Για μεγάλο χρονικό διάστημα αποτελούσε το next-big-thing του κλάδου της τεχνολογίας πριν «σκάσει» στην αγορά η τεχνητή νοημοσύνη, που σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά της. Με την έλευση της ΑΙ, η εικονική πραγματικοτητα (VR) ήταν αυτή που πέρασε σε δεύτερη μοίρα με τις προσπάθειες των Big Tech να μετριάζονται, χωρίς να χάνεται ωστόσο τελείως το ενδιαφέρον τους.

Τώρα όμως που η Apple έβγαλε σε περιορισμένη διαθεσιμότητα τη συσκευή Vision Pro στις ΗΠΑ, είναι πολλοί οι λάτρεις των gadget στην Ασία που προσπαθούν απεγνωσμένα να την αποκτήσουν, πληρώνοντας όσο χρειαστεί και αναθερμαίνοντας το ενδιαφέρον της αγοράς προς το VR.

Apple vs Meta: Νέος ανταγωνισμός στο πεδίο της μικτής πραγματικότητας

Στην αγορά Mercari της Ιαπωνίας, το βασικό μοντέλο των 256 GB πωλήθηκε για 800.000 γιεν ($5.400), οι πωλητές στο Taobao της Κίνας ζητούν 36.000 γιουάν ($5.000), ενώ υπάρχει ένας πωλητής στη Lazada της Σιγκαπούρης που αναζητά τη συσκευή έναντι 8.500 δολάρια Σιγκαπούρης. Στη πολυσύχναστη συνοικία Mong Kok του Χονγκ Κονγκ, πάλι, ένας εισαγωγέας ηλεκτρονικών ειδών που ειδικεύεται στην γρήγορη απόκτηση gadget ζητά 35.800 δολάρια Χονγκ Κονγκ ($4.580), με την τιμή να αλλάζει σε καθημερινή βάση. Ακούγοντας, δε, τη συμβουλή του – «καλύτερα να περιμένεις»- αναρωτιέται κανείς γιατί όλοι θέλουν διακαώς να ασχοληθούν με το VR.

Η Apple, έθεσε το Vision Pro σε πώληση σε περιορισμένο αριθμό καταστημάτων στις ΗΠΑ στις αρχές του μήνα, με μια περίπλοκη διαδικασία ρύθμισης και προσαρμογής για κάθε αγοραστή, όπως αναφέρει το Bloomberg. Η εταιρεία θέλει να εξασφαλίσει μια βέλτιστη πρώτη εμπειρία με τα γυαλιά εικονικής πραγματικότητας (VR) – τα οποία μετονομάζει σε χωρικό υπολογιστή, λόγω των χειρονομιών που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχό του.

Άγνωστο το μέγεθος της αγοράς

Παραμένουν ερωτήματα σχετικά με το πόσο μεγάλη είναι η καταναλωτική αγορά για τις λεγόμενες συσκευές εκτεταμένης πραγματικότητας (XR), και ειδικά για συσκευές με τιμή όπως το Vision Pro. Αλλά η περιορισμένη αποκλειστικότητα του gadget ωθεί τις τιμές προς τα πάνω.

«Οι παρατηρήσεις μας υποδεικνύουν διογκωμένες τιμές σε ανεπίσημα κανάλια, φθάνοντας έως και τα 40.000 γιουάν για κάθε Vision Pro», δήλωσε στο Bloomberg ο αναλυτής της Counterpoint Research, Ιβάν Λαμ. «Ωστόσο, αυτές οι αγορές πιθανότατα αντικατοπτρίζουν περιορισμένη προσφορά, που προέρχεται από εξωτερικές αγορές και αποκλίνει από την τυπική καταναλωτική τακτική».

«Η προσπάθεια για την απόκτηση μιας από τις πρώτες νέες συσκευές οφείλεται σε διάφορες πηγές», επισήμανε στο Bloomberg ο αναλυτής της IDC, Μπράιαν Μα. Πέρα από τους αφοσιωμένους θαυμαστές της Apple, οι προγραμματιστές λογισμικού στο εξωτερικό καθώς και οι ανταγωνιστές του κλάδου θέλουν να κατανοήσουν τις λειτουργίες γρήγορα για να σχεδιάσουν τα επόμενα βήματά τους, σύμφωνα με τον Μα.

Ο ανταγωνιστής

Ο κύριος αντίπαλος της Apple στον χώρο είναι η Meta Platforms, ο ηγέτης στο VR με τα γυαλιά Quest. Αν και το Quest δεν είναι στην ίδια κατηγορία τιμών με το Vision Pro, υπάρχει ένας κατεστημένος εκεί: η Φινλανδή Varjo Technologies Oy. Η εταιρεία δημιουργήθηκε από πρώην μηχανικούς της Nokia, και έχει μια μακρά λίστα εταιρικών πελατών για τα γυαλιά XR, τα οποία κοστίζουν πάνω από $3.990 και χρησιμοποιούνται για εξειδικευμένες εργασίες όπως η εκπαίδευση πιλότων και η απεικόνιση βιομηχανικού σχεδίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης