Πάνω από το υψηλό των τελευταίων ημερών αναρριχήθηκε σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, με τη βοήθεια επιλεγμένων «υστερούντων» τίτλων, χωρίς όμως να ανεβάσει αρκετά τις συναλλαγές του, στη σκιά της αμερικανικής αργίας.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,22% στις 1.422,41 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.403,23 μονάδων (-0,15%) και 1.422,85 μονάδων (+1,25%). Ο τζίρος ανήλθε στα 87,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 21,4 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,5 εκατ. τεμάχια αξίας 7,9 εκατ. ευρώ.

Fed: Ποια ασιατικά νομίσματα θα ωφεληθούν από τη μείωση των επιτοκίων

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,40% στις 3.462,47 μονάδες, ενώ στο +1,41% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap και στις 2.437,47 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,18% στις 1.240,55 μονάδες.

Πήραν τη σκυτάλη οι μη τραπεζικές μετοχές

Με τη βοήθεια «υστερούντων» τίτλων, όπως ο ΟΤΕ, το ΧΑ σήμερα βρέθηκε πάνω από τις 1.420 μονάδες, χωρίς όμως να δώσει το μήνυμα ότι μπορεί να κάνει την υπέρβαση και να κινηθεί με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα υψηλότερα. Ήδη ο γενικός δείκτης είχε δοκιμάσει τρεις φορές τα τοπικά υψηλά των 1.415 μονάδες, χωρίς αποτέλεσμα, αλλά και χωρίς να πυροδοτήσει πωλήσεις που να απειλήσουν εκ νέου τα επίπεδα.

Το θετικό όμως είναι ότι γενικός δείκτης προσπάθησε να αφήσει πίσω τις 1.400 μονάδες, κάτι που σίγουρα δεν είναι εύκολο άμεσα ή τουλάχιστον χρειάζεται χρόνος για να το αποδείξει. Θυμίζει, δε, ότι ο στόχος για φέτος είναι αισθητά υψηλότερα παρόλα αυτά δεν χρειάζονται μονοτασικές κινήσεις και είναι σίγουρα καλύτερα οι αργές κινήσεις και όγκους σε όλα τα επίπεδα.

Όλα δείχνουν ότι η αγορά χρειάζεται ανάσες διόρθωσης χρόνου ή και τιμών πριν δούμε και πάλι μία ανοδική κίνηση, σχολιάζει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance. Η νευρικότητα στα επίπεδα είναι δεδομένη, με την ψυχολογία για πάνω ή κάτω να αλλάζει καθημερινά. Είναι φανερό ότι γίνεται προσπάθεια συντήρησης στα επίπεδα μιας και όλο και κάποιος δεικτοβαρής τίτλος βοηθάει την συντήρηση του ΓΔ, προσθέτει ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον κ. Ζαχαράκη, η αγορά σίγουρα έχει αλλάξει χαρακτήρα σε σχέση με το παρελθόν με το πιο νέο σημαντικό νέο δεδομένο να είναι ότι η ρευστότητα σταδιακά έχει πάει σε όλο το ταμπλό. Καθημερινά βλέπουμε προσέγγιση νέων επενδυτών τόσο ξένων όσο και Ελλήνων μικροεπενδυτών που επαναδραστηριοποιούνται στην αγορά. Η επενδυτική κουλτούρα σίγουρα είναι σε πολύ καλύτερα επίπεδα από το παρελθόν παρόλα αυτά αυτό δεν σημαίνει ότι στο μέλλον θα δούμε υπερβολές και με μεγάλου ρίσκου κινήσεις με αναζήτηση γρήγορου κέρδους. Εκτός από φυσιολογικές διορθώσεις που μπορεί να δούμε στην φετινή πορεία όλα δείχνουν ότι τα κέρδη των εταιριών και φέτος θα μπορέσουν να υποστηρίξουν την άνοδο που εξελίσσεται.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, Jumbo, Ελλάκτωρ και ΟΤΕ έκλεισαν με άλμα άνω του 3%, με τις Motor Oil και Alpha Bank να ακολουθούν με άνοδο 2,94% και 2,02% αντίστοιχα. Άνω του 1% ήταν η άνοδος σε Quest, Aegean, ΔΕΗ, Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή και Eurobank.

Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Εθνική, ΟΠΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, Τιτάν, Βιοχάλκο, Autohellas, Coca Cola, ΓΕΚ Τέρνα και Λάμδα, ενώ χωρίς μεταβολή έκλεισαν τελικά τα ΕΛΧΑ, απορροφώντας τις πιέσεις που δέχτηκαν ενδοσυνεδριακά. Σε αρνητικά εδάφη έκλεισαν οι Cenergy, Σαράντης και ΕΥΔΑΠ,

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών