Εναλλακτικά σενάρια για την ταχύτερη μείωση της συμμετοχής του αναβαλλόμενου φόρου στα κεφάλαιά τους, εξετάζουν οι τράπεζες σε συνεργασία με την κυβέρνηση και σε συνεννόηση με τις ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές.

Σήμερα διαμορφώνεται σε επίπεδα υψηλότερα του 50% κατά μέσο όρο έναντι μόλις 10% στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο, λειτουργώντας ως βαρίδι για τους ελληνικούς ομίλους, καθώς επηρεάζεται δυσμενώς η ποιότητα της κεφαλαιακής τους βάσης.

JP Morgan: Τι ζητούν οι ξένοι από τις ελληνικές τράπεζες – Υπάρχουν ακόμη περιθώρια ανόδου

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η ενίσχυσή της με τον τρόπο αυτό ήταν μονόδρομος μετά το κούρεμα του δημόσιου χρέους το 2012, που εξανέμισε εν μία νυκτί τα κεφάλαιά τους.

Ως αντάλλαγμα, αποφασίστηκε ο συμψηφισμός αυτών των ζημιών να γίνει με μελλοντικά κέρδη. Έτσι, οι τράπεζες κερδίζουν από το φόρο που δεν καταβάλλουν στις κερδοφόρες χρήσεις.

Αυτή η απαίτηση έναντι του δημοσίου αποτυπώνεται με τη μορφή του αναβαλλόμενου φόρου στους δείκτες κεφαλαιακής τους επάρκειας.

Βαρίδι

Πρόκειται ωστόσο για την Αχίλλειο πτέρνα των τεσσάρων συστημικών ομίλων, την οποία λαμβάνουν υπόψιν τους τόσο οι οίκοι αξιολόγησης, όσο και οι επενδυτές κατά την ανάλυση των οικονομικών τους μεγεθών.

Τον προβληματισμό του για το θέμα έχει εκφράσει επανειλημμένα και  ο SSM. Μπορεί στην αγορά να έχει προεξοφληθεί το πράσινο φως της Φρανκφούρτης για την επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους από εφέτος, ωστόσο η πλήρης απελευθέρωση της μερισματικής πολιτικής περνά και μέσα από τον περιορισμό της αναβαλλόμενης φορολογίας.

Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι στην παρουσίαση του επιχειρησιακού πλάνου της Τράπεζας Πειραιώς την περασμένη Τετάρτη, η διοίκηση του ομίλου έκανε ξεχωριστή παρουσίαση της σχετικής στοχοθεσίας.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι από το 76%, ως ποσοστό των κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων πέρυσι, θα υποχωρήσει σταδιακά στο 65% εφέτος, στο 55% το 2025 και στο 45% το 2026.

Ανάλογες εκτιμήσεις εκτιμάται ότι θα διατυπώσουν οι διοικήσεις και των υπόλοιπων συστημικών τραπεζών που θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματά τους τις επόμενες εβδομάδες.

Η εναλλακτική

Η μείωση του ποσοστού του αναβαλλόμενου φόρου στα κεφάλαια των τραπεζών, μπορεί να επιτευχθεί με οργανικό τρόπο, μέσω της κερδοφορίας τους.

Ωστόσο, θα απαιτηθούν αρκετά χρόνια, χωρίς μία πιο ευθεία παρέμβαση, για τη σύγκληση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται η αντικατάστασή του, κατά ένα μέρος, με ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.

Σε αυτήν την περίπτωση τα οφέλη θα είναι πολλαπλά για τις τράπεζες:

– Πρώτον, θα ενισχυθεί η ποιότητα των κεφαλαίων τους

– Δεύτερον, θα κερδίζουν τόκους από τους ομολογιακούς τίτλους

Τραπεζικές πηγές σημειώνουν ότι πρόκειται αναμφίβολα για μία δύσκολη άσκηση, που προϋποθέτει πέραν της αποδοχής μίας τέτοιας πρότασης από την κυβέρνηση και την έγκρισή της από την Ευρώπη.

Καμπανάκι ΤτΕ

Στη χαμηλή ποιότητα των εποπτικών ιδίων κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών αναφέρθηκε και η Τράπεζα της Ελλάδος, σε έκθεσή της στα τέλη του 2023.

Σύμφωνα με την ανάλυση της κεντρικής τράπεζας, στο τέλος του α΄ εξαμήνου του 2023 οι οριστικές και εκκαθαρισμένες αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις (Deferred Tax Credits – DTCs) ανέρχονταν σε 13,4 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 51% των συνολικών εποπτικών ιδίων κεφαλαίων (από 52% στο τέλος του 2022) των εγχώριων ομίλων.

Επιπλέον, στα εποπτικά ίδια κεφάλαιά τους περιλαμβάνονται αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις (Deferred Tax Assets – DTAs) ύψους 2,4 δισ. ευρώ, που αποτελούν περίπου το 9%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις