Η Italgas

Τον Σεπτέμβριο του 2022 ο ιταλικός κολοσσός στα δίκτυα διανομής φυσικού αερίου Italgas υπέγραφε με τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ τη σύμβαση αγοραπωλησίας του ομίλου ΔΕΠΑ Υποδομών.

Είχε προηγηθεί πριν ένα χρόνο τον ίδιο μήνα η ανακήρυξη του ως προτιμητέου επενδυτή στον διαγωνισμό πώλησης καταθέτοντας βελτιωμένη προσφορά η οποία συνολικά ανήλθε στα 733 εκατ. ευρώ.

Η αγοραπωλησία αυτή έμελε να συνεχιστεί με αρκετές διαμάχες. Και οι Ιταλοί, γενικά στην επιχειρηματική αρένα, είναι σύμφωνα με όσους παρακολουθούν τις αγορές, σκληρά καρύδια…

Οι διαμάχες των Ιταλών…

Δεν είναι τυχαίο ότι επιχείρησαν να μπλοκάρουν τη μεταβίβαση όταν η ΡΑΑΕΥ επιχείρησε να βάλει όρους και προϋποθέσεις ως αρμόδια ρυθμιστική αρχή για τις υποδομές και την αγορά ενέργειας προκειμένου οι Ιταλοί ούτε να μεταβιβάσουν μετά από κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα τη ΔΕΠΑ Υποδομών αλλά ούτε και να μειώσουν τον αριθμό των εργαζομένων.

…με το ΤΑΙΠΕΔ…

Άλλη μία πιο σοβαρή διαμάχη ήταν και αυτή ανάμεσα στο ΤΑΙΠΕΔ και την Italgas όταν η τελευταία υποστήριξε πως δεν βρήκε την εικόνα που της παρουσιάστηκε πριν την πώληση του ομίλου. Διεκδικούσε μάλιστα 160 εκατ. ευρώ. Τελικά οι δύο πλευρές προσέφυγαν στη Διαιτησία οπότε και το ποσό κατέβηκε αισθητά πολύ χαμηλά. Στα 20 εκατ. ευρώ. Τα πλήρωσε το ελληνικό δημόσιο.

…με το ελληνικό management…

Με την ίδια ορμή εισέβαλαν και όταν ανέλαβαν το management του ομίλου και των θυγατρικών του Εταιριών Διανομής Αερίου ξηλώνοντας… τις μέχρι τότε διοικήσεις χωρίς να κρατήσουν ούτε έναν Έλληνα στο τιμόνι των εταιρειών.

… και με τη ΡΑΑΕΥ

Διαμάχη υπήρξε και πάλι πριν από λίγους μήνες με τη ΡΑΑΕΥ όταν η ιταλική διοίκηση διεκδίκησε WACC απόδοση επί της ρυθμιζόμενης περιουσιακής βάσης κοντά στο 10%. Ο ρυθμιστής την κατέβασε λίγο πάνω από το 8%.

Ο κ. Paolo Gallo

Τα γεγονότα αυτά τα θύμισαν στη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου του CEO του ιταλικού ομίλου έλληνες δημοσιογράφοι. Ο κ. Paolo Gallo, να σημειώσω ότι επισκέφθηκε χθες την Αθήνα, συνοδευόμενος και από ιταλούς δημοσιογράφους στο πλαίσιο του rebranding της ΔΕΠΑ Υποδομών.

Και σα να μη συνέβαινε τίποτα, επικαλέστηκε κιόλας και αδυναμία μνήμης είπε και ιδίως με τη διαμάχη με το ΤΑΙΠΕΔ: «Είναι παλιό αυτό το γεγονός. Και διευθετήθηκε. Δεν θυμάμαι καν ποιες ήταν οι διαφορές μας…» είπε απαντώντας σε ερωτήσεις.

Και το ωραιότερο το φύλαγε για μετά. Αναγγέλλοντας την ενοποίηση των τιμολογίων διανομής αερίου σε όλες τις περιοχές της χώρας επικαλούμενος «λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης. Αυτό κάναμε και στη Σαρδηνία και τη Νότια Ιταλία…», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης

Γιατί σας τα γράφω όλα αυτά; Όχι για να επικρίνω τη στάση της ιταλικής διοίκησης. Έτσι κι αλλιώς το υψηλότερο τίμημα έδωσαν στον διαγωνισμό με αποτέλεσμα να καταφέρουν να εξαγοράσουν όλη τη ΔΕΠΑ Υποδομών.  Έτσι κι αλλιώς βρήκε χώρο και πυροδότησε τις διαμάχες και πήρε πράγματα από αυτά που διεκδικούσε.

Έμαθα λοιπόν, για να επανέλθω στο λόγο για τον οποίο σας γράφω τα παραπάνω γεγονότα, πως στην χθεσινή εκδήλωση για το rebranding είχε προσκληθεί και ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ευγενικά, απ’ ότι έμαθα αρνήθηκε την πρόσκληση επικαλούμενος διάφορες άλλες κυβερνητικές του υποχρεώσεις.

Λένε ότι οι συμπεριφορές των Ιταλών ενόχλησαν το Μέγαρο Μαξίμου. Οπότε για αυτό το λόγο ο πρωθυπουργός δεν παρέστη κι αντ’ αυτού παραβρέθηκαν οι αρμόδιοι υπουργοί Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκρέκας και Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θόδωρος Σκυλακάκης.

Νομίζω, πώς λίγο αργά ο πρωθυπουργός θυμήθηκε να δείξει την ενόχληση του…  Αν βέβαια, ισχύει η πληροφορία ότι δεν παρέστη στην εκδήλωση για αυτό το λόγο.

—-

Επιμέλεια!

Για να μπορεί ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης να δώσει αυτές τις παροχές στους αγρότες – «ψίχουλα» τις χαρακτήρισαν οι ίδιοι, αλλά εν πάση περιπτώσεις… – κάποιος και με κάποιους τρόπους πρέπει να μαζεύει τα λεφτά. Οπως είναι φυσικό αυτή την «δουλειά» την … επιμελείται ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκη!

Από τα POS

Θυμάστε που τις εισπράξεις από τον «κεφαλικό φόρο» στους ελεύθερους επαγγελματίες είχε πει ο κ. Χατζηδάκης ότι θα τους διαθέσεις για την ενίσχυση του συστήματος της υγείας – που πηγαίνει από το καλό στο καλύτερο! Ε, τώρα η … εμβληματική μεταρρύθμιση των POS – της διασύνδεσης τους με τις ταμειακές μηχανές, έχω την υποψία πως ότι μαζέψει μάλλον προς τους αγρότες θα κατευθυνθεί – τουλάχιστον ένα σημαντικό μέρος τους. Και λάβετε υπόψη σας και την δήλωση του κ. Χατζηδάκη προ ημερών πως τα 83 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης να παράσχει στους αγρότες – μήπως κι ανοίξουν οι δρόμοι δηλαδή… – είναι εκτός προϋπολογισμού. Δηλαδή αυτά τα λεφτά δεν έχουν προυπολογιστεί, άρα από κάπου πρέπει να βρεθούν….

Φοροδιαφυγή

Κι επειδή το έργο της διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές μηχανές, έχει αναχθεί σε «έργο – ορόσημο» για την απρόσκοπτη χρηματοδότηση μας της χώρας από το Ταμείο Ανάκαμψης, ο κ. Χατζηδάκης το θέμα το έχει πάρει πάνω του. Και για έναν επιπλέον λόγο. Διότι υπολογίζει ότι από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής όλο και κάτι θα έχει … λαμβάνειν και το υπουργείο Οικονομικών. Είναι εξίσου βασικός λόγος!

Μέχρι τους «λαικατζήδες»

Ετσι χθες είχε μία ακόμη συνάντηση με φορείς που εκτείνονται σε όλο το «μήκος και πλάτος» της αγοράς. Από τους εκπροσώπους των πολυκαταστημάτων και των αλυσίδων καταστημάτων εκτός των τροφίμων μέχρι τους εκπροσώπους των λαϊκών αγορών. Και μεταξύ μας δεν τον ενδιαφέρουν οι επώνυμες αλυσίδες – μάλλον καθόλου! Τυπική ήταν η παρουσία τους – όσο τον ενδιαφέρουν οι «λαικατζήδες»….

Και πρόστιμα

Ωστόσο το deadline είναι η 29η Φεβρουαρίου για την διασύνδεση. Από την επόμενη ημέρα η ΑΑΔΕ θα ρίχνει πρόστιμα και θάναι και τσουχτερά….

 H Protergia

Δεν πρόλαβε καλά, καλά να στεγνώσει το μελάνι της υπουργικής απόφασης για την καθιέρωση των μπλε τιμολογίων ρεύματος με σταθερή χρέωση για διάστημα κάτω των 12 μηνών και βρέθηκε ο πρώτος πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας που έσπευσε να αξιοποιήσει τις διατάξεις.

Αν κάποιος ψάξει καλά τις ιστοσελίδες των προμηθευτών θα βρει την Protergia της Mytilineos να ανοίγει τον ανταγωνισμό σε αυτό το πεδίο.

Ανακοίνωσε λοιπόν και διαθέτει μπλε ή σταθερο τιμολόγιο ρεύματος για έξι μήνες με τιμή λίγο κάτω από τα 0,10 ευρώ/kWh. Για την ακρίβεια είναι στα 0,0975 ευρώ/kWh.

Μαθαίνω ό,τι κι άλλοι παίκτες της προμήθειας ετοιμάζονται να βγουν με τέτοια προϊόντα.

Τελικά το χρώμα στα τιμολόγια φώτισε τον ανταγωνισμό…

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories