Τα ρέστα

Ολες τις ελπίδες του για τον περιορισμό του πληθωρισμού, το Μέγαρο Μαξίμου, τις έχει εναποθέσει στο τελευταίο πακέτο μέτρων του υπουργείου Ανάπτυξης. Κι ελπίζει πως από την 1η Μαρτίου θα «ξημερώσει» … μία καινούργια μέρα! Το ίδιο βέβαια ελπίζει και ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκρέκας. Ο οποίος επίσης «παίζει τα ρέστα του». Σε λιγότερο από τέσσερις μήνες είναι ευρωεκλογές και η ακρίβεια είναι μία βασική … «συνιστώσα» της προεκλογικής περιόδου!

Επανέρχεται

Μετά από την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα «μη κρατικά» πανεπιστήμια, του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και – πιθανόν – την εκτόνωση των αγροτικών κινητοποιήσεων, η ακρίβεια επανέρχεται και πάλι στην κορυφή της ατζέντας με τα προβλήματα που απασχολούν τον μέσο πολίτη. Όχι πως έφυγε ποτέ. Απλώς αποσύρθηκε προς … στιγμήν από την επικαιρότητα….

Διάθεση

Μου έλεγαν, λοιπόν, πως οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ έχουν ήδη καλέσει τους προμηθευτές τους προς συζήτηση, αφού προηγουμένως μειώσουν τους τιμοκαταλόγους τους κατά το 30% των παροχών τους. Προκειμένου βεβαίως να διευθετήσουν ένα … απλό πραγματάκι: να μην περιοριστεί το μικτό κέρδος των αλυσίδων! Μπορεί να φαίνεται με … «τετραγωνισμό του κύκλου» αλλά είναι απλούστερο αυτού! Όταν υπάρχει διάθεση όλα τα προβλήματα λύνονται….

Χαμένα

Εκτός όμως από αυτούς του έξη κλάδους που θα μειώσουν κατά 30% τις παροχές τους, υπάρχει και το θέμα όλων των υπολοίπων, που δεν θα μπορούν να κάνουν προσφορές για τρεις μήνες αν κάνουν ανατιμήσεις. Απ΄ ότι έλεγαν οι προμηθευτές τα έχουν κάπως χαμένα. Βέβαια η κάθε επιχείρηση θα διαχειριστεί την εμπορική της πολιτική με τον δικό της τρόπο και με βάση τις δικές της δυνατότητες.

Σταθερότητα

Αυτό όμως που στο τέλος θα δει ο καταναλωτής είναι σαφώς λιγότερες προσφορές και χαμηλότερου ποσοστού. Βέβαια επιδίωξη του υπουργείου Ανάπτυξης είναι να υπάρχουν μόνιμες μειώσεις στις τιμές των καταναλωτικών προιόντων, όπου όμως αυτό δεν είναι δυνατό να υπάρξει σταθερότητα και να περιοριστεί εξαιρετικά ο αριθμός των ανατιμήσεων.

Χρόνο

Μ΄ αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση θα μπορεί να πανηγυρίσει ότι έριξε τον τιμάριθμο – δηλαδή τον ρυθμό ανόδου των τιμών – ήδη η αποκλιμάκωση ξεκίνησε από τον περασμένο Οκτώβριο. Θα έχει κάνει δηλαδή ένα βήμα. Αυτό! Διότι η ακρίβεια – που είναι οι υψηλές τιμές των προϊόντων σε συνάρτηση με τα εισοδήματα – θα παραμείνει μάλλον αλώβητη. Αλλά το Μέγαρο Μαξίμου θα έχει αγοράσει χρόνο – θα έχει αυξήσει και τον κατώτατο μισθό – και προεκλογικά θα μπορέσει να πει στους πολίτες ότι «κάτι έκανε»! Τώρα αν αυτό το «κάτι» το … εκτιμήσουν οι καταναλωτές. Είναι ένα άλλο ζήτημα. Θα φανεί στο βράδυ της 9ης Ιουνίου 2024….

—-

Το υψηλό ανεκτέλεστο

Ειπώθηκαν αρκετά τις τελευταίες εβδομάδες για το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των έργων που έχουν οι κατασκευαστικές.

Και ακούστηκαν διάφορες θεωρίες από αρκετά στελέχη του κλάδου αν είναι καλό να είναι υψηλό αν πρέπει να είναι χαμηλό κλπ.

Ο κ. Γιώργος Περιστέρης

Χθες στη διάρκεια της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ρωτήθηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος κ. Γιώργος Περιστέρης.

Και πιο συγκεκριμένα κλήθηκε να απαντήσει για την πορεία υλοποίησης των έργων καθώς και αν δημιουργεί ανησυχία στη διοίκηση του ομίλου το υψηλό ανεκτέλεστο της ΤΕΡΝΑ. Ο κ. Περιστέρης απάντησε: «Το κακό με εμάς είναι πως μειώνουμε συνεχώς το ανεκτέλεστο καθώς παραδίδουμε με ταχύτητα και άρτια ολοκληρωμένα τα έργα που αναλαμβάνουμε. Αυτό λοιπόν που μας ανησυχεί είναι πως πρέπει να αναζητούμε και να βρίσκουμε διαρκώς νέα έργα που θα αναληρώνουν αυτά που εκτελούμε», ήταν η γεμάτη με νόημα απάντηση που έδωσε ο επικεφαλής του ομίλου.

Κάποιοι από τους παριστάμενους μετόχους δεν δίστασαν να τη χαρακτηρίσουν κι «αποστομωτική». Κάτι θα ξέρουν…

Η συνταγή

Και βέβαια ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος έδωσε και τη «συνταγή» της ταχύτατης εκτέλεσης των έργων: «Η οργάνωση μας είναι τέτοια που έχει ως αποτέλεσμα να υλοποιούμε όλα τα έργα. Και βέβαια η καλύτερη απόδειξη είναι το επιτυχημένο ιστορικό των έργων που έχουμε εκτελέσει μέχρι σήμερα. Και βέβαια μην ξεχνάμε», συνέχισε ο κ. Περιστέρης την απάντηση του «πως τα περισσότερα από τα μισά έργα μας είναι ιδιωτικά, δηλαδή αποτελούν δικές μας επενδύσεις…»

Αυτά…!

Το «Thessaloniki FSRU»

Πολλά έχουν γραφτεί και πολλά έχουν ακουστεί για το Thessaloniki FSRU.

Πρόκειται για ένα επενδυτικό σχέδιο της Elpedison που αφορά στην ανάπτυξη πλωτής υποδομής αποθήκευσης LNG και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου υπεράκτια της Θεσσαλονίκης.

Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν, πως αν και τρέχουν οι διάφορες αδειοδοτικές διαδικασίες εντούτοις οι μέτοχοι της εταιρείας HELLENiQ ENERGY και Edison δεν έχουν λάβει ακόμη την επενδυτική απόφαση.

Ο προβληματισμός των μετόχων είναι έντονος καθώς ήδη έχει πιάσει θέση νωρίτερα το «Alexandroupolis FSRU» και την ίδια στιγμή η στροφή στις επενδύσεις ΑΠΕ είναι τόσο μεγάλη ακόμη και στην περιοχή της Βαλκανικής με αποτέλεσμα να μην είναι τόσο αναγκαία η ανάπτυξη της υποδομής.

Η ΡΑΑΕΥ

Γιατί τα αναφέρω αυτά; Γιατί πριν από λίγες ημέρες η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) έλαβε απόφαση για την τροποποίηση της άδειας του Thessaloniki FSRU ως προς τη χωροθέτηση και τα τεχνικά του χαρακτηριστικά.

Και αυτό που διακρίναμε είναι πως οι μέτοχοι αποφάσισαν να δίπλα στο FSRU να υπάρχει και μία πλωτή υποδομή αποθήκευσης LNG (FSU).

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα δεξαμενόπλοιο το οποίο θα χρησιμοποιείται για την αποθήκευση έξτρα ποσοτήτων LNG.

Πάντως, όπως μου έλεγε κι ένας αρμόδιος παράγοντας για την υλοποίηση του project, «ανεξάρτητα από το αν οι μέτοχοι λάβουν θετική ή αρνητική απόφαση για την υλοποίηση της επένδυσης η εταιρεία θα πρέπει να ωριμάσει και να έχει ολοκληρώσει αδειοδοτικά το έργο….»

Για να δούμε! Θα γίνει;

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories