Όταν η Apple ανακοίνωσε το iPhone το 2007, ο Στιβ Τζομπς το αποκάλεσε «επαναστατικό προϊόν» σε μια κατηγορία συσκευών που υποστήριζε ότι έπρεπε να επανεφευρεθεί.
Τώρα, σχεδόν δύο δεκαετίες και 42 μοντέλα αργότερα, το iPhone είναι ένα από τα πιο δημοφιλή τηλέφωνα στον κόσμο. Η Apple έχει πουλήσει πάνω από 2,3 δισεκατομμύρια iPhone όλων των εκδόσεων και έχει πάνω από 1,5 δισεκατομμύριο ενεργούς χρήστες, σύμφωνα με έρευνα της Demand Sage.
Το τοτέμ της οικονομικής ισχύος των ΗΠΑ και το iPhone
Το αρχικό iPhone κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2007 και πωλήθηκε αποκλειστικά στις Ηνωμένες Πολιτείες από την AT&T στην τιμή των 499 δολαρίων.
«Οι επενδυτές ήταν αισιόδοξοι για τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει για την Apple», δήλωσε στο CNBC ο Τζιν Μάνστερ της Deepwater Asset. «Τα αρχικά δεδομένα που προέκυψαν από την AT&T ήταν μια απογοήτευση κατά τις πρώτες μέρες εμπορικής διάθεσης. Θυμάμαι ότι μίλησα με επενδυτές μετά από εκείνο το πρώτο Σαββατοκύριακο και η γενική αίσθηση ήταν ότι αυτό το προϊόν, με τα λόγια ενός επενδυτή, ήταν νεκρό κατά την άφιξη».
Η Apple πούλησε 1,4 εκατομμύρια iPhone το 2007 με το 80% των πωλήσεων να έρχεται το 4ο τρίμηνο. Την ίδια χρονιά η Nokia, κατασκευαστής συσκευών όπως του εμβληματικού Nokia 3310, πούλησε 7,4 εκατομμύρια κινητά τηλέφωνα μόνο το τέταρτο τρίμηνο.
«Η επενδυτική κοινότητα το θεώρησε σε μεγάλο βαθμό ως κάτι που θα είναι μια πολύ πιο δύσκολη αγορά για την Apple να σπάσει πραγματικά», δήλωσε ο Μάνστερ.
Το σημείο καμπής
Τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν για την Apple το 2008 όταν ξεκίνησε το App Store, δηλαδή το ηλεκτρονικό κατάστημα εφαρμογών. Αυτό βοήθησε στην ώθηση ενός νέου κύματος σύγχρονων εταιρειών τεχνολογίας όπως η Uber και έβαλε την Apple μπροστά από τον ανταγωνισμό.
«Το App Store επέτρεψε στο τηλέφωνο να γίνει κάτι πολύ περισσότερο», είπε ο Μάνστερ. «Άλλοι κατασκευαστές τηλεφώνων δεν το είδαν να έρχεται».
Η Apple είδε αυξημένες πωλήσεις μονάδων iPhone τα χρόνια που ακολούθησαν το App Store. Η εταιρεία πέτυχε ένα σημαντικό ορόσημο – περισσότερες από 50 εκατομμύρια πωλήσεις – το 2011, με τη βοήθεια του iPhone 4s. Η εταιρεία πούλησε 72 εκατομμύρια μονάδες εκείνο το έτος. Μέχρι το 2015, η Apple πουλούσε πάνω από 200 εκατομμύρια μονάδες iPhone ετησίως.
«Δεν νομίζω ότι υπάρχει αμφιβολία ότι το iPhone έθεσε το πρότυπο που πραγματικά σχεδόν όλα τα τηλέφωνα έχουν ακολουθήσει από τότε», δήλωσε ο Μαρκ Γουέμπερ του Μουσείου Ιστορίας Υπολογιστών. «Το App Store ήταν ένα τεράστιο πράγμα και το Android βασικά ακολούθησε αυτό το μοντέλο με το Play Store».
Μια δεκαετία μετά την κυκλοφορία του iPhone, η Apple ήταν η πρώτη εισηγμένη αμερικανική εταιρεία που έφτασε στο 1 τρισεκατομμύριο δολάρια και τώρα είναι μια από τις πιο κερδοφόρες εταιρείες στον κόσμο.
Η Apple πρόσφατα ξεπέρασε τη Samsung, έναν από τους μεγαλύτερους ανταγωνιστές της, ως ηγέτης smartphone παγκοσμίως για πρώτη φορά. Σύμφωνα με στοιχεία της International Data Corp., η Apple κατέχει λίγο περισσότερο από το 20% του παγκόσμιου μεριδίου αγοράς, μια θέση που κατείχε η Samsung από το 2010.
«Υπήρξε μια περίοδος από το 2008 έως το 2015 όπου η Apple έπρεπε να ανησυχεί για το τι επρόκειτο να κάνει η Samsung με το Android. Το μερίδιο αγοράς τους στην πραγματικότητα μειώνονταν παγκοσμίως», δήλωσε ο Μάνστερ. «Αλλά, αυτό στο οποίο η Apple ήταν κυρίαρχος είναι η οικοδόμηση του οικοσυστήματος. Δεν μπορώ να φανταστώ ένα σενάριο όπου η Samsung μπορεί να δημιουργήσει μια σειρά προϊόντων που θα διαταράξουν το οικοσύστημα της Apple».
Το επόμενο βήμα
Πρόσφατα, η Apple ασχολείται με τη μηχανική μάθηση και την τεχνητή νοημοσύνη για το iPhone, αλλά εταιρείες όπως η Microsoft, Google και η Open AI έχουν αγκαλιάσει πιο ανοιχτά τη συγκεκριμένη τεχνολογία.
«Η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι κρίσιμη για την ανθρωπότητα και θα είναι ένα κρίσιμο χαρακτηριστικό μέσα στα iPhone», δηλώνει ο Μάνστερ. «Η Apple χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για να κάνει τα προϊόντα να λειτουργούν καλύτερα με την οργάνωση φωτογραφιών, βοηθώντας στην οργάνωση των email και, ενδεχομένως, κάνοντας πράγματα γύρω από την οργάνωση κειμένου. Αλλά ως επί το πλείστον το iPhone δείχνει να μην εκμεταλλεύεται πλήρως την ευκαιρία της τεχνητής νοημοσύνης», καταλήγει.
Latest News
Δημιουργείται στην Ελλάδα το AI factory «Pharos» - Το μήνυμα Μητσοτάκη
«Η Ελλάδα μία από τις επτά χώρες της ΕΕ που θα δημιουργηθούν «εργοστάσια» τεχνητής νοημοσύνης τόνισε ο πρωθυπουργός
Πόση τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιούν οι Έλληνες - Τι δείχνει έρευνα της Focus Bari
Στην έρευνα της Focus Bari αναλύονται οι ευκαιρίες, οι κίνδυνοι αλλά και οι μεγάλες προσδοκίες
Αυτές είναι οι χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά online απάτης - Η θέση της Ελλάδας
Η έρευνα βασίζεται σε ένα σύνολο δεδομένων που περιλαμβάνει πάνω από 30.000 γνωστές απατηλές οντότητες, αναλύοντας τα μοτίβα αναζήτησης της Google σε περιεχόμενο της BrokerChooser σε 56 γλώσσες
Τι είναι η αβοκέτα... και οι υπόλοιπες κορυφαίες αναζητήσεις στην Google των Ελλήνων
Στις πιο δημοφιλείς αναζητήσεις των Ελλήνων στη μηχανή αναζήτησης της Google περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων πρόσωπα μέχρι αθλήματα των Ολυμπιακών Αγώνων
Στο στόχαστρο των Βρυξελλών Google και Meta για «μυστικές διαφημίσεις»
Οι ρυθμιστικές αρχές ζητούν πληροφορίες για συνεργασία που παρακάμπτει τους κανόνες του γίγαντα αναζήτησης για ανηλίκους
Τα ρομποταξί της Tesla θα κινούνται με ανθρώπινο τηλεχειρισμό
Η Tesla σκοπεύει να ξεκινήσει την υπηρεσία ρομποταξί με έναν εταιρικό στόλο που υποστηρίζεται από εξ αποστάσεως τηλεχειρισμό
Πρώτη η Ελλάδα στην έκθεση σε κακόβουλο λογισμικό - Οι κίνδυνοι για τις επιχειρήσεις
Αυξημένους κινδύνους, ανάγκη για επαγρύπνηση και ενίσχυση της ευαισθητοποίησης στον τομέα της κυβερνοασφάλειας δείχνουν οι έρευνες της Kaspersky
Έρχονται τα εργοστάσια τσιπ - Ο ρόλος Μπάιντεν και Τραμπ
Λιγότερη εξάρτηση από το εξωτερικό ήταν ο κύριος στόχος της κυβέρνησης Μπάιντεν ενισχύοντας την αμερικανική παραγωγή τσιπ
Απέλπιδα δικαστική προσπάθεια του TikTok να φρενάρει την διακοπή στις ΗΠΑ
Χωρίς μια τέτοια δικαστική απόφαση, η δημοφιλής πλατφόρμα TikTok θα μπορούσε να απαγορευτεί στις ΗΠΑ εντός έξι εβδομάδων
Στο στόχαστρο των αντιμονοπωλιακών αρχών της Κίνας η Nvidia
Η κίνηση της κινεζικής ρυθμιστικής αρχής έρχεται καθώς βαθαίνουν οι εντάσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου