Κάντε έναν έξυπνο επενδυτή να μιλήσει για αρκετή ώρα και οι ιστορίες τους συχνά γίνονται αποκαλυπτικές. Αναμφίβολα θα ακούσετε για τις νίκες τους αλλά και τα πιο οδυνηρά λάθη τους. Ζητήσαμε από επαγγελματίες του οικονομικού τομέα να μας πουν για εμπειρίες που άφησαν ένα σημάδι και, το πιο σημαντικό, τι κατάφεραν να μάθουν από αυτές. Οι απαντήσεις τους στις ερωτήσεις του news24.com έχουν υποστεί επεξεργασία για λόγους σαφήνειας και έκτασης.

Επενδυτές: Αισθάνονται ασφαλείς με την ευρωπαϊκή πολυτέλεια – Οι ανησυχίες για την Κίνα

Ποιο ήταν το πιο δύσκολο μάθημά σας;

Bill Gross, φιλάνθρωπος και επενδυτής που συνίδρυσε την Pacific Investment Management, όπου διηύθυνε το μεγαλύτερο ομολογιακό αμοιβαίο κεφάλαιο στον κόσμο

Έμαθα ένα ακριβό μάθημα σχετικά με τους κινδύνους της μόχλευσης από νωρίς. Στην πραγματικότητα, αγόρασα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου με μόχλευση 10 προς 1 λίγους μήνες πριν ξεκινήσει η καριέρα μου στην Pimco. Είχα αποταμιεύσεις 10.000 δολαρίων από την προηγούμενη εμπειρία μου παίζοντας μπλάκτζακ – από την οποία έμαθα ότι οποιοδήποτε στοίχημα πρέπει να περιορίζεται στο 3% της ρευστής καθαρής αξίας σας. Το αγνόησα εντελώς αγοράζοντας 100.000 δολάρια 30ετών κρατικών ομολόγων, τα οποία μέσα σε λίγες εβδομάδες μειώθηκαν και εξαφάνισαν τις μισές αποταμιεύσεις μου. Θα έκανα πολλά λάθη κατά τη διάρκεια των επόμενων 40 ετών στην αγορά ομολόγων, αλλά κανένα τόσο μεγάλο, ποσοστιαία, όσο αυτό. Μάθημα? Τα τυχερά παιχνίδια ανήκουν στο καζίνο. Οι επενδύσεις απαιτούν συνετή χρήση του κεφαλαίου και αποφυγή υπερβολικής μόχλευσης.

Ann Miletti, επικεφαλής ενεργού μετοχικού κεφαλαίου, Allspring Global Investments

Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, συναντήθηκα με μια κορυφαία εταιρεία τηλεειδοποίησης μαζί με ένα πολύ ανώτερο μέλος της επενδυτικής μας ομάδας. Η εταιρεία εισήγαγε ένα προϊόν που επρόκειτο να χρεώσει τους καταναλωτές από τον χαρακτήρα. Όταν το δοκιμάσαμε, έφτασε τα 300 δολάρια το μήνα για μένα και τα 500 δολάρια για το ανώτερο μέλος της ομάδας. Το ένστικτό μου, και αυτό που μάθαινα για την εταιρεία, είπε ότι οι συνδρομητές τους δεν μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά ούτε 100 δολάρια το μήνα. Κρατήσαμε τη μετοχή επειδή εμπιστευόμουν το υπολογιστικό φύλλο και τους αριθμούς του ανώτερου ατόμου – ήμουν νέος, εξακολουθούσα να μαθαίνω τη βιομηχανία και αμφέβαλλα για τον εαυτό μου. Θα μπορούσα να είχα χαλκεύσει την απόφαση παρόλο που ήμουν νεότερος, αλλά δεν το έκανα. Η εταιρεία χρεοκόπησε μετά από δύο χρόνια. Το πουλήσαμε πριν από τότε, αλλά ήταν ένα βάναυσο μάθημα.

Alex Pack, διευθύνων σύμβουλος, Hack VC

Η επένδυση είναι ένα ομαδικό άθλημα και όχι η σόλο δουλειά κάποιας τρελής, μοναχικής ιδιοφυΐας. Έχει σημασία με ποιον συνεργάζεστε. Κάθε Buffett χρειάζεται έναν Munger, κάθε Horowitz χρειάζεται έναν Andreessen.

Thomas Lee, διευθύνων σύμβουλος, Fundstrat Global Advisors

Έμαθα πριν από πολλά χρόνια: Αυτό που φαίνεται να είναι θετικό για μια μετοχή δεν σημαίνει ότι η μετοχή πρέπει να ανέβει. Είναι κρίσιμο να καταλάβουμε αν τα καλά νέα έχουν ήδη τιμολογηθεί. Ήμουν αναλυτής μετοχών. Πέρασα ώρες δουλεύοντας σε μοντέλα και πρότεινα μετοχές με βάση αυτό που πίστευα ότι ήταν εταιρείες που ήταν πιθανό να αναφέρουν μεγάλα κέρδη. Αλλά συχνά οι εταιρείες που δημοσίευσαν μεγάλα κέρδη δεν αυξήθηκαν. Έμαθα ότι ήταν ο τρόπος με τον οποίο τα νέα συγκρίθηκαν με τις προσδοκίες των επενδυτών. Αυτό ήταν σημαντικό για την άποψή μου για τις αγορές από τότε.

Abby Miller Levy, συνιδρύτρια, Primetime Partners

Η υπομονή είναι πολύ δύσκολη ως επενδυτής. Ο αναδυόμενος τομέας στον οποίο εστιάζουμε στο ταμείο επιχειρηματικών κεφαλαίων μας, η μακροζωία, είναι μια νέα κατηγορία και τα νέα προϊόντα και υπηρεσίες συχνά χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να γίνουν αποδεκτά, ειδικά σε ρυθμιζόμενες αγορές όπως η υγειονομική περίθαλψη και οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες. Έχουμε μάθει να είμαστε επιφυλακτικοί απέναντι σε μη ρεαλιστικούς ισχυρισμούς για ταχεία διείσδυση ή υιοθέτηση στην αγορά και να υπερασπιζόμαστε τις επιχειρήσεις που είναι «απαραίτητες» και να λύνουμε επείγοντα προβλήματα έναντι των «ωραίων».

Shuhei Abe, ιδρυτής της Sparx Group Co.

Το 2002, πρότεινα μια γνωστή δημόσια σύνταξη στις ΗΠΑ για ένα ταμείο σχετικά με την εταιρική δέσμευση της Ιαπωνίας – συνεργαζόμενος με εταιρείες για να τις πείσω να αλλάξουν και να ενισχύσουν την αξία. Έλαβα 200 εκατομμύρια δολάρια από χρήματα εκκίνησης, τα οποία μεγάλωσα σε περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια. Ήρθε η παγκόσμια οικονομική κρίση, το συνταξιοδοτικό ταμείο απέσυρε τα χρήματά του το 2008 και έπρεπε να διαλύσουμε το ταμείο. Λυπάμαι που σταμάτησα τη στρατηγική που ανέπτυσσα. Είχαμε επενδύσεις όπου η τιμή της μετοχής τριπλασιάστηκε λίγα χρόνια αργότερα, και μία που αργότερα εξαγοράστηκε – θα μπορούσαμε να αναπτυχθούμε ταχύτερα και να γίνουμε η KKR & Co. της Ιαπωνίας. Σήμερα, η εταιρική δέσμευση είναι μια πολύ δημοφιλής στρατηγική στην Ιαπωνία. Αυτή η λύπη με ενέπνευσε να μην εγκαταλείψω ιδέες και πεποιθήσεις που ξέρω ότι θα εξελιχθούν.

Christine Phillpotts, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στρατηγικής αξίας αναδυόμενων αγορών, Ariel Investments

Είναι σημαντικό να κατανοήσετε τους βασικούς ενδιαφερόμενους, συμπεριλαμβανομένων των κυβερνήσεων. Για παράδειγμα, οι έλεγχοι κεφαλαίων της Νιγηρίας και η ανορθόδοξη νομισματική πολιτική της Τουρκίας έχουν πιέσει το νόμισμα και τη ρευστότητα για χρονικές περιόδους. Επενδύσαμε σε Νιγηριανούς και Τούρκους εξαγωγείς, των οποίων τα κέρδη επωφελήθηκαν από την υποτίμηση του νομίσματος. Αλλά ως επενδυτές σε δολάρια ΗΠΑ, αυτή η υποτίμηση και οι ανησυχίες για την αδυναμία να βγάλουν χρήματα από τη χώρα, υπεραντιστάθμισαν την αύξηση των κερδών. Οι κυβερνήσεις στις ανεπτυγμένες και αναδυόμενες αγορές δεν θα λαμβάνουν πάντα οικονομικές αποφάσεις προς το συμφέρον της σταθερότητας και της ανάπτυξης. Και το μέγεθος της εξάρθρωσης είναι συχνά πολύ μεγαλύτερο από αυτό που προβλέπουν οι επενδυτές.

William Bernstein, διευθυντής, Efficient Frontier Advisors και συγγραφέας του The Four Pillars of Investing

Κατανοήστε τη σχέση μεταξύ επενδυτικού κεφαλαίου και ανθρώπινου κεφαλαίου. Πριν από σαράντα πέντε χρόνια, ήμουν ένας νεαρός νευρολόγος, του οποίου το ανθρώπινο κεφάλαιο, όντας σε ένα ασφαλές επάγγελμα, ήταν ένα σχετικά ασφαλές περιουσιακό στοιχείο – όπως ένας δεσμός. Αργά στη ζωή, στη φάση αποσυσσώρευσης, τα αποθέματα είναι πολύ επικίνδυνα για εσάς. Ο κίνδυνος ακολουθίας απόδοσης μπορεί να βυθίσει ακόμη και ένα υπερφορτωμένο χαρτοφυλάκιο. Στη φάση συσσώρευσης, τα αποθέματα είναι πολύ λιγότερο επικίνδυνα. Είναι αδύνατο να είμαστε πολύ επιθετικοί από νωρίς, δεδομένου ότι το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο είναι ένα μικρό μέρος του συνολικού πλούτου – επενδυτικό κεφάλαιο συν ανθρώπινο κεφάλαιο. Αν το καταλάβαινα αυτό, θα ήμουν πολύ πιο πλούσιος σήμερα, αν και πιθανότατα όχι πολύ πιο ευτυχισμένος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή