Τη δέσμευση της κυβέρνησης για την εφαρμογή συμβατικών νομισματικών πολιτικών που θα συμβάλουν στην ανάσχεση του πληθωρισμού, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, Μεχμέτ Σιμσέκ.

Μιλώντας στο Φόρουμ Επενδύσεων και Επιχειρηματικότητας Τουρκίας-Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, ο Σιμσέκ εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι πολιτικές σύσφιξης θα αποδειχθούν αποτελεσματικές και επανέλαβε τις απόψεις ότι ο πληθωρισμός θα σημειώσει απότομη πτώση από το δεύτερο εξάμηνο του 2024.

«Δημοψήφισμα» για τον Ερντογάν οι τοπικές εκλογές

Ο πληθωρισμός, που ανέρχεται σχεδόν στο 65%, αναμένεται να κορυφωθεί στα μέσα του έτους.

Ο Σιμσέκ ηγείται μιας ομάδας που οργάνωσε μια πολιτική στροφή από τις εκλογές του περασμένου έτους, παρέχοντας επιθετική νομισματική σύσφιξη για τη συγκράτηση του πληθωρισμού. Η στροφή αποσκοπεί επίσης στη μείωση των χρόνιων ελλειμμάτων, την ανασυγκρότηση των συναλλαγματικών αποθεμάτων και τη σταθεροποίηση της τουρκικής λίρας.

Σύμφωνα και με την Daily Sabah, η κεντρική τράπεζα της χώρας αύξησε το επιτόκιο αναφοράς της σε 45% από 8,5% τον Ιούνιο του 2023. Έδωσε σήμα τον περασμένο μήνα ότι ο κύκλος σύσφιξης έχει ολοκληρωθεί.

Το ταξίδι έχει ήδη αρχίσει

Ο Σιμσέκ τόνισε ότι το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, το οποίο παρουσιάστηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, αποσκοπεί στη διασφάλιση της σταθερότητας των τιμών και του μονοψήφιου πληθωρισμού.

«Πιστεύουμε ότι έχουμε το κατάλληλο πρόγραμμα για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Μέχρι το 2028, θα έχουμε επιτύχει σταθερότητα τιμών – το ταξίδι έχει ήδη ξεκινήσει», σημείωσε. «Βελτιώνουμε τη χρηματοοικονομική κατάσταση, αποκαθιστούμε τις ζημιές που προκλήθηκαν από τον μεγάλο σεισμό, μειώνουμε τις ελλείψεις και, το σημαντικότερο, θα εφαρμόσουμε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να διατηρήσουμε αυτά τα κέρδη», πρόσθεσε.

Το οικονομικό πρόγραμμα προβλέπει μείωση του πληθωρισμού στο 36% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, πριν πέσει στο 14% το 2025 και σε μονοψήφιο ποσοστό μέχρι το 2026. Ο Σιμσέκ δήλωσε ότι οι προβλέψεις της αγοράς για τον πληθωρισμό είναι κοντά σε αυτές της κυβέρνησης, τις οποίες χαρακτήρισε σημαντικές.

Τονίζοντας τη θετική υποδοχή της αγοράς στις στρατηγικές της νομισματικής πολιτικής τους, ο υπουργός αναφέρθηκε στην απότομη πτώση των συμβάσεων ανταλλαγής πιστωτικής αθέτησης (CDS) της Τουρκίας, ενός βασικού μέτρου κινδύνου, που έπεσε κάτω από τις 300 μονάδες βάσης, σε σύγκριση με το υψηλό των 700 μονάδων βάσης τον περασμένο Μάιο.

Επενδύσεις που κερδίζουν

Ο υπουργός μίλησε μάλιστα για ισχυρές ενδείξεις ότι το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης αποδίδει. Επισήμανε ότι ο οδικός χάρτης θα συμβάλει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, επηρεάζοντας έτσι τις εισροές και βοηθώντας στην ομαλοποίηση της πραγματικής πραγματικής συναλλαγματικής ισοτιμίας.

Ο Σιμσέκ δήλωσε ότι η Τουρκία έχει δει σημαντική αύξηση των καθαρών εισροών χαρτοφυλακίου από το δεύτερο εξάμηνο του 2023 και αναμένει να δει τη δυναμική να αποκτά περαιτέρω ρυθμό μετά τις τοπικές εκλογές στα τέλη Μαρτίου.

Οι δαπάνες μετά τους σεισμούς που έπληξαν τη νοτιοανατολική περιοχή της Τουρκίας τον περασμένο Φεβρουάριο προκάλεσαν σημαντικό δημοσιονομικό έλλειμμα, το οποίο, σύμφωνα με τον Σιμσέκ, είχε προσωρινό αντίκτυπο και ότι η πρόοδος θα συνεχιστεί στο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν.

Ο κρατικός προϋπολογισμός παρουσίασε έλλειμμα 1,37 τρισεκατομμυρίων TL (περίπου 45,5 δισεκατομμύρια δολάρια) το 2023, ή 5,4% του ΑΕΠ. Σημείωσε αύξηση 863,8% από ένα κενό 142,7 δισεκατομμυρίων TL το 2022. Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα προβλέπει ένα ποσοστό 6,4% το 2024, επηρεασμένο από τις δαπάνες που σχετίζονται με τον σεισμό.

Στο μέλλον

Ο υπουργός δήλωσε ότι το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο έκλεισε το 2023 στα 45,2 δισ. δολάρια, θα πέσει κάτω από τα 30 δισ. δολάρια φέτος. «Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών έχει ήδη αρχίσει να μειώνεται και πιστεύουμε ότι βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο – θα πέσει κάτω από τα 30 δισ. δολάρια το πρώτο εξάμηνο», σημείωσε.

Τόνισε επίσης την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη και δήλωσε ότι η Τουρκική Δημοκρατία είναι μία από τις κορυφαίες αναδυόμενες αγορές. «Αυτή την στιγμή βιώνουμε μια προσωρινή επιβράδυνση, αλλά οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι ένας από τους βασικούς τομείς για την ανοικοδόμηση αυτής της ανάπτυξης και τη διασφάλιση μιας βιώσιμης υψηλής ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα», συμπλήρωσε.

Ο Σιμσέκ επεσήμανε ότι όλη η πρόοδος στην Τουρκία αναγνωρίζεται επίσης από τους οίκους αξιολόγησης. Παρόλα αυτά, είπε, η αντίληψη του κινδύνου της Τουρκίας είναι «πολύ καλύτερη από ό,τι δείχνουν οι τρέχουσες αξιολογήσεις».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή