Ολοένα και μεγαλύτερη πρόσβαση έχουν τα ρωσικά στρατεύματα στο Starlink, το ιδιωτικό δορυφορικό δίκτυο Διαδικτύου του Ίλον Μασκ, στο  οποίο ο στρατός της Ουκρανίας βασίζεται σε μεγάλο βαθμό για επικοινωνίες στο πεδίο της μάχης.

Όπως γράφουν ρωσικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα στοιχεία της Ρωσικής Υπηρεσίας RFE/RL «ο ρωσικός στρατός μπορεί πράγματι να χρησιμοποιήσει το σύστημα δορυφορικής επικοινωνίας Starlink στο μέτωπο λόγω της έλλειψης ελέγχου εκ μέρους της SpaceX των προσωπικών δεδομένων των πελατών κατά την εγγραφή και της τεχνικής αδυναμίας περιορισμού της πρόσβασης στο Διαδίκτυο μόνο σε ένα από τα αντιμαχόμενα μέρη».

Starlink: Αρνείται ο Μασκ ότι δίνει ίντερνετ στους Ρώσους της Ουκρανίας

Αυτό αποκάλυψε αρχικά το Radio Liberty μετά από συνομιλία με στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας και ειδικούς και πωλητές του “Starlinks for SVO”. Και επί της ουσίας επιβεβαιώνουν προηγούμενες δηλώσεις ουκρανών στρατιωτικών αξιωματούχων, υπογραμμίζοντας ότι έτσι απειλείται η ικανότητα του Κιέβου να διασφαλίζει τις επικοινωνίες της διοίκησης.

Η είδηση αυτή έρχεται την ώρα που οι ουκρανικές δυνάμεις παλεύουν με τις ελλείψεις σε όπλα και πυρομαχικά και τη συνολική εξάντληση, και με τις ρωσικές δυνάμεις να πιέζουν με επιθέσεις σε διάφορες τοποθεσίες κατά μήκος της γραμμής του μετώπου μήκους 1.200 χιλιομέτρων.

Το Starlink στην Ουκρανία

Η Ουκρανία έχει βασιστεί σε μεγάλο βαθμό στο Starlink, ένα δίκτυο δορυφόρων χαμηλής τροχιάς που παρέχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο υψηλής ταχύτητας. Το δίκτυο ανήκει στη SpaceX, την ιδιωτική διαστημική εταιρεία που με τη σειρά της ανήκει στον Μασκ, τον Αμερικανό δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία.

Χρησιμοποιούνται στην πρώτη γραμμή κυρίως για σταθερές επικοινωνίες μεταξύ μονάδων, ιατρών και διοικητών. Τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν επίσης πειραματιστεί με την εγκατάσταση κεραιών Starlink σε μεγάλα επιθετικά drones, τα οποία είναι απαραίτητο εργαλείο για τα ουκρανικά στρατεύματα, αλλά συχνά παρεμποδίζονται από ρωσικά συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου.

Ωστόσο, ένας αυξανόμενος αριθμός ουκρανικών στρατιωτικών πηγών και πολιτικών ακτιβιστών έχουν επισημάνει στοιχεία ότι τα ρωσικά στρατεύματα χρησιμοποιούν το δίκτυο, είτε για τις δικές τους επικοινωνίες είτε για πιθανή παρακολούθηση των επικοινωνιών της Ουκρανίας.

Στις 11 Φεβρουαρίου, η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Ουκρανίας, γνωστή ως HUR, δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις όχι μόνο χρησιμοποιούν τα τερματικά Starlink αλλά το κάνουν και με «συστημικό» τρόπο. Το HUR δημοσίευσε επίσης ένα ηχητικό απόσπασμα από αυτό που είπε ότι ήταν μια συνομιλία μεταξύ δύο Ρώσων στρατιωτών που συζητούσαν πώς να εγκαταστήσουν τους τερματικούς σταθμούς.

Μονάδες όπως η 83η Ταξιαρχία Αεροπορικής Εφόδου της Ρωσίας, η οποία μάχεται στην μερικώς κατεχόμενη ανατολική περιοχή του Ντόνετσκ, φέρεται να χρησιμοποιούν το σύστημα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της HUR, Αντρίι Γιουσόφ .

Αγοράζοντας τερματικά

Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας, εν τω μεταξύ, δήλωσε στις 13 Φεβρουαρίου ότι η Ρωσία εξαγοράζει τερματικά Starlink από αραβικές χώρες που δεν κατονομάζονται.

Η Starlink είπε ότι δεν συνεργάζεται με τη ρωσική κυβέρνηση ή τον στρατό της και ο ίδιος ο Μασκ δημοσίευσε μια δήλωση στην εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης X, πρώην Twitter, ως απάντηση στους ισχυρισμούς της Ουκρανίας.

«Μια σειρά από ψευδείς ειδήσεις υποστηρίζουν ότι η SpaceX πουλά τερματικά Starlink στη Ρωσία. Αυτό είναι κατηγορηματικά ψευδές. Από όσο γνωρίζουμε, κανένα Starlinks δεν έχει πουληθεί άμεσα ή έμμεσα στη Ρωσία», έγραψε ο Μασκ στις 11 Φεβρουαρίου.

Τα ρωσικά στρατεύματα μπορεί να έχουν αποκτήσει τερματικά Starlink από μία από τις δυνητικά δεκάδες εταιρείες στη Ρωσία που ισχυρίζονται ότι τα πωλούν μαζί με προϊόντα οικιακής χρήσης, διαπίστωσε η RFE/RL.

Διαφημίσεις

Μάλιστα, όπως γράφει το Oilprice.com ένας ρωσικός ιστότοπος, ονόματι Topmachines.ru, διαφήμιζε ένα σετ Starlink για 220.000 ρούβλια (περίπου 2.200 $) και μηνιαία συνδρομή 100 $.

Το Starlink φαίνεται να έχει χαλαρή επίβλεψη σχετικά με τον τύπο των προσωπικών δεδομένων που χρησιμοποιούν οι νέοι πελάτες Starlink όταν εγγράφονται για πρώτη φορά. Ενδεικτικό είναι ότι ένας μεταπωλητής με έδρα τη Μόσχα είπε στη RFE/RL ότι εγγράφηκαν νέοι λογαριασμοί με τυχαία ευρωπαϊκά ονόματα και επώνυμα και ότι δεν χρειάζεται να εισάγει κανείς έγκυρο ευρωπαϊκό διαβατήριο. Το μόνο σημαντικό πράγμα, είπε ο πωλητής, είναι να έχετε μια έγκυρη τραπεζική κάρτα που χρησιμοποιεί ένα από τα κύρια διεθνή συστήματα πληρωμών.

Ένας άλλος πωλητής είπε στη RFE/RL ότι τα τερματικά που πούλησε τα έφερε από την Ευρώπη, αν και αρνήθηκε να διευκρινίσει ποια χώρα. Ο πωλητής είπε ότι ένα τερματικό κοστίζει 250.000 ρούβλια (περίπου 2.400 $) και η μηνιαία χρέωση ήταν 14.000 ρούβλια.

Το IStories, ένα ανεξάρτητο ρωσικό ειδησεογραφικό μέσο, ​​εντόπισε επίσης τουλάχιστον τρεις πωλητές στη Μόσχα που ισχυρίζονται ότι πωλούν τερματικά Starlink.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
NASA: Έλαβε για πρώτη φορά μήνυμα με λέιζερ από το βαθύ Διάστημα
Τεχνολογία |

NASA: Έλαβε για πρώτη φορά μήνυμα με λέιζερ από το βαθύ Διάστημα

Έφτασε με ακραία ταχύτητα από απόσταση 1,5 φοράς μεταξύ Γης και Ήλιου – Η αποστολή στέφθηκε από επιτυχία, αποδεικνύοντας την αξιοπιστία του νέου συστήματος επικοινωνίας με λέιζερ αντί για ραδιοκύματα