Στις αρχές του περασμένου έτους, ο Diego Della Valle, ένας από τους γίγαντες των ιταλικών επιχειρήσεων, είχε ένα σημαντικό θέμα να συζητήσει με την οικογένειά του στο κτήμα του του 17ου αιώνα: το όραμά τους για το μέλλον της Tod’s, του κατασκευαστή πολυτελών παπουτσιών και τσαντών που ίδρυσε ο παππούς του πριν από περισσότερο από έναν αιώνα, σύμφωνα με τους FT.

«Εφόρμηση» χλιδής στο κέντρο της Αθήνας

Aυτός και ο μικρότερος αδελφός του Andrea ήθελαν να μιλήσουν στα παιδιά τους στη βίλα στην λοφώδη περιοχή Marche της Ιταλίας για τη δέσμευσή τους στη διαχείριση της επιχείρησης που φημίζεται για τις δερμάτινες τσάντες και τα καστόρινα loafers της.

Κατά τη διάρκεια αρκετών κυριακάτικων γευμάτων καθησυχάστηκαν από τις απαντήσεις του μεγαλύτερου γιου του Ντιέγκο, Filippo, 26 ετών, ο οποίος εργάζεται στο τμήμα μάρκετινγκ της Tod, και του γιου της Andrea, Leonardo, 24 ετών, ο οποίος εργάζεται στη Schiaparelli, μία από τις άλλες μάρκες της. Τελικά αποφάσισαν επίσης ότι χρειάζονταν έναν συνεργάτη για να βοηθήσουν στην αναζωογόνηση της απόδοσης της ομάδας, σύμφωνα με έναν εκ των έσω.

Αυτός ο εταίρος έχει πλέον φτάσει με τη μορφή της εταιρείας ιδιωτικών κεφαλαίων L Catterton που υποστηρίζεται από την LVMH και μια συμφωνία που θα ρίξει την αυλαία στις περισσότερες από δύο δεκαετίες της Tod ως δημόσιας εταιρείας στο χρηματιστήριο του Μιλάνου.

Σύμφωνα με την πρόταση, που ανακοινώθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο, η οικογένεια Della Valle θα διατηρήσει την πλειοψηφία της, αλλά θα μειώσει το μερίδιό της από 64% σε 54%, ενώ η L Catterton θα αποκτήσει μερίδιο 36% στην Tod’s και η LVMH θα διατηρήσει το 10%. Η συμφωνία αποτιμά την Tod’s σε περίπου 2 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του χρέους.

Ευθύς και ντόμπρος χαρακτήρας

Στην καρδιά της βρίσκεται ο Diego Della Valle, μία από τις πιο επιδεικτικές και ειλικρινείς προσωπικότητες στις ιταλικές επιχειρήσεις και διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της οικογενειακής επιχείρησης από το 2000.

Πρώην επενδυτής στην NTV, τον ιδιωτικό σιδηροδρομικό φορέα της Ιταλίας, άλλες προηγούμενες επενδύσεις καλύπτουν τις βιομηχανίες αθλητισμού, τραπεζών, μέσων ενημέρωσης και σχεδιασμού.

Γνωστός για τον ευθύ τρόπο του, είναι περήφανος που είναι Ιταλός και δεν έχει αποφύγει να επικρίνει ανοιχτά άλλες ιταλικές οικογενειακές επιχειρήσεις για τη μεταφορά της έδρας τους στο εξωτερικό και την περικοπή τοπικών θέσεων εργασίας. Η έδρα της Tod παραμένει στη μικρή πόλη Casette D’Ete και ήταν ο πρώτος ιταλικός όμιλος πολυτελείας που εισήχθη στο χρηματιστήριο στην πατρίδα του, με την Gucci να έχει επιλέξει τη Νέα Υόρκη για την IPO της.

Ο Della Valle είναι πεπεισμένος, ωστόσο, ότι η L Catterton με έδρα το Κονέκτικατ θα ενισχύσει τις προοπτικές της Tod και θα της επιτρέψει να επικεντρωθεί σε επενδύσεις στο μάρκετινγκ και την Ε & Α, δήλωσε στους Financial Times.

Νέες προοπτικές για τον όμιλο

“Αυτή η συμφωνία θα βοηθήσει τον όμιλο να αναπτυχθεί μέσω επενδύσεων και να αντιμετωπίσει νέες προκλήσεις”, δήλωσε ο Della Valle σε δήλωση μετά την ανακοίνωση των σχεδίων διαγραφής. «Νομίζω ότι αυτή είναι η καλύτερη επιλογή στρατηγικά».

Αν και οι πωλήσεις της Tod’s, της οποίας τα εμπορικά σήματα περιλαμβάνουν την ετικέτα υποδημάτων Roger Vivier και τις ετικέτες ρούχων και αξεσουάρ Schiaparelli, Fay και Hogan, αυξήθηκαν κατά 11,9% πέρυσι στα 1,13 δισ. ευρώ, η τιμή της μετοχής της παρέμεινε πεισματικά χαμηλή. Με περίπου 43 ευρώ ανά μετοχή, η μετοχή είναι περίπου 9% κάτω από την τιμή της IPO το 2000.

Οι αναλυτές υποστήριξαν ότι οι βελτιώσεις στην προσφορά προϊόντων και τα κέρδη της Tod δεν αντικατοπτρίζονται στην τιμή της μετοχής και ότι είναι περίπλοκο για τους μικρούς ομίλους πολυτελείας να εκτελέσουν ανατροπές ως εισηγμένες εταιρείες.

Η L Catterton – που ιδρύθηκε το 1989 αλλά ξεκίνησε με τη σημερινή της μορφή το 2016 μέσω μιας συνεργασίας μεταξύ μιας εταιρείας ιδιωτικών μετοχών, του γαλλικού ομίλου πολυτελείας LVMH, και του οικογενειακού επενδυτικού οχήματος του ιδρυτή Bernard Arnault – έχει εμπειρία αναδιάρθρωσης και ειδικεύεται σε καταναλωτικές μάρκες.

Οι οιωνοί είναι καλοί

Ο όμιλος έχει ρεκόρ κερδοφόρων εξόδων – όπως η εισαγωγή της γερμανικής εταιρείας κατασκευής σανδαλιών Birkenstock για το 2023 ύψους 8,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων – και η Tod’s έχει καλές δυνατότητες να μετατραπεί σε άλλη μια ιστορία επιτυχίας, λένε οι αναλυτές.

Σε αντίθεση με το 2022, όταν η οικογένεια Della Valle επιχείρησε διαγραφή προσφέροντας στους μετόχους μειοψηφίας 40 ευρώ ανά μετοχή, αλλά απέτυχε να φτάσει το απαιτούμενο όριο του 90%, η τρέχουσα προσπάθεια αναμένεται να περάσει, σύμφωνα με τους FT.

Εάν τα μέρη που εμπλέκονται στη συμφωνία δεν μπορούν να φτάσουν το όριο ιδιοκτησίας 90% που απαιτείται για τη διαγραφή της εταιρείας, η L Catterton δήλωσε ότι θα συγχωνεύσει τον όμιλο στο όχημα που χρησιμοποίησε για να ξεκινήσει την προσφορά, η οποία δεν απαιτεί όριο ιδιοκτησίας, αλλά πρέπει να τεθεί σε ψηφοφορία των μετόχων.

Αυτό πιθανότατα θα περνούσε, καθώς το συνδυασμένο μερίδιο 64% της Della Valles και της LVMH θα ήταν αρκετό για να ικανοποιήσει την απαίτηση της ιταλικής νομοθεσίας να εκπροσωπείται τουλάχιστον το 50% του μετοχικού κεφαλαίου σε μια τέτοια ψηφοφορία και να λάβει τουλάχιστον τα δύο τρίτα της υποστήριξης αυτού.

Ο αναλυτής της Bernstein, Luca Solca, δήλωσε ότι προς το παρόν η συνεργασία με την L Catterton θα «επιτρέψει [στην Tod’s] να αποκομίσει πολλά από τα οφέλη που θα μπορούσε να προσφέρει η συμμετοχή σε έναν όμιλο ετερογενών δραστηριοτήτων όπως η LVMH, αλλά χωρίς να εγκαταλείψει την ευκαιρία να δημιουργήσει αξία ανεξάρτητα».

Ο Della Valle πρόσθεσε: «Οι νέοι εταίροι μας θα μας ωφελήσουν . . . ελαφρύνει τις ευθύνες μου απέναντι στην οικογένειά μου, τους εργαζόμενους, ολόκληρη την ομάδα μας που είναι πράγματι μια ιταλική ομάδα».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή