις πιέσεις των επενδυτών και τα μποϊκοτάζ που ζητούσαν να φύγει.

Ανεξάρτητη λειτουργία

Απαντώντας σε ερωτήσεις του Reuters, η Mondelez είπε την Παρασκευή ότι «από το τέλος του 2023 η επιχείρηση λειτουργεί πιο ανεξάρτητα», προσθέτοντας ότι τα «προϊόντα που πωλούνται στη Ρωσία παράγονται και διανέμονται πλέον τοπικά, χωρίς εισαγωγές τελικών προϊόντων από την Ευρώπη στη Ρωσία ή εξαγωγές από τη Ρωσία στην Ευρώπη».

Υπενθυμίζεται ότι η McDonald’s, η Starbucks και άλλα παγκόσμια brands μάρκες εγκατέλειψαν τη Ρωσία μετά την εισβολή της στη γειτονική Ουκρανία το 2022, διαγράφοντας περιουσιακά στοιχεία δισεκατομμυρίων. Αντίπαλοι της Mondelez συμπεριλαμβανομένης της Nestle συνέχισαν να δραστηριοποιούνται στη Ρωσία, καθώς τα τρόφιμα δεν εμπίπτουν σε διεθνείς κυρώσεις.

Η εταιρεία ανέφερε στην ετήσια έκθεσή της που κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτελεί κίνδυνο για τις δραστηριότητές της που θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια ζωών και σωματικές ζημιές και καταστροφή της περιουσίας της.

«Μπορεί επίσης να αντιμετωπίσουμε ερωτήσεις ή αρνητικό έλεγχο από τους ενδιαφερόμενους σχετικά με τις δραστηριότητές μας στη Ρωσία παρά τον ρόλο μας ως εταιρεία τροφίμων και τις δημόσιες δηλώσεις μας για την Ουκρανία και τη Ρωσία», ανέφερε η Mondelez στην ετήσια έκθεση.

Σε δήλωσή της πέρυσι, η Mondelez είχε τονίσει ότι η επιχείρησή της στη Ρωσία παρέχει «καθημερινά βασικά προϊόντα για τους απλούς ανθρώπους» και ότι η αναστολή των εργασιών «θα σήμαινε διακοπή της προσφοράς τροφίμων για πολλές οικογένειες που δεν ευθύνονται για τον πόλεμο».

Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Mondelez είπε ότι περιόριζε τις δραστηριότητές της στη Ρωσία και επικεντρωνόταν στις «βασικές προσφορές», αλλά εξακολουθεί να αντιμετωπίζει εσωτερική πίεση από τους υπαλλήλους να αποχωρήσουν.

Ένα εταιρικό μποϊκοτάζ της Mondelez ξέσπασε στις σκανδιναβικές χώρες πέρυσι, αφού μια ουκρανική υπηρεσία χαρακτήρισε την εταιρεία «διεθνή χορηγό πολέμου».

Στην ετήσια έκθεσή της που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα η εταιρεία είπε ότι οι δραστηριότητές της στη Ρωσία είναι πιο κερδοφόρες από ό,τι στο παρελθόν.

Πριν από τον πόλεμο, στελέχη της Mondelez στη Μόσχα διαχειρίζονταν επίσης τις δραστηριότητές της στην Ουκρανία, ανέφερε μια πηγή που γνωρίζει τη δομή. Και πρόσθεσε ότι οι επιχειρήσεις της στην Ουκρανία αφαιρέθηκαν από την εποπτεία της Μόσχας μετά την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Γαλλία: Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου
Διεθνή |

Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στο Παρίσι

Στόχος η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στις γαλλικές εταιρείες από τους νέους αυστηρούς κινεζικούς κανόνες εισαγωγής που απαιτούν την ανταλλαγή τύπων και τεχνογνωσίας παραγωγής